Grønt lys for Kingfish i USA: Fisker etter 1,9 mrd. til ny fabrikk

The Kingfish Company har engasjert storbanken J.P. Morgan for å sikre finansiering til et nytt oppdrettsanlegg i USA. Anslått prislapp er på over 1,9 milliarder kroner.

STORE PLANER: The Kingfish Company jakter et milliardbeløp til byggingen av dette landbaserte oppdrettsanlegget i Maine, USA.
 • Lage Bøhren
Publisert: Publisert:

Det nederlandske oppdrettsselskapet The Kingfish Company nærmer seg realisering av et landbasert produksjonsanlegg for fiskearten Kingfish Yellowtail.

Anlegget skal bygges i delstaten Maine i USA, der det amerikanske datterselskapet Kingfish Maine mandag fikk på plass en siste kritisk tillatelse.

Nyheten kommer knappe to uker etter at Kingfish annonserte utnevnelsen av J.P. Morgan som finansiell rådgiver for en kapitalinnhenting til «neste utvidelsesfase», inkludert anlegget i Maine.

I informasjonsdokumentet Kingfish publiserte i forbindelse med opptaket på Euronext Growth i november i fjor, kommer det frem at byggekostnaden for Maine-anlegget er estimert til mellom 1,7 og 1,9 milliarder kroner.

Videre opplyses det at Kingfish planlegger å reise dette beløpet gjennom en kombinasjon av gjeld og egenkapital.

«Selskapet vil ikke innlede byggingen av Maine-anlegget hvis ikke tilstrekkelig kapital er hentet inn i forkant», heter det i informasjonsdokumentet.

STORE VEKSTPLANER: The Kingfish Company vil produsere 20.000 tonn av fiskearten Yellowtail innen 2025. Yellowtail er en populær sushifisk, særlig blant japanske topprestauranter i Europa.

Dumpet av Spetalen

The Kingfish Company har et mål om å nå en årlig produksjon på 20.000 tonn innen 2025. Selskapet fikk en solid debut på Oslo Børs, og hoppet over 65 prosent i løpet av de to første handelsdagene.

Men stemningen surnet fort da hjørnesteinsinvestor Øystein Stray Spetalen dumpet aksjeposten sin i februar med en rabatt på hele 20 prosent.

Les også

Spetalen var hjørnesteinsinvestor i Kingfish: Solgte aksjer med nær 20 prosent rabatt

Kursen har fortsatt ikke hentet seg inn, og aksjen handles nå for rundt 26 kroner. Det er en tilnærmet flat utvikling siden februar, mens Hovedindeksen er opp 12 prosent i samme periode.

Kingfish hyret inn meglerhusene DNB Markets, Arctic, Swedbank, Kepler Cheuvreux og Rabobank som tilretteleggere i emisjonen på 535 millioner kroner før børsnoteringen, der nevnte Spetalen og Gustav Witzøes Kverva kom inn på eiersiden.

Ingen av de nevnte meglerhusene nevnes i meldingen fra 10. juni der J.P. Morgan annonseres som finansiell rådgiver for den kommende kapitalinnhentingen.

POPULÆR I SUSHI: Kingfish Yellowtail.

Storeier kjøpte seg opp

Største eier i Kingfish, det nederlandske investeringsselskapet Creadev, kjøpte ytterligere én million aksjer for 27 millioner kroner i forrige uke, og sitter nå på rett under 20 prosent av aksjene.

Handelen skjedde gjennom en budprosess der Creadev hadde ytret et ønske om å kjøpe opp til 6,1 millioner aksjer for 26 kroner per aksje.

Ellers domineres aksjonærlisten av utenlandske fond, med nevnte Kverva som den største norske eieren med 2,7 prosent.

Kingfish har allerede et produksjonsanlegg for yellowtail under bygging i Nederland, med en gjenværende investeringskostnad på nær en halv milliard kroner.

Planlagt oppstart er andre halvår 2022, med en årlig produksjon på 3.000 tonn.

Anlegget i Maine skal baseres på den samme vannresirkuleringsteknologien (RAS) som anlegget i Nederland, og vil få en kapasitet på 6.000-8.000 tonn yellowtail per år.

The Kingfish Company har ikke besvarte E24s henvendelser i denne saken.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. The Kingfish Company
 2. Euronext Growth
 3. Øystein Stray Spetalen

Flere artikler

 1. Aksjeanalyse spår kursdobling - bruker selskapets egne mål

 2. Fluefisker Johan H. Andresen eier oppdrettsaksjer for over to milliarder: Ber næringen ta grep for å redde villaksen

 3. Betalt innhold

  Slik bygget Gustav Witzøe milliardformuen

 4. FA: Spetalen-selskap med over en halv milliard i overskudd

 5. Ølkjeden Gulating planlegger børsnotering