Tek opp og energi ned på Wall Street

Nasdaq-børsen gjorde et lite hopp oppover etter en nedgang med mye usikkerhet og fall. Oppgangen i teknologiaksjer fredag var likevel ikke nok til å løfte hele det amerikanske aksjemarkedet.

KLAR FOR SOLSKINN: Wall Street-investorer har opplevd regnskyll før. Torsdagens Nasdaq-fall, det kraftigste på fire måneder, etterfølges av oppgang fredag.
Publisert:

Det har vært en nervøs uke på Wall Street og torsdag stengte den brede S&P 500-indeksen ned nesten 2,5 prosent. Nasdaq fikk sitt kraftigste fall siden oktober.

Høyere renter, og en frykt for at økende prisvekst vil presse rentene ytterligere opp, har vært blant driverne til nedgangen.

Fredag var det fortsatt nervøst, med sprikende utvikling og store svingninger i løpet av handelsdagen. Blant vinnerne var teknologiaksjer, mens energi og finans gjorde det svakere.

«Verdens viktigste rente», den amerikanske tiårige statsobligasjonen, falt etter flere dager med oppgang.

Wall Street-investorer så ved børsåpning fredag ut til å ha blitt noe beroliget av beskjedne inflasjonstall. Prisindeksen for privatkonsum viste en vekst på 1,5 prosent det siste året, noe som var midt på estimatene, skriver CNBC.

Slik gikk det med de tre store indeksene:

  • S&P 500 endte ned 0,48 prosent
  • Nasdaq Composite endte på 0,56 prosent i pluss
  • Dow Jones falt 1,5 prosent

Selv om Nasdaq-børsen steg både onsdag og fredag, var det ikke nok til å oppveie fallene som har vært de andre tre dagene. Siden forrige fredag er Nasdaq Composite ned 4,9 prosent,

Rentenedgang

Fredag var det et visst fall for «verdens viktigste rente», det vil si amerikanske statsobligasjoner med 10 års løpetid.

Denne har steget et halvt prosentpoeng den siste måneden og var denne uken oppe i 1,6 prosent. Fredag kveld renten ned i 1,42 prosent.

Blant driverne til oppgangen for «tiåringen» har ifølge analysesjef Pål Ringholm i Sparebank 1 Markets vært store offentlige redningspakker i USA i kjølvannet av demokratenes valgseier.

Samtidig er det tegn til at inflasjonen kan stige igjen og forventninger om at økonomien i verden kommer kraftig tilbake etter krisen, påpeker han.

Les også

Sissener om renteuro på børsene: – En korreksjon er bare sunt

Ifølge Ringholm pleier den tiårige statsrenten historisk sett å øke med et par prosentpoeng når verden er på vei tilbake fra et krise. Han tror renten vil stige videre.

Investeringsdirektør Leif-Rune Rein i Nordea Liv mener at det ikke er noen faresignaler som åpenbarer seg i aksjemarkedet nå.

– Det er ingen grunn til at det vi har opplevd nå skal føre til en varig nedgang i markedet. Heller tvert imot – stigende renter, litt høyere inflasjon er antagelig positivt på sikt.

Publisert: