Credit Suisse-aksjen stupte over 55 prosent

Bankuroen fortsetter etter helgens sveitsiske bankdrama.

KJØPT OPP: Credit Suisse ble søndag kjøpt opp av den største banken i Sveits, UPS.
Publisert:

De fleste øyne er naturlig nok rettet mot Credit Suisse mandag. Tross søndagens oppkjøp fra storbanken UBS, handles aksjen som vanlig fra start klokken 09.00 på Zurich-børsen.

Tidlig falt den som et lodd og var ned over 72 prosent. Ved handelsdagens slutt endte den ned 55,74 prosent. Søndag kveld kom nyheten om at UBS kjøper opp Credit Suisse. Oppkjøp skjer til en aksjeverdi på over 34 milliarder kroner.

UBS var tidlig ned 14 prosent, men har hentet seg voldsomt inn. Aksjen steg til 1,26 prosent i løpet av handelsdagen.

Forbundsrådet i Sveits sier de ønsker overtakelsen velkommen. De understreker også at betydelige midler stilles til rådighet for å stabilisere markedet. De garanterer for 9 milliarder sveitsiske franc, som tilsvarer rundt 105 milliarder norske kroner.

Etter å ha startet de første timene ned, er flere av børsene opp mandag formiddag. Her er tallene etter stengetid mandag.

  • Stoxx 600 Europe endte opp 0,98 prosent
  • FTSE 100 i London steg 1,59 prosent
  • DAX i Frankfurt endte opp 1,12 prosent
  • CAC40 i Paris steg 1,27 prosent
  • OMXS30 i Stockholm steg 1,03 prosent
  • OMXH25 i Helsinki endte opp 0,95 prosent
  • OMX i København steg 0,92 prosent

Bankindeksen steg samtidig 1,27 prosent på kontinentet, med Deutche Bank ned over 0,50 prosent, Commerzbank AG opp 1,50 prosent og Santander opp 2,77 prosent.

I London falt bankene Standard Chartered og HSBC henholdsvis 2,85 og 2,82 prosent.

Oljeprisen har også falt gjennom natten. Et fat nordsjøolje handles for 72,95 dollar klokken 18.20.

KOM I MÅL: Styreleder i Credit Suisse Axel Lehmann (t.v.) tar UBS-styreleder Colm Kelleher i hånden på en pressekonferanse i forbindelse med oppkjøpet av den kriserammede banken.

– Stor uro

Sjeføkonom i Handelsbanken, Marius Gonsholt Hov knytter fallet i aksjemarkedene til UBS sitt oppkjøp av Credit Suisse.

– Dette er etterdønningene av helgens nyheter og viser at det fortsatt er stor uro i banksektoren. Hva som blir følgeeffektene av dette blir ikke avklart i dag, sier Hov.

– Banksektoren er under press og har vært det i flere dager. Nå begynner sprekkene å synes etter renteoppgangen, legger han til.

Sjeføkonomen sier at markedene reagerer på måten Credit Suisse-krisen ble løst på. Obligasjonseierne tar tap på risikable obligasjoner, noe som gjør finansieringen for bankene dyrere fremover. Det kan trekke opp bankenes finansieringskostnader.

– Ingen kan si hva som blir sluttresultatet, dette pågår fortsatt og kommer til å fortsette fremover, sier han.

Prisen på kredittapsforsikringer stiger

Prisen på kredittapsforsikringer (credit default swaps, forkortet CDS) knyttet til UBS stiger 16 prosent, skriver Bloomberg.

Svært høye priser på disse forsikringene indikerer at en stor del av markedet tror at banken vil gå over ende, og ønsker å sikre seg mot tap på lån eller gjeld gitt til banken.

Før Credit Suisse ble kjøpt opp av UBS steg prisen på disse forsikringene til rekordnivåer.

Les på E24+

Må Røkke, Rugseth, Dæhlie & co. ta sin del av den sveitsiske bankredningen?

Preget av kaos

De siste fem årene har Credit Suisse-aksjen falt 90 prosent. Forrige uke var preget av kaos, utløst av at hovedaksjonær Saudi National Bank uttalte at det ikke var aktuelt å skyte inn mer penger.

Dette etter bekymring rundt bankens likviditet. Natt til onsdag kom meldingen om at Credit Suisse ville låne nesten 600 milliarder kroner av den sveitsiske sentralbanken. Den påfølgende morgenen stupte aksjen, før den igjen snudde torsdag.

Fredag tiltok nedgangen igjen og endte ned godt over 8 prosent.

– Fortjener å tape penger

Porteføljeforvalter Kristian Tunaal i kapitalforvalteren Alfred Berg, spådde søndag - før oppkjøpet kom - at oppkjøpet vil markere slutten på børsuroen i kjølvannet av bankkrisene som har vært, og var samtidig nådeløs mot Credit Suisse-aksjonærene, som nå tar store tap.

– Dette fortjente de. Hvis de investeringene man gjør er dårlige, fortjener man å tape penger. Det er et problem for Credit Suisse-aksjonærene og ingen andre, sa Tunaal til E24.

Tunaal tror dette kan være slutten på børsuroen som har herjet aksjemarkedene de siste ukene.

– Jeg tror dette er slutten. I det minste for det europeiske markedet.

Flere har kollapset

Uroen startet med en rekke bankkollapser mot slutten av forrige uke. Først gikk kryptofokuserte Silvergate over ende, før markedene rettet blikket mot Silicon Valley Bank (SVB).

Senere ble også Signature Bank satt under administrasjon av myndighetene i USA.

Publisert: