Opec-overraskelse ga oljerally på Oslo Børs
Solen skinner på Oslo Børs. Gårsdagens Opec-melding ga rally i oljesektoren og den største oppgangen på børsen siden 7. juli.
Oljetunge Oslo Børs gruser sine europeiske storesøstre i kjølvannet av den overraskende meldingen om at Opec har kommet til enighet om et utkast til en produksjonsavtale i går kveld.
Hovedindeksen er opp 2,24 prosent til 623,08 poeng.
Oppgangen på Hovedindeksen drives ikke minst av børslokomotivet Statoil, som stiger småspektakulære 6,94 prosent til 134,0 kroner per aksje.
Den prosentvise oppgangen i Statoil er den største siden februar i år, og den fjerde største siden finanskrisen.
Vinnerlisten toppes imidlertid av Seadrill, som er opp 32,94 prosent til 20,5 kroner per aksje. Her er det ikke usannsynlig at inndekning av såkalte short-posisjoner (posisjonering for kursfall gjennom salg av lånte aksjer) spiller inn.
Kronen nær sterkeste kurs på ett år
Dagens har ellers vært meget positiv for oljerelaterte aktører som Subsea 7 (+4,78 prosent), Det norske oljeselskap (+5,45 prosent), Petroleum Geo-Services (+10,64 prosent) og DNO (+5,68 prosent).
En av dagens tapere er Kitron, der det på morgenkvisten har blitt meldt at det finske investeringsselskapet Sievi Capital har solgt hele sin eierpost. Aksjen er ned 10,57 prosent til 5,5 kroner.
Fortsatt usikkerhet
Oljeprisen har falt noe tilbake i løpet av dagen, men er fortsatt betydelig opp siden stengetid i går. Spotprisen på et fat brentolje er i skrivende stund omtrent 48,6 dollar.
Analysesjef Anne Gjøen i Handelsbanken viser til at det fortsatt er mye som er uklart rundt avtalen, blant annet deltagelsen til ikke-Opec-medlemmer som Russland.
– At det ikke er en endelig avtale gjør at prisen kommer noe tilbake. Det man nok har oppnådd er at oljeprisen blir liggende på dagens nivå eller noe høyere i de nærmeste månedene. Det avhenger av hva som kommer ut av det ordinære Opec-møtet i november. Hadde det ikke komme noen ting nå, kunne prisen falt mot 40 dollar, sier Gjøen til E24.
Hun mener for øvrig at Opec foretar seg en vanskelig balanseøvelse: Dersom prisen kommer opp for mye, vil det kunne stimulere til økt skiferoljeproduksjon.
– Opec har ikke den samme makten i dag som på 70-tallet. Jeg tror ikke at det skal ikke så mye til før du får økt aktivitet utenfor Opec igjen. Bransjen har kuttet kostnader, og finner nå lønnsomhet på langt lavere nivåer. Det Opec kan håpe på er at dette har pågått såpass lenge at det blir en skvis – at produksjonen utenfor Opec faller, lagrene faller kraftig, og dermed fører til en kraftig oljeprisrekyl, sier Gjøen.
– Opec kunne brukt sin makt her og nå, men bakteppet er ganske faretruende.