Investorenes aksjekjøp

Marius shortet Tesla i desember - klar for å kaste kortene allerede

Marius Borthen trodde Tesla-feberen på børs ville roe seg og satset i slutten av desember penger på kollaps. Nå har han mistet troen på veddemålet etter at elbilaksjen isteden avsluttet året til ny rekord.

Marius Borthen styrer fondet Blueberry Capital og dets kapital på 170 millioner kroner.
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert: Publisert:

– Det føles litt som vi mistet kartet i romjulen og begynte å se bjørnespor. Og hvis du er ute i skogen uten kart og ser bjørnespor, så burde du gjort noe annet, sier Borthen om shortposisjonen sin i Tesla.

Han gikk short i elbilaksjen gjennom fondet sitt, Blueberry Capital, i kjølvannet av at Tesla ble en del av den brede amerikanske børsindeksen S&P 500.

I forbindelse med innlemmelsen måtte en rekke fond pøse penger inn i fjorårets vinneraksje, og Borthen tok short-sjansen fordi han mente dette ville være den siste positive «triggeren» for Tesla på børs.

Les også

Tesla-shortere tapte over 320 mrd. i 2020: – Største jeg har sett

– Vurderer å stenge posisjonen

Etter inntoget falt Elon Musk-aksjen noe tilbake, men så snudde det fullstendig igjen. Tesla fortsatte oppover til ny rekord på 705,67 dollar per aksje i de siste dagene med handel før nyttår.

– Vi visste det ville bli en trigger og fikk rett da aksjen falt nesten ti prosent umiddelbart. Men vi trodde ikke at den så ville fortsette til ny all time-high etterpå. Aksjen har bare toget videre. Da merker jeg at det er noe jeg ikke har forstått og den underliggende «trading»-ideen min faller bort, sier Borthen.

Planen var egentlig å vente på et større kursfall i løpet av 2021, men nå vurderer han sterkt å kaste kortene allerede.

– Aksjen er jo blitt umulig å spå da Elon Musk kan jo finne på alt mulig som gjør at den flyr nye 50 prosent. For eksempel gikk det rykter i romjulen om de skulle investere hele kontantbeholdningen i bitcoin. På kort sikt ville det garantert bli bra mottatt i aksjemarkedet. Så vi vurderer derfor å stenge posisjonen med et tap på to prosent, påpeker Borthen.

Det norske fondet, som ble startet i 2010, sin posisjon er på 1,3 prosent av kapitalen på 170 millioner kroner. Shorten ble inngått til 695 dollar.

Les også

Søskenpar ute av Oslo Børs-short etter fire år

Steg over 700 prosent i fjor

Få aksjer skaper mer engasjement i markedet enn Tesla.

Selskapet, med sin begrensede inntjening, har nå en markedsverdi på 669 milliarder dollar. Det etter et aksjehopp på 740 prosent i 2020.

Den heftige børsutviklingen ga massive tap for de mange spekulantene som veddet på kursfall i fjor, og en rekke av disse har nå kastet kortene ettertrykkelig den siste tiden.

På det meste var over 20 prosent av Tesla-aksjene i fri flyt lånt ut til shorting ved inngangen til 2020, mens tallet nå er på rundt seks prosent.

Børsoppgangen og den skyhøye aksjeomsetningen tilskrives gjerne troen på at selskapets inntjening vil øke kraftig i fremtiden, blant annet i takt med det grønne skiftet.

Les også

Kjent shorter nekter å gi opp veddemål på Tesla-stup: – Det har vært smertefullt

Les også

57 mrd. forduftet for spekulanter i olje- og gassaksjer i november

Les også

Vedder 237 milliarder på børsstup for tre grønne bilprodusenter

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Investorenes aksjekjøp
 2. Tesla
 3. Wall Street
 4. USA
 5. Elon Musk

Flere artikler

 1. Veddemålene på Tesla-knekk faller videre i år

 2. Kjent shorter nekter å gi opp veddemål på Tesla-stup: – Det har vært smertefullt

 3. Tesla-shortere tapte over 320 mrd. i 2020: – Største jeg har sett

 4. Privatinvestor Nicolay Grove: Har tatt milliongevinst i veddemål på Tesla-knekk

 5. Shortsmell i Tesla – taper over 20 mrd.