Børsdagen

Verste børsdag noensinne for Kahoot

It-aksjen raste 26 prosent på Oslo Børs onsdag. Det barberte markedsverdien med over syv milliarder kroner.

Quiz- og læringsselskapet Kahoot er dagens foreløpige taper. Styreleder Eilert Hanoa i bakgrunnen.
 • Hanna Ghaderi
 • Anders Nybakken Kvale
 • Infront TDN Direkt
Publisert:

Det ble en litt vinglete dag på Oslo Børs onsdag. Til slutt endte Hovedindeksen ned 0,15 prosent.

Før børsåpning kom Kahoot med en handelsoppdatering. Der kom det frem følgende:

 • De fakturerte inntektene landet på 20,6 millioner dollar, eller 179 millioner kroner, i andre kvartal, en vekst på 114 prosent fra samme periode i fjor.
 • Samlet hadde Kahoot 933.000 betalende abonnenter ved utgangen av kvartalet, opp fra 760.000 stykker ved utgangen av første kvartal. Av økningen på 173.000, kommer 140.000 fra oppkjøpet av Motimate, som betyr en netto organisk vekst på 33.000.
 • Antallet aktive kontoer passerte 29 millioner stykker i perioden.
 • Det gjentas en ambisjon om at de fakturerte inntektene ender på mellom 90 og 100 millioner dollar i 2021. Antallet betalende abonnementer ventes å nå 1,1 millioner i løpet av året.
Les på E24+

Derfor stuper Kahoot-aksjen

Skeptisk analytiker

Kahoot-aksjen falt 10 prosent fra start, før nedgangen tiltok utover dagen.

Ved handelsdagens slutt hadde aksjen falt 26,31 prosent til 43 kroner.

Det er den verste børsdagen selskapet har hatt noensinne. I løpet av dagen ble markedsverdien barbert med hele 7,25 milliarder kroner.

Ifølge analytiker Henriette Trondsen i Arctic Securities var både inntektstallet, veksten i aktive kontoer og antallet nye betalende brukere svakere enn ventet. Hun ventet derfor at aksjen ville falle i dag.

Enda et aspekt som skuffet Arctic Securities i kvartalsoppdateringen var den operasjonelle kontantstrømmen på 4,5 millioner dollar, noe som tilsvarer en kontantkonvertering på 22 prosent. Dette var 54 prosent under Arctics anslag.

«Til tross for at dette sannsynligvis er påvirket av noe bedriftskostnader ettersom det justerte ebitda-resultatet for andre kvartal på over 4 millioner dollar er over vårt estimat på 3,6 millioner, kan det hende det også reflekterer mindre utsatt omsetning grunnet lavere vekst eller bokføring i kvartalet», skriver meglerhuset i analysen.

Arctic skriver også at også veksten på fire prosent innen aktive kontoer var skuffende og 933.000 betalende abonnementer er 9 prosent lavere enn Arctic-estimatet.

«Gitt det avtagende momentet og sekvensiell vekstrate hos konsensus, forventer vi at estimater vil komme ned (ekskludert Celver, som noen ser ut til å ha inkludert i deres estimater). Vi forventer at aksjen handler ned i området 10 prosent i dag», skrev Arctic Securities i analysen som ble gitt ut rett før børsåpning. Meglerhuset har fra før av et kursmål på 140 kroner Kahoot-aksjen og en anbefaling om kjøp.

Store utslag

Nest største aksjonær i Kahoot er toppsjef Eilert Hanoa gjennom investeringsselskapet Glitrafjord as, som kontrollerer 41,2 millioner aksjer.

Disse var før børsåpning verdt 2,4 milliarder kroner, mens de etter et kursfall på 26 prosent har en verdi på 1,77 milliarder kroner.

Dermed har 632 millioner kroner i aksjeverdier forduftet for Hanoa i løpet av dagen

Kahoot var blant de store vinnerne på Oslo Børs i fjor, men har i år fått hard medfart. Før dagens fall var aksjen ned 55 prosent fra toppnivået. Analytikere har forklart den tunge børsperioden med blant annet den overordnede nedsablingen av en rekke vekstaksjer på grunn av frykt for høyere renter. Vekstaksjer er aksjer som prises høyt i forhold til inntjening fordi aksjonærene forventer fremtidig vekst.

Nylig ble aksjen også tynget av at en av storeierne, Jan Haudemann-Andersen, solgte unna aksjer for 667 millioner kroner og reduserte dermed sin eierandel fra 11 til 8,5 prosent

Les også

Kahoot mer enn doblet inntektene

Stiger etter strategiendring

Investeringsselskapet Carbon Transition, tidligere kjent som seismikkselskapet Axxis Geo Solutions steg syv prosent i tidlig handel etter melding om strategiendring.

Utover dagen surnet stemningen, og aksjen endte til slutt ned 5,42 prosent.

De har tidligere meldt at de ønsker å endre den strategiske retningen, og har bestemt at de vil endre selskapet til et investeringsselskap som bidrar til reduksjon av karbonutslipp.

Selskapet har gjort sin første investering under den nye strategien ved å investere i et konvertibelt lån med pålydende verdi på 30 mill. i Arbaflame.

Sistnevnte selskap har i ti år utviklet svarte pellets fra bioavfall.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børsdagen
 2. Oslo Børs
 3. Kahoot

Flere artikler

 1. Kahoot mer enn doblet inntektene

 2. Kahoot-sjefen etter onsdagens krakk: – Åpenbart for alle at forventningene er høye til Kahoot

 3. Kahoot tjente 50 millioner kroner i andre kvartal

 4. Kahoot sikret overskudd i 2021 etter sterk vekst

 5. Jan Haudemann-Andersen selger unna i Kahoot