Comeback for SBB-kritisk analytiker etter Entra-kamp

Da svenske SBB hyret DNB Markets som rådgiver i kampen om Entra, stilnet de en av sine største kritikere. Nå er analytiker Simen Mortensen tilbake med en klar salgsanbefaling, og SBB-aksjen får juling i Stockholm.

VENTER KURSFALL: SBB vil fortsatt på børs i Oslo, til tross for at de måtte kaste inn håndkleet i forsøket på å kjøpe opp norske Entra. DNB Markets har tatt opp dekning av aksjen igjen og mener SBBs aksjekurs er for høy.
  • Eivind Bøe
Publisert: Publisert:

E24 har tidligere skrevet at analytiker Simen Mortensen måtte holde munn da det svenske eiendomsselskapet SBB hyret DNB Markets som rådgiver i forbindelse med budkampen om Entra. Det oppsto en interessekonflikt som sendte Mortensen «i fryseboksen», som det heter på meglerspråket.

Analytiker Simen Mortensen i DNB Markets.

– Jeg har vært stille i perioden fordi en kollega har hatt et oppdrag for SBB. I et meglerhus skal det være en armlengdes avstand. Vi skal ikke drive med rådgivning, mens andre i en annen avdeling jobber med analyse, sier Mortensen på telefon med E24.

Nå som SBB har gitt opp å kjøpe Entra, kan Mortensen igjen legge frem sitt syn på fremtidsutsiktene til de nordiske eiendomsselskapene.

Mortensen utmerket seg som den klart mest negative analytikeren som fulgte SBB, etter å ha tatt opp dekning på selskapet i slutten av 2019.

Og nok en gang ber han investorene være forsiktige.

I en fersk aksjerapport går det frem at han anbefaler å selge SBB-aksjen. Meglerhuset har et kursmål på 22 svenske kroner. Kursmålet representerer en 20 prosent nedgang fra forrige sluttkurs, som var 27,4 svenske kroner mandag.

SBBs aksjekurs faller på Stockholmsbørsen etter den pessimistiske analysen. Kursen er ned 3,14 prosent til 26,54 svenske kroner. Tidligere på dagen var fallet enda større. Den bredere OMXS30-indeksen i Stockholm er for øvrig opp snaut én prosent.

Grafen under viser hvordan kursen på SBB-aksjen har utviklet seg i Stockholm tirsdag.

Les også

Kampen om Entra: Kritisk analytiker må plutselig holde munn

DNB mest kritisk

Det er totalt syv analytikere som dekker SBB-aksjen. Fire av analytikerne anbefaler kjøp, to er nøytrale, mens DNB Markets er alene om å anbefale salg.

DNB har også lavest kursmål. Kursmålet ligger i snitt på 31,67 svenske kroner blant analytikerne.

– Vi kommenterer aldri analyser, hver analytiker har rett til sin mening. Det skal bemerkes at DNB lenge har hatt et negativt syn på SBB, og har revidert sitt kursmål fra opprinnelige 14,50 svenske kroner, skriver SBBs investorkontakt Adrian Westman i en e-post til E24.

SBB ble etablert i 2016, og har vokst i ekstremfart under ledelse av den svensk-montenegrinske gründeren Ilija Batljan.

Selskapet har hentet inn penger til sine eiendomskjøp blant annet gjennom utstedelse av hybride obligasjoner, en type evigvarende lån som selskapet betaler renter på.

SBB regner de evigvarende lånene som egenkapital, og har fått metoden godkjent av kredittvurderingsbyråene Standard & Poor og Fitch med en rating på BBB minus.

Mortensen i DNB Markets har imidlertid vært klar på at denne bokføringsmetoden medfører en betydelig finansiell risiko.

E24 spurte i høst SBB-sjef Ilija Batljan om han hyret DNB Markets for å stilne kritikken fra Mortensen. Han så ingen grunn til å kommentere dette spørsmålet.

– Aksjeanalytikere skal naturligvis ha sin integritet i behold, var svaret E24 fikk tilsendt via kommunikasjonsbyrået First House.

Les også

SBB venter at Entra-bud går i vasken – får ikke nok aksept

Tror Entra-aksjen vil stige

I forrige uke meldte SBB at det ikke vil få nok aksept, slik at budet på 190 kroner per aksje på Entra går i vasken. Det sendte Entra-kursen ned seks prosent på Oslo Børs.

En knapp uke senere har DNB Markets tatt opp igjen analysedekningen på Entra. Banken tror aksjen skal opp. De har en holdanbefaling og et kursmål på 195 kroner per aksje. Aksjen stengte i går på 181 kroner per aksje.

Mortensen i DNB Markets vil ikke si om det er positivt for Entra-aksjen at SBB dropper oppkjøpsforsøket.

Han tror for øvrig at dagens eiersituasjon kan føre til mindre likviditet i Entra-aksjen fremover. Balder har kjøpt 25 prosent av aksjene, Castellum har kjøpt ti prosent, i tillegg kommer Folketrygdfondet som også er en stor eier.

– Det gjør at den frie flyten i aksjehandelen blir redusert. Historisk har mindre likvide aksjer hatt en rabatt, sier Mortensen til E24.

Folketrygdfondet har fra før sagt at de ikke vil akseptere noen av budene som har vært på Entra, ettersom de ikke tilstrekkelig reflekterer verdiene i selskapet.

SBB vil fortsatt notere aksjene sine i Oslo, i tillegg til Stockholm, til tross for at oppkjøpet av Entra ikke blir noe av, meldte selskapet i forrige uke.

Les på E24+

Spørsmålet er ikke om, men når og hvordan Entra blir slukt av svensker

Les på E24+

Dette er aksjene som er mest risikable fremover

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Entra
  2. DNB Markets

Flere artikler

  1. DNB-kollega tar over for kritisk analytiker – jekker opp SBB-aksjen

  2. SBB venter at Entra-bud går i vasken - får ikke nok aksept

  3. Balder fortsetter oppkjøpet i Entra

  4. Biotek og eiendom til topps på rekordhøy Oslo Børs

  5. Analytikere: Svensker kjøper boliger på billigsalg i Norge