Turbuelt uke avsluttet med nedgang på Oslo Børs

Opptur i verdensmarkedene og styrking for oljeprisen bidro til en solid opptur på Børsen i formiddagstimene. Likevel endte ukens siste handelsdag ned.

SNØFALL: Det har kommet bra med snø på Oslo Børs denne uken.
Publisert:

Oslo Børs startet ukens siste handelsdag rett opp, og oljeaksjer bidro til kraftig oppgang.

Hovedindeksen var på formiddagen opp over 2 prosent, men snudde ned på ettermiddagen.

TIl slutt endte den ned 0,60 prosent. Nedgangen denne uken havnet dermed på 5,5 prosent.

– Oppgangen følger gårsdagen på amerikanske børser. Det er mindre bankfrykt som driver det, sa Erik Bruce, sjefstrateg i Nordea, til E24 fredag formiddag, da oppgangen var på sitt kraftigste.

Det har vært en turbulent uke for markedene med bankuro, oljeprisfall og store utslag i rentemarkedene, men det siste døgnet har stemningen vært lystigere både på Wall Street, i Europa og i Asia.

Les på E24+

Bankredninger kan skape en djevelsk og dyr dynamikk, skriver E24s børskommentator

Oljeprisen synker

Oljeprisen hentet seg videre inn igjen i morgentimene fredag, men faller på ettermiddagen.

Nordsjøolje (brent spot) omsettes for 72,35 dollar fatet i skrivende stund. Det er ned 3,07 prosent siden midnatt.

Slik endte det for noen av de mest omsatte aksjene fredag:

  • Yara falt 2,86 prosent
  • Equinor steg 0,68 prosent
  • Aker BP falt 0,28 prosent
  • PGS steg 3,15 prosent
  • DNB falt 0,57 prosent
  • Norsk Hydro endte flatt
  • Frontline stiger 0,74 prosent
Erik Bruce er sjefstrateg i Nordea Wealth Managment tror ikke nødvendigvis bankkrisen er over med dagens opptur i markedet og grepene som er gjort i det siste.

Opptur etter bankhjelp

I USA var det markant oppgang på Wall Street torsdag kveld, og oppturen fortsatt på børsene i Asia i morgentimene.

De viktigste børsene i Europa begynte med markant oppgang fredag, men på ettermiddagen har det snudd til nedgang. London-børsen faller 0,89 prosent, mens børsene i Frankfurt og Paris faller henholdsvis 1,1 prosent og 1,24 prosent. I førhandelen på Wall Street er det nedgang i 15.30-tiden.

Den amerikanske banken First Republic fikk i går hjelp fra mange av de største bankene i USA. Det skjedde etter at aksjen til banken har fått gjennomgå i kjølvannet av kollapsen for Silicon Valley Bank og turbulensen i banksektoren. Hjelpen kommer i form av at 11 banker bidrar med tilskudd tilsvarende 320 milliarder norsk kroner.

Likevel faller aksjen kraftig i førhandelen på Wall Street.

Les også

Dette er bankkaoset

Torsdag var det god stemning på de viktigste børsene.

Oppturen kom blant annet etter nyheten om at Credit Suisse vil låne opptil 577 milliarder kroner av den sveitsiske sentralbanken.

– Er bankkrisen over nå?

– Det tror jeg ikke, i den forstand at det er veldig nervøse eiere, innskytere og långivere til bankene. Hver gang det dukker opp problemer får det mye større konsekvenser enn vi er vant til, sier Bruce i Nordea.

Fredag ettermiddag er det et nytt kraftig fall i Credit Suisse-aksjen.

First Republic Bank har fått hjelp i form av innskudd fra flere av de største bankene i USA.

Atlantic Sapphire henter penger

Atlantic Sapphire, det norske landbaserte oppdrettsselskapet som er startfasen av en storsatsing på land i Florida, henter 595 millioner kroner i friske midler.

Det skrives ut 119 millioner nye aksjer til 5 kroner per stykk til utvalgte investorer i en såkalt rettet emisjon, ifølge en børsmelding sent torsdag kveld. Kapitalinnhentingen skjer til rabatt, da aksjen lå på 6,48 kroner ved stengetid på Oslo Børs torsdag ettermiddag.

Petter Stordalens Strawberry Equities, Nordlaks Holding, Blue Future Holding og Joh Johannson Eiendom er blant investorene som gikk inn med penger.

Atlantic Sapphire-aksjen faller 14 prosent ved 15.30-tiden, til en kurs på 5,6 kroner per aksje.

Les på E24+

Investtech-analyse: Tre børskjemper du bør holde deg unna

Det har også kommet enkelte andre nyheter fra Oslo Børs-selskaper i morgentimene:

  • Xplora Technologies, som lager smartklokker til barn, snudde til underskudd i fjerde kvartal. Resultatet før skatt falt til minus 34,3 millioner kroner, mot et positivt resultat på 17,5 millioner på samme tid året før. Omsetning steg svakt stabil. Aksjen er opp 1,72 prosent.
  • Waste Plastic Upcycling (WPU) får inn Lotte Rosenberg til å dele på toppsjef-ansvaret. Den nye meddirektøren skal ha ansvar for selskapets internasjonale vekst. Aksjen stiger 0,02 prosent.
  • Hydrogenselskapet Teco 2030 økte tapene i fjerde kvartal. Resultatet før skatt ble på negative 32,5 millioner kroner i kvartalet, mot minus 16,2 millioner året før. Aksjen stiger 4,01 prosent.
Publisert: