Norwegian brukte en halv milliard i måneden: Kassen kan være bunnskrapt i mai

Flyselskapet tærer kraftig på sparepengene mens ledelsen jobber på spreng for å unngå konkurs. Analytiker tror Norwegian vil ta «drastiske grep» og selge unna en rekke fly.

TRENGER KRISEHJELP: Norwegian trenger nye milliarder for å komme seg gjennom krisen.
 • Asgeir Aga Nilsen
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Norwegian kjemper nå for å unngå konkurs, for andre gang på et halvt år, etter at coronasituasjonen har sendt hele luftfarten inn i en dyp krise.

Kollapsen i inntekter og antallet passasjerer, kombinert med at mange utgifter fortsatt løper, gjør at pengene renner ut fra kassen til flyselskapene.

Status for Norwegian er 3,4 milliarder kroner på bok ved utgangen av september, etter at halvannen milliard kroner rant ut i løpet av tre måneder, viser kvartalsrapporten tirsdag morgen.

Det betyr at flyselskapet nå tærer kraftig på sparepengene i et tempo som gjør at kassen kan være tom til våren, hvis ikke selskapet blir reddet enda en gang.

I mars var selskapet i en lignende situasjon, da konsernsjef Jacob Schram sa man var «uker, ikke måneder» unna konkurs.

Les også

Norwegian tærer på sparepengene: Svidde av 524 millioner i måneden

Kassen kan være bunnskrapt i mai

Nøyaktig hvor mye som forsvinner ut av kassen fremover avhenger av flere faktorer, men Norwegian ga selv et anslag i august på mellom 300 og 500 millioner kroner per måned.

I andre kvartal lå selskapet i øvre del av dette sjiktet. I tredje kvartal var tallet enda litt høyere. Da brukte Norwegian i gjennomsnitt 524 millioner kroner mer per måned enn det de fikk inn.

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs tror selskapet vil klare å presse tallet ned i vinter.

Selskapet varslet mandag nye permitteringer og at 15 av 21 fly i luften skal settes på bakken. Dette og andre tiltak vil redusere den løpende pengebruken.

Norwegian har et vilkår i låneavtalene sine fra i våres om at selskapet må ha minst 100 millioner kroner i fri likviditet til enhver tid.

 • Hvis man deretter legger til grunn et tall i midten av kontantprognosen, altså 400 millioner, kan Norwegian teoretisk sett strekke dagens sparepenger i litt over åtte måneder før kassen er helt bunnskrapt – til en gang i mai 2021.
 • Hvis man legger til grunn at det renner ut 524 millioner i måneden, slik det gjorde i tredje kvartal, vil Norwegian i verste fall ikke holde lenger enn ut mars måned.

Norwegian vil likevel i praksis måtte finne en løsning før den tid, og konsernsjef Jacob Schram har gjentatt flere ganger at krisehjelp er nødvendig for å komme gjennom vinteren.

«Selskapet estimerer for øyeblikket at man vil trenge ytterligere arbeidskapital i løpet av første kvartal» 2021, varsler Norwegian i tirsdagens kvartalsrapport.

Flyselskapet har i tillegg krav i sine låneavtaler til hvor mye egenkapital man må ha. Det kravet er 1,5 milliarder.

Les også

Norwegian-sjefen «ekstremt skuffet» etter støtte-nei: – Vi har ikke gitt oss

Norwegian-sjef Jacob Schram begynte i selskapet i januar og måtte umiddelbart sette i gang en redningsoperasjon av flyselskapet.

Venter «drastiske grep»

– Selskapets likviditetssituasjon på 3,4 milliarder viser at det vil kunne komme gjennom vinteren, og månedlig kontantstrøm ut bør kunne reduseres nå som Norwegian går inn i mer eller mindre «vinterdvale» med 5 til 6 fly i operasjon, inntil videre, sier Elnæs til E24.

– Selskapet er tydelig på at situasjonen er alvorlig og kan medføre insolvens og konkursfare, men jeg tror Norwegian vil gjennomføre drastiske grep – som blant annet å kvitte seg meg de fleste av sine 35 Boeing 787 Dreamliner-fly og avskrive satsing på baser og operasjon utenfor Norge og Norden, fortsetter han.

Analytikeren påpeker også en ytterligere mulighet, nemlig at man kan gjøre flere «sale and leaseback» av Boeing 737-800, Max og 787 Dreamlinere som Norwegian eier selv.

– Det vil kunne gi mer likviditet, noe som EasyJet har lyktes godt med den siste måneden, som viser at det er et marked for denne type transaksjoner.

Les også

Norwegian permitterer 1.600 til etter regjeringens avslag

Les på E24+

Statens nei kan kanskje bli en fordel for flyselskapet Norwegian

Søkte om fire-fem milliarder fra staten

Mer statlig støtte er et av grepene som kunne holdt selskapet i live en god stund fremover, men forsøket møtte veggen da regjeringen avviste søknaden om en ny runde med krisehjelp fra staten.

– Det vi trengte er en hjelp til å komme gjennom vinteren, og inn mot sommeren 2022, sa Schram på en pressekonferanse etter avslaget.

E24 fikk mandag bekreftet fra to uavhengige kilder med innsyn i prosessen at beløpet som Norwegian skal ha søkt regjeringen om, ligger på mellom fire og fem milliarder kroner.

Krisehjelp i denne størrelsesordenen vil kunne berge Norwegian til våren 2022, hvis man legger til grunn selskapets egen prognose om pengebruk.

Et påfyll av 4,5 milliarder kroner, pluss de 3,4 milliardene som var på bok, ville gitt en teoretisk kasse på 7,8 milliarder ved utgangen av september.

Med midtpunktet av selskapets eget anslag på pengene som går ut, på 400 millioner per måned, tar det da mellom 19 og 20 måneder før kassen er bunnskrapt.

Da havner man i mai 2022 – som også er tidspunktet når selskapet og mange i bransjen forventer at markedet vil være tilnærmet normalt igjen.

Les også

Kilder til E24: Norwegian søkte om fire til fem milliarder i statlig støtte

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Norwegian
 2. Flyselskaper
 3. Jacob Schram
 4. Luftfart

Flere artikler

 1. Norwegians kuttplaner gir enorme tap: Skriver ned flyverdier for 12,8 milliarder

 2. Norwegian-sjefen «ekstremt skuffet» etter støtte-nei: – Vi har ikke gitt oss

 3. Kilder til E24: Norwegian søkte om fire til fem milliarder i statlig støtte

 4. Søker konkursbeskyttelse i Irland for å redde Norwegian

 5. Norwegian tærer på sparepengene: Svidde av 524 millioner i måneden