Investorenes aksjekjøp

Norsk forvalter treffer blink i Gamestop - venter snarlig knekk

Andreas Pooles investering i Gamestop har økt med over en halv milliard kroner i år, men han tror ikke den spinnville børsutviklingen vil fortsette. – Tror neppe dette varer mer enn en uke til.

Porteføljeforvalter Andreas Poole i Storebrand Kapitalforvaltning. Fondet hans er investert i Gamestop – som etter en ellevill kursoppgang nå har en markedsverdi på 24 milliarder dollar.
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

– Vi ser at dette er galskap og selv om vi har tro på momentumcaset, så får det være grenser for hvor mye mer det kan stige. Så vi har tatt ganske mye gevinst, sier porteføljeforvalter Andreas Poole i Storebrand til E24.

Fondet han forvalter, Storebrand Global Multifactor, har den siste uken nytt svært godt av den elleville situasjonen rundt videospillbutikk-kjeden Gamestops aksje.

En innbitt kamp mellom hobbyinvestorer fra aksjeforumer og shortselgere, gjerne større hedgefond, har sendt aksjekursen til værs på New York-børsen.

Poole forteller at fondet hans siden nyttår har tjent rundt 630 millioner kroner på Gamestop-aksjene, der i overkant av halvparten er realiserte verdier.

– Tror neppe dette varer mer enn en uke til

Men Storebrand-fondet er altså fortsatt eksponert mot kaoset.

– Vi vurderer situasjonen fortløpende og tror at Gamestop-aksjen kommer til å bli handlet på mer fundamentale ting. Jeg tror neppe dette varer mer enn en uke til, men nøyaktig hvor kjapt det vil skje er umulig å vite. Men at det holder på i et halvår til ser jeg som veldig usannsynlig, sier Poole.

– Hva vil få det her til å snu?

– Det er at de folka går lei. Eller at de finner seg andre caser som kan bli det neste Gamestop, svarer forvalteren.

Den heftige handelen i Gamestop-aksjen skjer i kjølvannet av at den lenge har hatt en svært høy shortinteresse, altså veddemål på kursfall mot seg.

Da det på nyåret var snakk om ytterligere shorting av aksjen, bestemte hobbyinvestorer i amerikanske aksjeforum, spesielt på Reddit-forumet «WallStreetBets», om å kjøpe videospillaksjen i stor stil for å skvise shortselgerne.

Les også

Heftig kamp rundt videospill-aksje: – Ute etter en knockout

– Så at aksjen var billig

Poole lastet opp med aksjer 2017 og 2018 da Gamestop-aksjen lå nede.

Fondets strategi er å velge aksjer basert på faktorene verdi, størrelse, momentum og lav volatilitet.

– Den gangen var det et verdicase. Vi så at aksjen var billig og at pessimismen var stor, til tross for at vi skjønner at det å selge dataspill i fysiske butikker har en veldig dårlig fremtid. Og når aksjen begynte å stige i 2019, overførte vi den til å bli en momentumaksje og beholdt den i fondet, sier Poole.

Storebrand Global Multifactor hadde noen labre år fra 2018 og frem til sommeren i fjor. Men siden nyttår har det nå steget 9,6 prosent, som er godt over referanseindeksen MSCI World-indeksens avkastning på rundt en prosent.

– Det er ikke bare Gamestop, men det har bidratt.

Les også

Gamestop fortsetter himmelferden - Biden-administrasjonen «overvåker situasjonen»

– Helt ut av det blå

Porteføljeforvalteren er overrasket over hvordan hobbyinvestorer på forumer har klart å påvirke aksjemarkedet i så stor grad.

– Det har alltid vært sånn at aksjer ikke har vært priset til nåværende kontantstrømmer. Det har også tidligere vært et element av tilbud og etterspørsel som bestemmer hva en aksje handles for. Når det gjelder denne saken så er vi like sjokkert som alle over hvordan en gruppe med vanlig mennesker kan gå sammen og skape en så stor effekt.

– Vi hadde ikke forventet dette, det er jo helt ut av det blå. Men når det kommer til momentumaksjer, så er det mye selvforsterkende effekt og eufori som spiller inn. Sånn sett er det som har skjedd her og i tråd med vår filosofi rundt momentum, sier Poole.

Han tror fenomenet i stor grad kan forklares med coronakrisen og hvordan pandemien blant annet har fått sportstippere til å tre inn på børsene.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Investorenes aksjekjøp
 2. Gamestop
 3. Storebrand
 4. Hedgefond
 5. Wall Street
 6. USA

Flere artikler

 1. Gamestop fortsetter himmelferden - Biden-administrasjonen «overvåker situasjonen»

 2. Norsk forvalter solgte unna like før tvangssalg-ras på Wall Street

 3. Heftig kamp rundt videospill-aksje: – Ute etter en knockout

 4. Bred nedgang på Asia-børsene etter Wall Street-fall

 5. Johannes kjøpte Gamestop-aksjen før himmelferden – har mangedoblet pengene