Wall Street steg i valginnspurten

Aksjemarkedet i USA steg, samtidig som amerikanere gikk til valgurnene.

OPPGANG: USA-børsene klatret tirsdag etter oppgang også mandag. Forrige uke var indeksene imidlertid kraftig ned.
 • Fabian Skalleberg Nilsen
 • Benedicte Storm Bamvik
 • Eivind Bøe
Publisert:

Børsene i USA endte med oppgang tirsdag, etter at flere av de nasjonale meningsmålingene peker mot seier for Demokratenes representant Joe Biden.

Slik gikk de toneangivende aksjeindeksene ved stenging:

 • Dow Jones opp 2,1 prosent
 • S&P 500 opp 1,8 prosent
 • Nasdaq Composite opp 1,9 prosent

Kredittstrateg Olé Andre Kjennerud i DNB Markets sier det vi ser i markedet nå er at folk er opportunistiske, altså at investorer satser på et valgresultat som er positivt for markedet.

Kredittstrateg Olé Andre Kjennerud i DNB Markets.

– De vet at etter valget pleier det å være et rally. Man ser gjerne at det er usikkerhet i forkant av valg, men når avklaringen kommer, så har det en tendens til å bli oppgang på børsene, sier Kjennerud på telefon med E24.

– Tidlig ute

Kjennerud forteller at han ikke er sikker på at det denne strategien «supergunstig» denne gangen, ettersom det kan ta flere dager før valgresultatet er klart.

– Det er nok noen som er litt for tidlig ute, sier han, og peker på at det viktigste blir opptellingen av stemmer i Florida, som er en av de første statene.

– Får vi et klart resultat fra Florida, blir det viktig for markedsprisingen. Da kan det momentum vi ser i markedet nå, forsterkes.

Lange renter, det vil si statsgjeld med lang løpetid, har steget tirsdag. Det er ifølge Kjennerud et uttrykk for at man forventer en mer ekspansiv finanspolitikk, altså at politikerne vil bruke mer penger for å fyre opp økonomien, noe som ventes å skje dersom Demokratene tar kontroll i Senatet.

«Verdens viktigste rente» har steget tirsdag. Renten på USAs statsobligasjoner med ti års løpetid, den amerikanske tiåringen, er opp 2,5 basispunkter. Den ligger nå på 0,89 prosent, som er det høyeste siden juni.

Bank-aksjer steg

Blant aksjene som bidro mest til oppgangen på Wall Street tirsdag har vi flere store banker. Goldman Sachs ledet an med en oppgang på 4,1 prosent.

JP Morgan og Citigroup var opp henholdsvis 3,2 og 3,1 prosent, mens Wells Fargo og Bank of America klatret 0,9 og 2,5 prosent. Morgan Stanley steg 3,7 prosent.

En seier for Demokratenes Joe Biden kan føre til noe inflasjon, som vil være en fordel for bankene, ifølge investeringssjef Kim Forrest ved Bokeh Capital Partners. Det skriver Reuters.

Økt inflasjon kan føre til at USAs sentralbank Federal Reserve åpner for en noe høyere rente frem i tid, selv om den er ventet å holdes lav. En høyere rente er positivt for bankene ettersom renteinntektene øker.

– Markedet begynner å bli sikkert på Biden-seier, sier porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand til E24 tirsdag.

Han mener at markedet «selvfølgelig» ser mot valget nå, og bare det at man får en avklaring er med på å roe stemningen blant investorene.

Ser like stor sjanse for Trump-seier

Senior porteføljeforvalter Kristian Tunaal i Alfred Berg Kapitalforvaltning mener på sin side at det er like stor sannsynlighet for Trump-seier, som at Biden vinner.

– Jeg har lest meningsmålingene som alle andre, og ser at Biden har en ledelse, inkludert i de fleste vippestatene. Men ledelsen har skrumpet inn, så momentum går Trumps vei, sier Tunaal på telefon med E24.

Senior porteføljeforvalter Kristian Tunaal i Alfred Berg Kapitalforvaltning

Tunaal sier markedsutviklingen kan tolkes på flere måter.

– Vi er i utgangspunktet i et sterkt aksjemarked. Det har gått ned i oktober, men det er en normal sesongmessig korreksjon, ettersom oktober er en klassisk farlig måned.

Økonomiske indikatorer er på vei oppover, og normalen er at børsene stiger i en slik situasjon, ifølge Tunaal.

– Et godt aksjemarked er gjerne en fordel for sittende president, sier forvalteren.

«Blå bølge»

Samtidig med valget av president er alle de 435 setene i Representantenes hus og 35 av de 100 plassene i Senatet på valg.

– Fra et markedsståsted skal Biden helst ta både presidentembetet og Demokratene ta Senatet, da de vil bruke mye penger på finanspolitikk, sier Chen.

Investorene håper på en såkalt «blå bølge» der ikke bare Joe Biden vinner, men der Demokratene tar kontroll over både Senatet og Representantenes hus, skriver Financial Times.

– Aksjemarkedet ser ut til å ha priset inn bedre odds for en Biden-seier og en blå bølge, sier Citigroup-strateg Hong Li til avisen.

USAs president Donald Trump sier samtidig til Fox News at han mener sjansene for en valgseier er «veldig gode». I intervjuet uttrykket han stor tro på seier i viktige vippestater som Florida, Texas og Arizona. Han forsikrer imidlertid at han ikke vil delta i noen gjettelek ved å erklære valgseier for tidlig, skriver NTB.

Etter kraftig fall

Porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand.

Chen mener at den oppgangen vi ser i aksjemarkedet nå må ses i lys av fallet i forrige uke. Da var S&P 500 ned mer enn 5 prosent.

– Det gikk litt langt det fallet. Jeg synes i hvert fall det, sier porteføljeforvalteren.

Nå har nesten alle valglokalene åpnet i USA.

Hawaii er den siste staten som åpner valglokalene ved 18 slaget, norsk tid.

Det er en spent stemning i hele verden på utviklingen i det amerikanske presidentvalget.

Over 100 mill. forhåndsstemmer

Det forventes rekordhøy valgdeltagelse i år, til tross for høye smittetall i USA.

Før valgdagen rullet i gang, har hele 100,3 millioner amerikanere forhåndsstemt, viser tall fra U.S. Elections Project.

Av dem har 35,72 millioner forhåndsstemt med personlig oppmøte, mens 64,5 millioner har sendt inn poststemme.

Grafen under viser hvordan den brede aksjeindeksen S&P 500 har utviklet seg det siste året.

Følg E24 Direkte: Presidentvalg i USA 2020
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. USA
 2. Presidentvalget i USA
 3. Wall Street

Flere artikler

 1. Økonomer om den nye presidenten: Positivt for aksjemarkedene

 2. Markert fall for verdens viktigste rente

 3. Slik kan Georgia-valget påvirke markedene

 4. Teknologiaksjer med beste dag siden april

 5. To uker igjen: Forsprang til Biden før innspurten