Veddemål på børsknekk for gigafond løftes

Shortingen av verdens største børsnoterte fond har bykset til sitt høyeste nivå i 2021, ifølge Bloomberg.

Det har vært noe mer turbulent på Wall Street den siste tiden, blant annet på grunn av frykt hos investorene for høyere renter.
Publisert: Publisert:

En måte for investorer å eksponere seg mot utviklingen i aksjemarkedet er ved å satse penger på børsnoterte fond, kalt ETF’er.

Verdens største ETF, amerikanske «SPDR S&P 500 ETF Trust», mer kjent som «SPY», følger den brede Wall Street-indeksen S&P 500.

Veddemålene på fall for det svære fondet på 357 milliarder dollar, stupte på begynnelsen av året, men den siste tiden har investorer blitt økende negative og shortinteressen har løftet seg.

– Skepsis til at børsrallyet kan fortsette

Ifølge Bloomberg ligger shortnivået denne uken på like i underkant av fem prosent av de utestående aksjene i «SPY», opp fra rundt to prosent for under to måneder siden.

Shortinteressen er den høyeste som er blitt målt i år, fremgår det hos analyse- og nyhetsbyrået.

Det er riktignok fortsatt noe opp til nivået på over syv prosent på slutten av fjoråret.

– Den økte shortinteressen i S&P 500 skyldes delvis skepsis til at børsrallyet kan fortsette, sier Chis Zaccarelli, investeringssjef i Independent Advisor Alliance, til Bloomberg.

Mer uro

Veddemål mot enkeltaksjer og ETF’er brukes gjerne som en temperaturmåler på stemningen aksjemarkedet.

Den økende skepsisen til utviklingen til S&P 500-indeksen, som inneholder de 500 største selskapene i USA målt i markedsverdi, skjer samtidig som børsuroen har tatt seg noe opp – blant annet på grunn av frykt for høyere renter.

Spesielt har situasjonen rammet vekstaksjer, slik som «grønne» aksjer og teknologiaksjer, som har vært sentrale i å løfte børser verden over til rekordnivåer. Isteden har mye investorpenger rotert over til sykliske aksjer, som følger konjunkturene i økonomien – slik som oljerelaterte aksjer.

Flere av trendene i det som av flere eksperter blir kalt et aksjemarked med «bobletendenser» har også fått seg en knekk den siste tiden. Blant annet har verdien av de såkalte Spac-selskapene i USA falt kraftig. En rekke av valutaene i det tidvis brennhete kryptomarkedet har også rast i vår.

Les også

Nel tar over som mest shortet på Børsen: – Prisingen er for høy

Publisert: