Oljeopptur på Oslo Børs etter Opec-avtale

Både olje- og oljeserviceaksjer steg betydelig i fredagens handel på Oslo Børs.

GOD STEMNING: Oslo Børs steg i fredagens handel.

Foto: Erik Johansen NTB scanpix
  • Anders Park Framstad
Publisert:

Opec-landene har under denne ukens møte i Wien kommet fram til en avtale som innebærer at gruppens oljeproduksjon kan økes med rundt én million fat per dag.

I avtalen, som trer i kraft den 1. juli, skriver Opec at medlemslandene har blitt enige om å ikke «overoppfylle» den opprinnelige kuttavtalen.

– Det blir én million kollektivt, sier Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih, ifølge Financial Times.

Til tross for utsiktene for mer olje i det globale markedet har oljeprisen holdt høyden gjennom dagen. Spotprisen på et fat brentolje er opp 1,31 prosent til 74,33 dollar per fat ved stengetid, og dette ser ut til å smitte over på Oslo Børs.

Hovedindeksen endte fredagen opp 1,16 prosent til 881,72 poeng, drevet av en oppgang på 2,54 prosent til 214,3 kroner per aksje for børslokomotivet Equinor.

Aker BP-aksjen stiger 4,08 prosent, Subsea 7 er opp 4,75 prosent og seismikkaktører som TGS og PGS legger på seg henholdsvis 4,15 og 6,50 prosent.

Yara nedgradert

Av de større selskapene er det Yara som gjorde det svakest.

Kunstgjødselprodusentens aksje faller 1,18 prosent til 335,0 kroner per stykk etter å ha blitt nedgradert av Credit Suisse. Storbanken gir en «underperfom»-rating og kutter kursmålet til 325 kroner fra tidligere 335 kroner.

Heller ikke oppdrettssektoren har gjort det spesielt sterkt. Flaggskipet Marine Harvest ender ned 0,24 prosent til 164,75 kroner per aksje.

Reuters skriver fredag at prisen på norsk oppdrettslaks er ventet å falle mellom fem og ti kroner til mellom 50 og 55 kroner per kilo neste uke.

Ifølge nyhetsbyrået er etterspørselen etter fisk fortsatt sterk, men tilbudssiden har økt hurtig de siste ukene.

Trump tynget DAX

I resten av Europa har utviklingen stort sett vært positiv, men den tyske DAX-indeksen fikk rundt stengetid i Oslo en real knekk etter at USAs president Donald Trump varslet 20 prosent toll på europeiske biler.

«Basert på toll- og handelsbarrierene som lenge har vært pålagt USA og dets fantastiske selskaper og arbeidere av EU, dersom disse toll- og handelsbarrierene ikke snart brytes ned og fjernes, vil vi innføre 20 prosent toll på alle deres biler som kommer til USA. Bygg dem her!», skriver Trump på Twitter.

Børsene i USA har åpnet blandet. Dow Jones stiger 0,48 prosent, og ligger med det an til å bryte en tapsrekke på åtte dager, mens teknologitunge Nasdaq er ned 0,36 prosent.

Foto: Infront
Les også

Opec-enighet om ny oljeavtale

Les også

Equinor må betale 40 millioner til gründerne i Neodrill

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Børs og marked
  2. Oslo Børs
  3. Opec

Flere artikler

  1. Forvirring om handelskrigen demper markedet

  2. Verste uke i år på Wall Street

  3. Markedsuroen sprer seg til Oslo Børs

  4. Annonsørinnhold

  5. Nordea om Trump-toll mot Mexico: – Vil merkes i høyere priser

  6. Trump truer Europa med biltoll