Nedgang på Oslo Børs

Etter en blytung tirsdag på Wall Street etter inflasjonstall, endte det med en moderat nedgang på Oslo Børs.

Oslo Børs er inne i måneden som historisk er den svakeste i aksjemarkedet.
Publisert:

Oslo Børs svingte var ned hele handelsdagen onsdag, men svingte mellom markant og forsiktig fall gjennom dagen.

Mot slutten hentet Børsen seg noe inn igjen. Hovedindeksen endte dagen ned 0,63 prosent.

Utviklingen kommer etter at en blytung børskveld i USA tirsdag. Alle de tre toneangivende indeksene på Wall Street hadde sin verste handelsdag i år. Inflasjonen i USA dempet seg mindre enn ventet i august, og de ferske tallene har bidratt til å sende verdensmarkedene ned.

Les på E24+

Dette grepet vurderer fondseksperten nå

Oljeprisen klatret også noe mot slutten av børsdagen. Nordsjøolje (brent spot) omsettes for 94,2 dollar fatet kort tid før stengetid på Oslo Børs. Det er opp rundt 0,8 prosent siden midnatt.

Equinor fortsetter å trekke børsen i positiv retning som dagens mest omsatt aksje. Oljekjempen endte børsdagen opp 1,45 prosent.

Autostore er samtidig blant dagens klare tapere. Aksjen falt 12,08 prosent, og var en annen av de mest omsatte aksjene. ABG-analytiker Daniel Vårdal Haugland knytter fallet til et resultatvarsel fra Autostores tyske partner KION Group.

Les på E24+

Hva er egentlig forskjellen på verdi-, vekst- og kvalitetsaksjer?

– Det store spørsmålet er inflasjonen

– Inflasjonstallene som kom i går gjør renteøkning mer sannsynlig. Børsene har allerede reagert, sa forvalter i Alfred Berg Kapitalforvaltning, Kristian Tunaal til E24 før børsåpning.

Inflasjonen i USA i august endte på 8,3 prosent, ned fra 8,5 prosent i juli. På forhånd ventet analytikerne at prisveksten skulle dempe seg til 8,0 prosent.

Kjerneinflasjonen, som ser bort ifra mat- og energipriser, kom også inn høyere enn ventet med en prisvekst på 6,3 prosent.

– Det store spørsmålet er hvor lenge inflasjonen biter seg fast, fremhevet Tunaal.

Les også

Sjeføkonom etter amerikanske inflasjonstall: – Det er lenge til Fed kan slappe av

Nedgang i Europa

Inflasjonstallene preget verdensmarkedene allerede da de kom tirsdag ettermiddag, og etter børsraset på Wall Street senere på kvelden fortsatt de viktigste børsene i Europa ned onsdag.

Både London-børsen og Frankfurt-børsen er ned mer enn én prosent rundt stengetid på Oslo Børs.

Børsene i Asia og Stillehavsregionen reagerte også negativt på nyhetene fra gårsdagen, og falt markant i morgentimene onsdag.

I USA åpnet alle de tre nøkkelindeksene Wall Street opp onsdag ettermiddag etter gårsdagens tunge fall. Etter en times handel har derimot bildet snudd til forsiktig nedgang.

Les også

Årets verste dag på Wall Street

Venter ny trippel renteheving i USA

Skyhøy inflasjon og rentefrykt har preget markedene sterkt i 2022.

Neste uke skal USAs sentralbank, Federal Reserve (Fed), igjen sette styringsrenten - med mål om å dempe inflasjonen.

– Folk spekulerer nå i en kvadrupel renteheving. Det kan fort være at sentralbanken leverer det neste uke. Nå er det ekstrem sensitivitet for rentebevegelser og inflasjonstall, som påvirker alle markeder, sa leder for allokering og globale renter i Storebrand Asset Management, Olav Chen, tirsdag.

Les på E24+

Aksjeskolen #1: Derfor bør du sette pengene dine på børs

Den  brede forventningen i markedet har vært at det kommer en ny renteheving på 0,75 prosent, den tredje såkalt triple rentehevingen på rad. Enkelte åpner nå også for at det kan komme en renteheving på ett helt prosentpoeng, ifølge CMEs Fedwatch-verktøy.

Rentehevinger på mer enn 0,25 prosentpoeng omtales ofte som dobbel, trippel eller kvadruppel fordi det har vært mest vanlig å heve renten med 0,25 prosentpoeng av gangen.

Les også

Inflasjonen i Storbritannia faller forsiktig fra skyhøye nivåer

Publisert: