Pareto-sjefen om energikrisen: – Det må investeres veldig, veldig mye mer

Når Europa skal venne seg av med russisk gass er det «massivt» gap som må fylles, sier Pareto-sjef Christian Jomaas. Han mener store investeringer i både fornybar energi, olje og gass må til for å løse energikrisen.

SER STORT INVESTERINGSBEHOV: Pareto-sjef Christian Jomaas.
Publisert: Publisert:

– Vi trenger mer sol, vi trenger mer vind, vi trenger mer gass, vi trenger egentlig mer av det meste, sier Jomaas til E24.

Onsdag er det duket for meglerhuset Paretos årlige konferanse i Holmenkollen. Den samler i år 165 norske og internasjonale energiselskaper og nærmere 2.000 deltagere.

Samtidig står Europa midt i en energikrise etter Russlands invasjon av Ukraina, med skyhøye priser på gass og strøm. Det smerter for forbrukerne, mens pengene fosser inn i olje- og gasselskaper.

Les på E24+

Dette grepet vurderer fondseksperten nå

– Er ikke nok energikapasitet

Jomaas peker på Europas store utfordring med å erstatte russisk gass som før krigen sto for 40 prosent av gassimporten til Europa, og tilsvarte 1,8 ganger EUs fornybarproduksjon.

– Det er massivt, sier han.

– Vi produserer allerede det remmer og tøy kan holde av gass på norsk sokkel. Det løser fem prosent av problemet, sier Jomaas.

Videre kan import av LNG, flytende naturgass fraktet sjøveien fra USA og Asia, dekke opp mot 40 prosent av gapet, ifølge Pareto.

– Fremdeles må mer enn halvparten fikses på andre måter. Noe kan du få fra andre energikilder, men Europa må også redusere sitt energiforbruk.

– Vi ser allerede at store selskaper som Hydro og Yara reduserer industriproduksjonen, fordi det rett og slett ikke er nok energikapasitet. Det viser alvorligheten i situasjonen, sier Pareto-sjefen.

Les på E24+

Investtech: De beste kjøpene nå

Han mener det er stort behov for nye investeringer i både fornybar energi og olje og gass.

– Det må investeres veldig, veldig mye mer.

Jomaas sier at kostnadene for å produsere ny sol- og vindenergi har falt mye, mens fossile alternativer har «gått dramatisk opp». Ifølge Pareto er total kostnad for ny kapasitet i sol og vind på land 40 til 50 øre per kilowattime.

– Det gjør at sol og vind er veldig konkurransedyktig i forhold til alternative kilder, også i et mer normalisert marked.

Pareto-sjef Christian Jomaas.

Olje- og energidepartementet har åpnet to områder for havvind i Norge. Planen så langt er å gi konsesjon til 1,5 gigawatt i Utsira Nord utenfor Rogaland og tre gigawatt i Sørlige Nordsjø 2 nær Danmark.

– Vi mener det burde tidobles. Vi trenger en mye mer ambisiøs satsing og mye raskere opptrapping, sier Jomaas.

– Fra myndighetssiden må det bli en mye mer offensiv satsing, åpne opp for flere områder og investere i infrastruktur, altså nettet, for å tilrettelegge for energiovergangen.

Les også

Putins advarsel til Europa : – Ingen gass, ingen olje, ingenting

– Må investere i olje og gass

Jomaas trekker også frem olje og gass, som han mener vil være en del av energimiksen i overskuelig fremtid.

– Du kan ikke bygge ned olje- og gasskapasitet før du har fått opp tilstrekkelig fornybarkapasitet.

– Investeres det nok i olje og gass i dag?

– Nei. Helt åpenbart ikke.

– Det er synd at vi måtte få en krise som nå for å innse at vi må faktisk investere mer for å møte verdens energietterspørsel.

Ifølge Paretos beregninger har oljeetterspørselen økt hvert år siden 2014, bortsett fra under pandemien, mens investeringene er ned 40 prosent.

– Du må fortsette å investere, også i olje og gass, fordi vi ikke har nok grønn kapasitet til at vi kan la være å investere.

Les også

Oljedirektoratet om norsk sokkel: – Viktig å begrense fallet i produksjonen

Paretos analytikere venter at oljeprisen vil holde seg over 100 dollar per fat de neste tre årene.

– Vi ser at oljeprisen fortsatt er over 90 dollar fatet til tross for at den viktigste importøren, Kina, fremdeles er tilnærmet nedstengt på grunn av covid.

– Det er allerede et stramt oljemarked. Hva skjer når Kina åpner opp som den største importøren? Da vil etterspørselen presses opp igjen.

Publisert:
Gå til e24.no