Her kommer det første flyet til Flyr: – Nå kribler det i hele kroppen

OSLO LUFTHAVN (E24): Den ferskeste utfordreren i norsk luftfart har fått sitt første fly, og vil starte med ruteflyginger mot slutten av denne måneden. Senere i sommer får Flyr inn to fly som har vært brukt av Norwegian.

Det nye flyet til Flyr, av typen Boeing 737–800 ble møtt av en vannsalutt da det landet på Oslo Lufthavn fredag
Publisert:

– Dette er en gledens dag – én av flere viktige milepæler. Å se det første flyet blir spennende og vi er stort sett i rute, sier en spent gründer og styreleder i Flyr, Erik G. Braathen til E24.

E24 står ute på en gressplen ved siden av den ene rullebanen som fortsatt er åpen på Oslo Lufthavn nå under pandemien.

I horisonten ser man konturene av et fly som Braathen og kollegene hans har ventet på: Deres første fly i flåten.

– Dette er stas, nå kribler det i hele kroppen. Se så fint det er, sier administrerende direktør Tonje Wikstrøm Frislid i det Boeing 737–800-maskinen har landet og takser bortover.

– Fornøyd med fargen?

– Veldig fornøyd. Det er veldig fine og friske farger, og det er fresht – akkurat som vi i Flyr skal være, sier Wikstrøm Frislid.

Det var Erik G. Braathen og et knippe kjente flyprofiler som i oktober i fjor annonserte at de skulle starte et nytt flyselskap, med fokus på Norge, Norden og store fritidsdestinasjoner til Europa.

Braathen så muligheten for å starte et nytt flyselskap da pandemien sendte hele bransjen ned i knestående. På spørsmål om det hadde blitt et Flyr uten pandemien, svarer han kontant «nei».

I november ble det kjent at Wikstrøm Frislid skulle lede selskapet og i desember ble navnet Flyr avdekket. Flyr-sjefen har en lang karriere i Norwegian bak seg, men kom fra serviceleverandøren Coor.

Hun tok fatt på jobben i Flyr på fulltid i april.

– Er du klar for første avgang til Tromsø 30. juni?

– Ja, det er jeg helt klart. Jeg gleder meg veldig, sier Flyr-sjefen.

Flyr har nå i underkant av 70 ansatte i administrasjonen og snart begynner både piloter og kabinansatte også på jobben i det ferske selskapet, forklarer Wikstrøm Frislid.

Les også

Bakgrunn: Begynte å planlegge nytt flyselskap i mars: – Det er i utfordrende tider muligheter oppstår

Tonje Wikstrøm Frislid tok refleksvesten på for å kunne se Flyrs første fly lande med egne øyne.

Skal få inn tidligere Norwegian-fly

Etter hvert som flyet får takset inn til gate får de oppmøtte journalistene og Flyr-ansatte gå om bord og inspisere maskinen.

Akkurat dette flyet har vært brukt av det tyrkiske flyselskapet Pegasus. Fredag morgen tok det turen fra Shannon i Irland, der det har blitt både malt om og oppgradert før Flyr overtok det fra leasingselskapet.

Om bord i flyet viser driftsdirektør Asgeir Nyseth og direktør for bakketjenester Bjørn Erik Barman-Jenssen frem de nye setene, gulvteppet og det andre som har blitt installert.

Asgeir Nyseth forteller at både dette og fly nummer to (som er ventet levert om en ukes tid) har 189 seter.

– De to neste flyene vi får er tidligere Norwegian-fly med 186 seter. De får vi i siste halvdel av juli, sier Nyseth.

Dermed vil Flyr ha totalt fire fly i flåten i august.

– Vi har muligheten til å utvide til seks fly i løpet av året, sier kommersiell direktør Thomas Ramdahl.

Investor, gründer og styreleder i Flyr, Erik G. Braathen har lang fartstid fra både flyselskapet med familienavnet og Norwegian. Nå satser han for fullt på Flyr.

Starter i Nord-Norge

Flyr starter i første omgang med å satse på Nord-Norge denne sommeren. Det blir ruter til Tromsø fra 30. juni, samt Bodø og Evenes (Harstad/Narvik) 1. juli.

– Hvorfor satser dere på Nord-Norge først?

– Halve ledelsen kommer jo derfra, spøker Wikstrøm Frislid og Braathen, før de litt mer alvorlig peker på hvor viktig Lofoten og andre destinasjoner i Nord blir nå i år.

