Børsdagen

Pexip raste på rød børs

Videokonferanseselskapet Pexip og seismikkselskapet TGS ble straffet med kraftige kursfall etter å ha levert skuffende inntektsoppdateringer torsdag.

Oslo Børs er i negativt terreng torsdag.

Håkon Mosvold Larsen
  • Hanna Ghaderi
Publisert:

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 1,73 prosent til 1 120,96 poeng torsdag.

Blant dagens største tapere ble videokonferanseselskapet Pexip, som torsdag morgen meldte om en økning i årlig gjentagende inntekter på 41 prosent til 92,7 millioner i forhold til fjorårets andre kvartal.

Investorene var imidlertid ikke overbevist, og sendte aksjen ned 15,5 prosent.

Kahoot ble dagens mest omsatte aksje og endte dagen i pluss med 0,4 prosent, etter nyheten om at storeier Softbank har kjøpt seg videre opp i IT-selskapet.

Dermed ble det en etterlengtet opptur for Kahoot-aksjonærene etter gårsdagens brutale nedgang.

Populær fornybarfusjon

Opptur ble det også for undervannsentreprenøren Subsea 7, som torsdag annonserte en fusjon med tungløftrederiet OHT for å skape nytt havvindfokusert selskap.

Subsea 7-aksjen endte dagen opp 1,6 prosent, mens OHT-aksjen klatret hele 13,5 prosent.

Xplora Technologies kom også med kvartalsoppdatering. Smartklokkeprodusenten venter at salget vil øke med 180 prosent på årsbasis.

Aksjen steg 9,9 prosent i tidlig handel, men falt tilbake og endte til slutt ned 0,7 prosent.

TGS falt tungt

En annen aksje som fikk unngjelde på Oslo Børs var seismikkselskapet TGS, som meldte om inntekter lavere enn analytikernes forventninger. Aksjen falt 6,7 prosent.

TGS venter å legge frem en netto segmentomsetning på 54 millioner dollar i andre kvartal, mot konsensusforventningene på 81 millioner dollar.

Fearnley Securities skriver i et notat at dersom man antar konsensusforventninger på både pre-funding og multiklientinvesteringer, så tror de at late sales vil komme inn på rundt 33 millioner dollar, noe som er 46 prosent lavere enn konsensus.

«Det er lavere enn lavnivåene seismikkindustrien så i andre- og tredjekvartal 2020, og det verste sales-kvartalet på over 10 år», skriver Fearnley, og legger til at selv om det var godt varslet at andre kvartal ville bli svakt så er dette langt under allerede dempede forventninger. Meglerhuset venter en nedjustering av konsensusforventninger for 2021-ebitda på mer enn 10 prosent.

TGS-sjef Kristian Johansen uttalte i forbindelse med fremleggelsen at markedsforholdene for multiklientseismikk fortsetter å være veldig utfordrende, og det ses ingen tegn til en betydelig bedring på kort sikt. Han la imidlertid til at basert på dialog med deres største kunder forblir de sikre på at man til slutt vil se en innhenting i markedet.

«Vårt syn forblir uforandret, mens pengebruken fra oljeselskapene er ventet flatt gjennom 2021 er den ned mer enn 50 prosent fra toppnivåer i 2014, og rene leteutgifter er ventet å fortsette ned sammenlignet med 2020 ettersom oljeselskaper og myndigheter møter press rundt energiovergangen», skriver Fearnley.

Meglerhuset venter at salget vil bli påvirket av nedgangen i leteaktivitet og ser begrenset med salgstriggere fra kommende lisensrunder i år.

Fearnley Securities har en salgsanbefaling på TGS-aksjen, med et kursmål på 90 kroner per aksje.

Følger Asia-børsene ned

Torsdag endte det med en ny opptur på Wall Street. Dermed ble det nye historiske toppnoteringer for S & P 500 og Nasdaq, som er opp henholdsvis 13,4 og 13,9 prosent siden nyttår.

På børsene i Asia- og Stillehavsregionen er det sur stemning på de toneangivende indeksene torsdag morgen. Kinesiske tek-aksjer faller kraftig etter at frykt for regulatoriske grep har gjenoppblusset. Deltaviruset har fått fotfeste i Sydney.

Oljeprisen ligger i skrivende stund på 73,16 dollar fatet. Det er en nedgang på 4,5 dollar fra tirsdagens toppnivåer. På det høyeste kostet oljeprisen da 77,8 dollar fatet.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Børsdagen
  2. Oslo Børs

Flere artikler

  1. Markant oppgang avsluttet vinglete uke på Oslo Børs

  2. Verste børsdag noensinne for Kahoot

  3. Oslo Børs endte med solid oppgang

  4. Børsen tok helg med ny rekord i ryggen

  5. Analytiker før Mowi-tall: – Utsiktene er vårt fokus