Aksjeras for Scatec etter lånebrudd i Ukraina
Fornybarselskapet stupte på Oslo Børs etter tallslippet for første kvartal. Analytikere mener en melding om brudd på lånebetingelser i Ukraina skremmer markedet.
– Markedet ser på dette bruddet som veldig negativt og sender aksjen ned over 10 prosent, men Scatec på sin side mener selv at dette er relativt udramatisk, sier analytiker Eivind Garvik i Carnegie til TDN Direkt.
Scatec-aksjen endte ned nesten 11 prosent etter at fornybarselskapet la frem årets første kvartalsresultater fredag morgen.
Aksjen hentet seg dermed noe inn etter at den falt så mye som 17 prosent på det meste.
Peker på lånebrudd
Ifølge analytikere i både Carnegie og ABG Sundal Collier skyldes dette at det i kvartalsrapporten fremgikk at Scatec er i brudd med lånebetingelser i Ukraina.
Scatec opplyser i rapporten om at flere prosjekter i Ukraina ikke har oppfylt «visse lånebetingelser» ved utgangen av mars.
Scatec gikk inn i landet i 2017 og utvikler en betydelig portefølje med solprosjekter. Ifølge Pareto Securities har det imidlertid oppstått en vanskelig situasjon, etter at ukrainske myndigheter i fjor sommer kunngjorde kutt i tariffene.
Scatec er en storskala global aktør innen vannkraft, solkraft, vindkraft og batteriløsninger.
Scatec planlegger investeringer på 100 milliarder
Scatec skriver i rapporten at det har det kommet krav om endringer i kraftkjøpsavtalen. Fordi dette ikke er ikke blitt godkjent av långiverne er det definert som et brudd på lånebetingelsene.
Selskapet skriver videre at det er i dialog med långiverne for å løse situasjonen, og at det ikke har blitt kommunisert noen intensjon om å tiltre lånene.
Tror på løsning
Analytikeren i Carnegie sier at Scatec nå vil jobbe sammen med utviklingsbankene og den ukrainske staten for å sy sammen en løsning.
Denne løsningen tror analytikeren mest sannsynlig vil resultere i at tilbakebetalingstidsplanen på utestående lån for Scatec i Ukraina blir skjøvet noe ut i tid.
– Jeg velger å tro på det ledelsen sier i akkurat dette «caset». Eiendelene i Ukraina er i drift og tjener penger i dag, også på nye tariffer. Så det er mer en prinsipiell sak for Scatec, sier Garvik, og tilføyer at han anser tariffkuttet som et lovbrudd begått av den ukrainske stat.
Scatec legger stort vannkraftprosjekt i Myanmar på is
Analytikeren fremhever at Ukraina i seg selv ikke er en av de største markedene for Scatec sin virksomhet. Det som derimot Garvik frykter kan skje i kjølvannet av denne situasjonen er potensielle spillover-effekter til andre markeder.
– Hvis noe tilsvarende skulle skjedd i eksempelvis Sør-Afrika eller andre markeder, så ville dette ha ganske stor påvirkning. Men av min erfaring etter samtaler med ledelsen er det ingenting som antyder at dette vil skje, og ledelsen har heller ikke fått noen indikasjon på dette, sier analytikeren, men understreker at risikoen for det er der.