Elements nye toppsjef om bjellesauene: – Har en liten andel aksjer

Element skal omsider realisere kryptodrømmen med noen av Børsens største bjellesauer på laget. – De du kaller «bjellesauer» har en liten andel aksjer, sier styreleder og påtroppende toppsjef.

STORE ENDRINGER: Elements nåværende styreleder Thomas Christensen (t.v.) blir snart selskapets administrerende direktør, mens nåværende administrerende direktør Geir Johansen vil slutte i jobben.
Publisert: Publisert:

– Vi har signert kontrakt. Nå gjenstår kun generalforsamling, så er alt i boks.

Det sier Elements styreleder Thomas Christensen til E24 etter at selskapet meldte at det vil kjøpe Distributed Ledger Technologies Ireland, et selskap som driver med bitcoin-utvinning fra et datasenter i Texas.

– Amerikanerne har allerede mottatt første sjekk. De genererer cash, sier Christensen.

– Datamaskinene som utvinner kryptovaluta står der. En fast strømavtale sikrer oss en ufattelig lav pris de neste ti årene. Så det er helt fantastisk. Vi har en stor portefølje med blockchain-eiendeler. Noen har gått 50 prosent siden vi startet dialogen, mens bitcoin har gått det dobbelte. Vi har gjort et godt kjøp, sier han.

Element hoppet kraftig på Oslo Børs etter oppkjøpet ble kjent.

Oppkjøpet kommer i kjølvannet av et feilslått oppkjøpsforsøk av det norske kryptoselskapet Harmonychain, som takket nei til Elements tilbud for å gå på børs på egen hånd.

– Vi har jobbet med flere investeringscase parallelt. Denne avtalen har vi jobbet med lenger enn markedet vet, og det har vært viktig for oss å forstå alle mulighetene, risiko og mekanismene før vi offentliggjorde caset, sier Christensen.

Kjendisinvestorer kaster seg inn – og ut

Da Element varslet oppkjøpet onsdag kveld, var det med en rekke kjendisinvestorer på laget.

Kjendisinvestor og «bjellesau» Øystein Stray Spetalen.

I en kapitalinnhenting bidro både Øystein Stray Spetalen, Arne Blystad, Kristian G. Lundkvist og Ketil Skorstad som såkalte hjørnesteinsinvestorer.

Torsdag ettermiddag – i etterkant av E24s intervju med Christensen – meldte Spetalen-kontrollerte Saga Pure at de har solgt seg helt ut av Element, men Spetalen har tegnet seg i emisjonen onsdag kveld gjennom selskapet Tycoon Industrier.

Skorstad og Lundkvist har også investert i kryptoselskapet Arcane Crypto, som nylig ble notert på børsen Nasdaq First i Stockholm.

Dere har fått med noen profilerte investorer som har vist interesse for kryptovaluta i det siste. Hva skyldes interessen deres?

– Jeg tror verden er i forandring. Folk prøver å posisjonere seg for hvor verden og økonomien skal gå videre. Samtidig har kryptomarkedet blitt satt på kartet ved at aktører som Tesla og JP Morgan har hevet seg på, sier Christensen.

– Det er har blitt et mer akseptabelt betalingsmiddel, og profesjonelle investorer har fått større interesse for digitale kontrakter. Vi ser også at aktører som for eksempel Arcane, har en vanvittig verdiutvikling.

Les også

Spetalen støttet Elements krypto-bråbrems

Rolig på at bjellesauene kan trekke seg ut

Den siste tiden har E24 skrevet flere saker om at Spetalen, som ofte omtales som Børsens største «bjellesau» fordi andre investorer følger etter, har solgt seg raskt ut av selskaper som Proximar Seafood, The Kingfish Company og Everfuel etter å ha gått inn som hjørnesteinsinvestor.

Christensen har tidligere sagt til E24 at Spetalen er en «kjempedyktig investor», men at det er «umulig å vite» om han er langsiktig.

– Hva sier du til investorer som frykter at Børsens bjellesauer lokker dem inn i en kryptoboble?

– Svaret mitt på det er todelt. For Elements aksjonærer har det ikke så stor betydning. De du kaller «bjellesauer» har en liten andel aksjer i forhold til antall aksjer som blir utstedt og som er under «lock up» i 12–18 måneder. Antall aksjer som kan handles fritt er ganske lav, så det vil bli en likviditetsskvis, sier Christensen.

Les på E24+

Eksperter: Dette er Børsens største bjellesauer

Les også

Element-styreleder: – Umulig å vite om Spetalen er langsiktig

Han forklarer også at han på mer generelt grunnlag ikke ser noe negativt med at folk drar i gang en emisjon.

– Det er utrolig viktig for at økonomien skal flyte rundt. Noen kjøper og selger hele tiden, andre er langsiktige. Det er en del av mekanismen for å sikre både likviditet og stabilitet, sier den påtroppende sjefen.

Store endringer i ledelsen

I forbindelse med lederbyttet og oppkjøpet skjer det også en rekke andre endringer i organisasjonen.

Styreleder Christensen blir selv ny toppsjef ved månedsskiftet, mens gründeren James Haft, som har jobbet med Element i flere år, trer inn som styreleder.

– James Haft har store vyer og ser fremover, så han passer bedre i styret. Jeg har alltid vært en organisator, og dette vil kreve en god og stram ledelse, sier Christensen.

I tillegg kommer David Johnston inn som driftsdirektør og Jonas Norr blir rådgiver.

– David har full kontroll på datasenteret i Texas, mens Jonas kjenner alt som kryper og går innen blockchain og kryptovaluta. Det er utrolig viktig å ha med faglig dyktige personer som kan oversette for oss som kan finans og organisasjon. James, David og Jonas har holdt på med kryptovaluta og blockchain i ti år.

– Et godt sammensatt team i ledelse og styret blir en viktig nøkkel fremover, konkluderer den påtroppende toppsjefen.

Aksjen har falt kraftig de siste årene

Kurshoppet torsdag gir Element-aksjonærene håp om en bedre fremtid etter flere år med kraftig nedgang i aksjemarkedet. I 2018 ble Element-aksjen handlet til godt over 100 kroner, mens den torsdag ettermiddag handles for rundt 8 kroner.

Det tidligere gruveselskapets kryptodrøm startet for flere år siden. Da Intex Resources i 2017 skiftet navn til nettopp Element var det med beskjed om at selskapet vurderte å lage en kryptovaluta sikret i råvarer, men planene materialiserte seg aldri.

Les også

E24-avsløring: Storaksjonær i Element ga uriktige opplysninger i børsmelding

De siste årene har Elements nye ledelse – med styreleder Christensen i spissen – solgt unna eiendeler i form av mineralressurser, blant på Filippinene, som aldri ble utnyttet.

Den nye ledelsen har også avsluttet en kontroversiell låneavtale med fondet Alpha Blue Ocean (ABO) etter en bitter konflikt. Låneavtalen ble ofte kalt et «dødsspirallån» fordi den bidro til å senke Element-aksjen over tid. ABO ble i tillegg bøtelagt av finanstilsynet for drive ulovlig shorting av aksjen, som innebærer å vedde på kursfall.

Etter ryddejobben markedsførte Element seg aktivt som et «børsskall», som kan gjøre det lettere for andre selskaper å gå på børs, en metode Spetalen har brukt flere ganger, men Oslo Børs har kritisert.

Publisert:
Gå til e24.no