– Og der konkurrerer man mindre med bilen enn i Sør-Norge, sier kommersiell direktør Thomas Ramdahl.

Etter Nord-Norge utvides deretter nettverket med ruter til Bergen og Trondheim fra 16. august. Den 21. august tar Flyr steget ut av landet og etablerer ruter til Alicante, Malaga og Nice.

Allerede rutene til Flyr er i første omgang basert ut fra basen på Gardermoen.

– Vi kan åpne rutene i Sør-Norge og til Europa før, men det avhenger av når vi får flyene og hvordan pandemien utvikler seg. Vi ønsker å være trygge på det før vi fremskynder noe og vi ønsker ikke å selge noen billetter på flyginger som vi blir nødt til å kansellere, sier Flyr-sjefen.

Les også

Én måned til Flyr skal på vingene: – Vi er der vi skal være

Det nye flyet til Flyr har det nyeste interiøret til Boeing, kalt Sky.

Venter topp i høstferien

Kommersiell direktør Thomas Ramdahl sier at det viktigste for dem når det gjelder flygingene til utlandet, blir hvordan myndighetene håndterer gjenåpningen.

– I tillegg blir kapasiteten ved ankomst svært viktig. Den er i dag svært begrenset, sier Ramdahl og peker på at alle skal gjennom en grensekontroll ved innreise.

– Hvor viktig er det for dere at Wizz Air nå forlater det norske innenriksmarkedet?

– Vi fokuserer mest på oss selv og at vi er klare for å konkurrere med alle. Vi skal bygge sten for sten her, og selv om de nå forlater norsk innenriks kan det komme andre senere. Det må vi ikke glemme.

– Dere starter opp ruter til Europa etter nordmenns sommerferier, tror dere det blir en skikkelig «Europa-høst» reisemessig?

– Vi ser en betydelig booking rundt høstferien. Det er et sug etter å reise, sier Ramdahl.

Avinor venter også at trafikktoppen for 2021 vil komme i høstferien, noe Avinor-sjef Abraham Foss fortalte om i E24-podden nylig (se linke under).

App er rett rundt hjørnet

Mandag 31. mai, en måned for første avgang, startet Flyr billettsalget sitt. I første omgang har billettbestillingene vært åpne for de rundt 10.000 interessentene som har meldt seg på selskapets mailingliste.

Flyr har ønsket å slippe kundene gradvis til for å unngå feil i starten.

– Fra mandag 7. juni åpner vi salget helt for alle på nettsidene, men appen vår avventer vi litt, sier Ramdahl.

– Noe av utfordringen ligger i godkjenningsprosessen til Apple (på App Store, journ.anm.) som er uforutsigbar, men målet er at den skal være ute før første flyging, sier Alf Sagen, IT-direktør i Flyr.

– I app-utviklingen har vi også prioritert å få klar reiseassistenten først, med boardingkort, strekkoder, status for flygingen din og alt som følger med selve reisen. Så skal vi legge inn billettsalget senere, fortsetter han.

Flyet takset etter hvert inn til gate der den formelle overtagelsen med leasingselskapet skulle foregå, i tillegg til at journalister og Flyr-ansatte fikk se flyet for første gang.

Ordknappe om fremtidsplanene

Hvor veien bærer videre for Flyr er selskapet foreløpig veldig ordknappe om.

– Det må vi komme tilbake til, sier Wikstrøm Frislid.

Ramdahl peker på at selskapet ønsker å finne ruter som folk synes er spennende og der Flyr kan finne sin plass, uten å havne i konkurranse med for mange selskaper.

– Men vi sitter nå å planlegger neste års sommerprogram for fullt, og vi må blant annet avklare hvilke slots vi kan få (avgangstider på flyplassene, journ.anm.)

– Et viktig tema for luftfarten under pandemien har vært likviditet og kontantbeholdning. Dere hentet jo 600 millioner under børsnoteringen, klarer dere å holde «cash burn» nede nå som dere har begynt å ta imot fly og starte apparatet?

– Dette vil vi redegjøre for når vi legger frem resultatene for andre kvartal, sier Braathen.

Et fly tilhørende konkurrenten Wizz Air takset forbi Flyr-ledelsen mens de ventet på sitt eget fly.
Publisert: