Oslo Børs endte kraftig ned: Verste dag siden september

Bankkollaps i USA og nye grep fra amerikanske myndigheter preget markedene mandag. Børsene over hele Europa falt kraftig. Oslo Børs endte handelsdagen ned for sjette dag på rad.

Snøen laver ned over Oslo Børs.
Publisert:

Oslo Børs fulgte resten av børsene i Europa nedover mandag.

Hovedindeksen endte ned 2,59 prosent. Det er den kraftigste nedgangen på Oslo Børs siden slutten av september, og sjette strake dag med nedgang.

Erik Bruce, sjefstrateg i Nordea Wealth Management, peker på uroen rundt banksituasjonen og nedgangen på Wall Street i USA før helgen som forklaring på den kraftige nedgangen.

– Selv om redningsaksjonen er positivt og faren for et bankrun på banker i USA er redusert, så er det fortsatt usikkerhet, sier Bruce til E24.

Les på E24+

Aksjene det lukter krutt av

Stabiliserte seg etter brått fall

Oljeprisen falt bratt siden børsåpning, men stabiliserte seg noe i 16-tiden. Nordsjøolje (brent spot) handles for 82,18 dollar ved børsstenging, etter å ha ligget i overkant 83 dollar fatet ved 9-tiden. Fallet er dermed på 0,63 prosent siden midnatt.

– Det er først og fremst ledet av reaksjonen på det som har skjedd med Silicon Valley Bank i California, sa energianalytiker i Pareto, Nadia Wiggen, da prisen var ned nesten fire prosent.

Analytikeren sier også at det er også en reaksjon på at Fed ikke ser ut til å ville endre kurs i sin rentepolitikk.

– Dette begynner å påvirke selskaper i økonomien og øker risikoen for lavere etterspørsel, spesielt i Amerika, sa hun videre.

Kraftig fall i Europa

Pilene pekte nedover på Oslo Børs gjennom hele forrige uke. Nedturen fikk ytterligere fart mot slutten av uken da kollapsen til Silicon Valley Bank i USA var med på å prege banksektoren og markedet for øvrig inn mot helgen.

Ute i Europa har stemningen surnet kraftig i løpet av dagen, akkurat som i Oslo. Trenden fra fredag ser dermed ut til å fortsett også her.

Slik så det ut på de viktigste børsene i Europa kl. 16.30 mandag ettermiddag:

 • DAX i Frankfurt faller 2,86 prosent
 • FTSE100 i London faller 2,26 prosent
 • CAC40 i Paris faller 2,74 prosent
 • IBEX35 i Madrid faller 3,45 prosent
 • FTSEMIB i Milano faller 3,75 prosent
Les også

Europeiske børser faller tungt – Credit Suisse er ned nær 10 prosent

Bredt amerikansk bankfall

På Wall Street falt en rekke bankaksjer tungt fra start i kjølvannet av SVB-kollapsen. Like før klokken 16.30 har fallet avtatt noe:

 • Bank of America er ned 2,61 prosent
 • JP Morgan faller 0,56 prosent
 • Wells Fargo faller 4,62 prosent
 • Goldman Sachs er ned 1,73 prosent
 • First Republic Bank faller 70,34 prosent

Amerikansk bankgrep

Amerikanske myndigheter tok søndag flere grep i forbindelse med den dramatiske banksituasjonen i landet.

Rentemarkedene har også reagert på banksituasjonen, og forventningene har falt tilbake. Mens storbanken Goldman Sachs nå tror det blir rentepause fra USAs sentralbank neste uke, har markedet «kun» priset inn en heving på 0,25 prosentpoeng.

Les også

Kraftig rentefall etter amerikansk bankkollaps: – Det er ganske uavklart

Amerikanske myndigheter besluttet sent søndag kveld at den New York-baserte banken Signature Bank stenges. Samtidig varslet myndighetene at alle kunder av banken, og av den allerede nedstengte Silicon Valley Bank, skal få tilgang på midlene sine. Det gjelder selv om innskuddene overstiger sikringsfondet FDICs opprinnelige grense på 250.000 dollar.

– I dag tar vi avgjørende grep for å sikre den amerikanske økonomien ved å forsterke publikums tillit til vårt banksystem, uttalte finansminister Janet Yellen, Fed-sjef Jerome Powell og FDIC-topp Martin J. Gruenberg i en felles uttalelse.

DNB falt kraftig

Det var bred nedgang blant de mest omsatte aksjene på Oslo Børs mandag. DNB, Norges største bank, er blant aksjene som trakk nedover. Storbanken endte ned 3,86 prosent på Børsen.

En rekke bankaksjer ute i Europa har også fått fart nedover.

Slik ligger det an for noen av de andre mye omsatte aksjene på Oslo Børs i 14.50-tiden:

 • Equinor faller 2,32 prosent
 • PGS faller 9,27 prosent
 • Aker BP faller 3,63 prosent
 • DNB faller 3,61 prosent
 • Yara faller 2,63 prosent
 • Frontline faller 4,61 prosent

Nordic Unmanned-sjef går på dagen

Medgrunnlegger og toppsjef i droneselskapet Nordic Unmanned, Knut Roar Wiig, går på dagen. Styret og Wiig har blitt enige om at han fratrer stillingen, ifølge en melding mandag.

Inn som midlertidig sjef kommer Arne Roland, som blant annet har erfaring fra Aker og fra eiendomsselskapet Arterra.

Nordic Unmanned-aksjen begynte dagen opp, men har senere snudd nedover. Aksjen faller 4,89 prosent i skrivende stund.

Publisert: