Pareto venter at lakseskatt vil barbere inntjeningen i laksegiganter

Meglerhuset venter at regjeringens nye grunnrenteskatt vil redusere overskuddet med mellom 15 og 30 prosent i Mowi, Salmar, Grieg Seafood og Lerøy.

Pareto-analytiker Carl-Emil Kjølås Johannessen.
Publisert:

Det skriver meglerhuset i en oppdatering.

Pareto-analytiker Carl-Emil Kjølås Johannessen skriver i notatet at Salmar er det børsnoterte lakseselskapet som trolig vil rammes hardest på kort sikt.

Han viser til at selskapet har en relativt høy andel av overskuddet fra lakseoppdrett i Norge.

«Det er fortsatt uklart hvordan overskuddet i de forskjellige delene av verdikjeden vil bli skattlagt, derfor er det vanskelig å estimerer den nøyaktige skatteraten per selskap», skriver han.

Det ligger an til at en slik skatt vil barbere resultatene, ifølge analytikeren, som anslår en reduksjon i resultatet per aksje på mellom 15 og 30 prosent for Mowi, Salmar, Grieg Seafood og Lerøy.

Les på E24+

Tre eksperter: Dette mener de om aksjemarkedet nå

På Oslo Børs stuper lakseaksjene etter skatteforslaget.

Salmar-kursen sendes ned mer enn 20 prosent, mens Mowi ramler 15 prosent, Lerøy er ned 17 prosent og Grieg Seafood sendes ned 18 prosent.

Regjeringens forslag

Regjeringen vil ha en grunnrenteskatt på havbruk med en effektiv sats på 40 prosent. Det gjelder for produksjon av laks, ørret og regnbueørret.

Dette skal gi skatteinntekter på 3,65–3,8 milliarder kroner årlig. Skatteinntektene skal fordeles likt mellom likt mellom staten og kommunesektoren.

Les også

Laksemilliardær om lakseskatt: – Staten vil rane kysten

Ifølge regjeringen er formålet utformet slik at kun de største aktørene i oppdrettsnæringen skal betale denne skatten. Det er et bunnfradrag på mellom 4.000 og 5.000 tonn.

Fearnley: Salmar og Lerøy rammes hardest

Basert på forslaget til regjeringen om grunnrenteskatt på havbruk, ser Fearnley Securities 30–50 prosent nedside i resultat per aksje i 2023, ifølge en oppdatering fra meglerhuset.

«Dette vil helt klart påvirke estimatene våre fremover for Austevoll Seafood, Grieg Seafood, Måsøval, Lerøy Seafood, Mowi, Norway Royal Salmon og Salmar», skriver meglerhuset.

Les også

Ulltveit-Moe om lakseskatt: – En gledens dag for det norske samfunnet

Lakseoppdretterne med større andel av volumer i Norge, for eksempel Salmar og Lerøy Seafood, vil se større utslag i resultat per aksje enn for eksempel Mowi, skriver meglerhuset.

Bakkafrost er den eneste lakseoppdretteren uten volum i Norge, og vil derfor ikke bli påvirket av grunnrenteskatten, poengterer meglerhuset.

Les også

En fjerdedel av Salmars markedsverdi forduftet

Publisert:
Gå til e24.no