Oppgang på børsene i Asia – tungt fall for Oljefondets kinesiske toppaksje

Alibaba-aksjen faller etter kvartalssmell. Den kinesiske nettgiganten, med hardt pressede Jack Ma i spissen, har gått på sitt første underskudd siden 2012.

Jack Ma har hatt mye trøbbel med kinesiske myndigheter den siste tiden. Fredag faller selskapet hans, Alibaba, etter å ha lagt frem kvartalsrapport. Det taper Oljefondet på. Ved årsslutt var Alibaba blant fondets største investeringer.
 • Eivind Bøe
Publisert:

Asiatiske børser stiger stort sett fredag morgen, med Tokyo opp 1,8 prosent.

Av enkeltaksjer faller Alibaba-aksjen 4,7 prosent etter at selskapet la frem kvartalsrapport som ifølge CNBC viste deres første driftsunderskudd som et børsnotert selskap. En bot for kartellvirksomhet, altså brudd på konkurranseregler, på 23 milliarder kroner var med med på å tynge resultatet.

Selskapet, som er gigantiske innen netthandel i Kina, tapte 5,5 milliarder yuan, tilsvarende 7,1 milliarder kroner. Dette er første tap siden 2012, ifølge Bloomberg.

Alibaba vil fremover pløye overskudd inn i driftsinvesteringer, men analytikerne i Citigroup og CICC har kuttet sine kursmål på Alibaba-aksjen i frykt for at prioritering av vekst vil gå ut over inntjening.

Alibabas grunnlegger Jack Ma legger bak seg en tøff periode, der han har kommet i trøbbel med kinesiske myndigheter blant annet i forbindelse med børsnotering av Ant Group. Børsnoteringen kunne blitt den største noensinne, men ble stanset i november. Selskapet var da verdsatt til 2.900 milliarder kroner, og hadde en fjerdeplass blant verdens største finansselskaper. Etter stansen startet de kinesiske myndighetene å granske Alibaba og Ant Group, og Ma har siden holdt en lav profil.

Alibaba er blant det norske Oljefondets største investeringer, og dets største i Kina. Ved årsskiftet eide fondet aksjer for 55,6 milliarder kroner i Alibaba, noe som tilsvarte 1,03 prosent av alle selskapets aksjer.

Les også

Wall Street hentet inn mye av gårsdagens fall

Bred oppgang

Slik ser det ut på børsene i Asia- og Stillehavsområdet:

 • Hang Seng i Hongkong opp 0,99 prosent
 • Kospi i Seoul opp 0,95 prosent
 • Shanghai Composite opp 1,21 prosent
 • FTSE Straits Times i Singapore ned 0,21 prosent
 • ASX 200 i Sydney opp 1,03 prosent

På Wall Street går det mot ny oppgang etter førhandelen å dømme fredag. Det amerikanske aksjemarkedet hentet seg inn torsdag kveld etter at teknologiaksjer hadde vært med på å sørge for flere dager på rad med fall. Investorene har fryktet at høy inflasjon skal presse Fed til å heve renten tidligere enn de hadde sett for seg.

Tall lagt frem torsdag ettermiddag viste at arbeidsmarkedet i USA kan være i ferd med å styrke seg. Antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd i USA (jobless claims) var på 473.000 personer i forrige uke. Det er en nedgang på 34.000 fra uken før. På forhånd var det ventet 500.000 nye trygdesøkere, ifølge tall hentet fra Infront.

Kraftig fall dagen før

Etter at nye tall støttet opp under inflasjonsfrykten i aksjemarkedet onsdag, fortsatte børsene og Asia å falle på Kristi himmelfartsdag, med Tokyo ned mer enn 2 prosent.

Forklaringen som trekkes frem er at investorene frykter høyere inflasjon kan føre til at USAs sentralbank setter opp renten igjen tidligere enn de har sett for seg. Aksjemarkedet har levd med nullrente rundt ett år, og sentralbankpenger som pumpes inn i markedet har fått mye av æren for at aksjemarkeder har satt flere rekorder under pandemien, til tross for nedstenginger og strenge restriksjoner.

Høyere renter anses som negativt særlig for vekstselskaper, der inntjeningen ligger frem i tid. Det er også disse selskapene, derunder mange teknologiselskaper, som har blitt hardest rammet den siste tiden.

Det amerikanske aksjemarkedet steg torsdag, og er på høye nivåer til tross for fall tidligere denne uken.

– Etter den fantastiske gjeninnhentingen siden slutten av mars i fjor, er prisingen av aksjemarkedet et sted mellom 1929 og dotcom-boblen, sa analysesjef Pål Ringholm i Sparebank 1 Markets til E24 torsdag.

Både før børskrakket i 1929 og ved dotcom-boblen på tidlig 2000-tallet var aksjemarkedet preget av høye kurser.

Oljeprisen er svakt ned på morgenkvisten, med en nedgang på 0,21 prosent for nordsjøoljen Brent, som nå ligger på 66,9 dollar fatet.

Kronen er uten de store endringene så langt i dag. Dollarkursen ligger på 8,3 kroner.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Aksjelive
 2. Tokyo-børsen
 3. Seoul-børsen
 4. Shanghai-børsen
 5. Singapore-børsen
 6. Sydney-børsen
 7. Alibaba

Flere artikler

 1. Oppgang på Asia-børsene – Alibaba-aksjen opp tross meldinger om gransking

 2. Børsuroen: – Vi vet ikke hvordan dette ender

 3. Wall Street hentet inn mye av gårsdagens fall

 4. Betalt innhold

  Alt du bør vite om å investere i Kina

 5. Investorlegender ser «episk boble»: – Vi har alle karakteristikkene i Norge også