Reddit-aksjer ga tap på 18 mrd. denne uken: – Har gått fra vettet

Shortselgere i to av favorittaksjene til småinvestorer på nettforumet Reddit ligger nå inne med tap på 70 milliarder kroner for året.

Aksjekursen til Gamestop har tidligere vært tynget av at færre og færre kjøper videospill i butikk og påvirkningen det har hatt på inntjeningen, men tidligere i år ble aksjen sendt betydelig opp. Siden har det svingt, men markedsverdien er fortsatt på nær 16 milliarder dollar.
Publisert:

Videospillbutikk-kjeden Gamestop og kinokjeden AMC svingte igjen stort på Wall Street denne uken, der begge til slutt endte uken som helhet med sterk oppgang.

De to selskapene ble bredt omtalt på starten av året i kjølvannet av trenden der småinvestorer på Reddit-forumet WallStreetBets, kjøpte aksjer i stor stil for å påføre sviende tap for aktører, ofte hedgefond, som satt short, altså veddet på kursfall.

Dette lykkes småinvestorene med, men fortsatt er det flere aktører som er short i de to aksjene, og denne uken fikk disse dermed svi på nytt.

Samlet ble tapene for shorterne på 894 millioner dollar i Gamestop og 1,23 milliarder dollar i AMC, tilsvarende 7,5 milliarder kroner og 10,3 milliarder kroner, ifølge tall fra analysebyrået S3 Partners.

– Gir dem bare mer ammunisjon

Finansprofilen Jim Cramer, som har programmet «Mad Money» på CNBC, uttalte tidligere denne uken at han «aldri har sett noe som dette».

– De som shorter AMC eller Gamestop har gått fra vettet. WallStreetBets er for mektige og å vedde mot dem nå gir dem bare mer ammunisjon, sa Cramer i CNBC-programmet.

Han fremhever at handelen i de to aksjene ikke er basert på fundamentale faktorer – og omtaler begge som overprisede.

Når man selger en aksje short, så selger man en aksje man ikke eier. Da satser man på å tjene på at den skal falle i verdi. Kursgevinsten blir forskjellen mellom hva man solgte aksjen for og så siden kjøper den tilbake for.

Dersom aksjen imidlertid stiger, taper shortselgeren penger og her er nedsiden i teorien uendelig.

Les også

Nel tar over som mest shortet på Børsen: – Prisingen er for høy

Langt mer shortet enn gjennomsnittet

Shortselgere ligger for året inne med tap på henholdsvis 6,5 milliarder dollar og 1,9 milliarder dollar i GameStop og AMC Entertainment, ifølge S3 Partners.

Det tilsvarer 54 milliarder kroner og 16 milliarder kroner.

Begge har en shortinteresse på over 20 prosent av de utestående aksjene i fri flyt, mens gjennomsnittet i amerikanske aksjer er rundt fem prosent, ifølge CNBC.

Analysesjef Ihor Dusanwinsky i S3 Partners, som følger markedet for shortsalg tett, skriver på Twitter at begge aksjene nå er «sterke shortskvis-kandidater».

En shortskvis er noe som skjer i aksjer som har en stor andel investorer som vedder på kursfall. Når slike aksjer plutselig stiger, faller verdien av disse investeringene, og dette kan føre til at shortselgerne enten ønsker eller blir tvunget til å kvitte seg med posisjonen.

Det skaper et unaturlig stort positivt trykk på aksjen, som gjerne fører til en betydelig kursoppgang.

Publisert:
Gå til e24.no