FT: Greensill Capital ber om å bli satt under administrasjon

Softbank skjøt inn milliarder i Greensill, som har drevet med en avansert form for foretaksfinansiering. Nå kan ikke selskapet betale regningene sine lenger og den japanske giganten går på en smell.

BANKBOM: Storbanken Credit Suisse frøs midler tilsvarende 85 milliarder kroner etter å ha blitt bekymret for Greensills forhold til en storkunde. Det ble utslagsgivende for Greensill, som nå ha levert inn søknad om beskyttelse mot kreditorer i britisk rett. Her utenfor bygningen til Greensill Bank i Bremen i Tyskland.

FABIAN BIMMER / X02840
  • Eivind Bøe
Publisert:

Det London-baserte finansselskapet Greensill Capital har fått mye oppmerksomhet i internasjonal finanspresse i det siste etter at storbanken Credit Suisse valgte å bryte bånd til selskapet. Selskapet har blant annet brukt tidligere statsminister i Storbritannia David Cameron som rådgiver.

Nå søker selskapet om å bli satt under administrasjon («files for administration»), skriver Financial Times.

Softbank-sjeff Masayoshi Son.

KIM KYUNG-HOON / X01368

Gikk inn med nær 13 mrd.

Den gigantiske japanske teknologiinvestoren Softbank går på en smell ettersom den sannsynligvis ikke vil få tilbake pengene sine, ifølge Financial Times.

Softbanks Vision Fund gikk inn med 1,5 milliarder dollar i 2019, tilsvarende 12,8 milliarder kroner. Greensill ble da verdsatt til 4 milliarder dollar, ifølge WSJ. Vision Fund er blitt kjent for sine store investeringer i teknologiselskaper som Uber, Tiktok-eier Bytedance, Slack og WeWork.

Det amerikanske private equity-selskapet Apollo Global Management skal ha vært i samtaler om å ta over deler av Greensill.

Credit Suisse har fryst midler til en verdi av 10 milliarder dollar, tilsvarende 85 milliarder kroner, etter at storbanken ble bekymret over båndene til den indiskfødte britiske metallmagnaten Sanjeev Gupta. Han skal ha vært avhengig av Greensill for å utvide sitt imperium, GFG Alliance, som har over 30.000 ansatte og 20 milliarder dollar i inntekter.

Bekymret over bånd til metallmagnat

Banken meldte mandag i forrige uke at den ville stanse investorene fra å kjøpe og selge fire private investeringsfond som er basert på verdipapirer som Greensill står bak. Wall Street Journal skrev at banken var bekymret over Greensills eksponering mot en enkelt klient, nemlig Gupta.

Credit Suisse frøs angivelig midlene fordi noen eiendeler i dem «for tiden er utsatt for betydelig usikkerhet med hensyn til deres nøyaktige verdsettelse», ifølge WSJ.

Det tyske finanstilsynet Bafin skal tidligere ha bedt Grensill om å redusere eksponeringen mot Gupta, som ikke har kommentert saken.

Greensill har ikke svart på CNBCs henvendelser om saken.

Greensills advokater har ifølge FT i retten sagt at Credit Suisse mener selskapet har misligholdt gjeld og at banken krever tilbakebetaling av et lån som det ga Greensill i oktober, men som selskapet ikke har mulighet til å betale pengene tilbake.

Les på E24+

Harmonychains begrunnelse for å utsette børsnoteringen skurrer

Les på E24+

– Den grønne bølgen drives av grådighet

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Fond
  2. Credit Suisse
  3. Softbank
  4. Private Equity

Flere artikler

  1. Britene gransker skandalefond og David Cameron

  2. Storbank tapte nesten 40 milliarder på hedgefondskandale

  3. Oljefondet stemmer mot gjenvalg i Credit Suisse etter skandaler

  4. Revolut verdsettes til 288 mrd. etter kapitalinnhenting

  5. Oda henter én milliard fra Softbank - verdsettes til 7,5 milliarder