Tre faktorer som kan gi børsjubel for investorer i Russland

Den russiske økonomien er hardt rammet av fallende råvarepriser og sanksjoner fra Vesten. Det kan åpne for lukrative muligheter, mener NUPI-professor.

OPPTUR? Børsen i Moskva er blant de billigste i verden. Ekspert ser flere faktorer som kan komme eventuelle nye, utenlandske investorer til gode.

Sergei Karpukhin Reuters
 • Anders Park Framstad
Publisert:

– Det er mulig at dette er et godt tidspunkt å kjøpe russiske aksjer på, sier Indra Nobl Øverland til E24. Han er ansatt på Norsk Utenrikspolitisk Institutt, med tidligere Sovjet-land som spesialfelt.

Øverland mener at utenlandske investorer kan komme til å oppleve en trippeleffekt dersom de investerer i det russiske markedet, som har falt betydelig siden oljeprisnedgangen startet.

– Det svinger veldig mye i Russland, mye mer enn i Norge. Dersom man er med på en opptur her, er det er klart at det kan være veldig hyggelig, sier han.

Les også

IMF spår enda lavere vekst i verden i 2016 og 2017

BNP-fall

Bakgrunnen for intervjuet med Øverland er de utfordrende tidene den russiske økonomien er inne i.

Indra Øverland. Foto: NUPI

Mandag ble det kjent at landets brutto nasjonalprodukt (BNP) falt med 3,7 prosent i 2015. Dette er ikke minst et tegn på at Russlands økonomi, i likhet med den norske, fortsatt preges av det som skjer i energimarkedet.

– Russland er fortsatt veldig avhengige av olje- og gass, men også andre råvarer som metaller, gjødsel og kull utgjør et stort innslag i økonomien, sier han.

Råvaremarkedene har generelt falt betydelig som en følge av uro rundt den kinesiske veksten, og oljeprisen er ned over 18 prosent så langt i år.

En separat rapport mandag viser at det personlige forbruket i Russland fortsetter å falle. Dette er en følge av nedgang i reallønn og disponible inntekter, ifølge Bloomberg.

Detaljhandelen var 15,3 prosent lavere i desember i fjor enn i tilsvarende periode året i forveien, mens inflasjonen står på 12,9 prosent – skyhøyt over sentralbankens inflasjonsmål på fire prosent.

Som i Norge har valutaen falt betydelig i kjølvannet av oljeprisfallet. Rubelkursen er ned mer enn syv prosent mot dollaren så langt i år.

Les også

Nå tømmes verdens oljefond

Valutaeffekt

Det er i det ovennevnte at Øverland ser den store oppsiden i det russiske markedet.

Øverland er leder for energiprogrammet til Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), og kjent for sine publikasjoner om energipolitikk med spesielt fokus på det tidligere Sovjetunionen.

– Russland og Norge har til felles at begge landene er store oljeprodusenter, hvis valutaer har falt med oljeprisen, sier han.

– Det er en viktig positiv funksjon. Dersom man ser på amerikansk skiferproduksjon har de ikke den fordelen, da de har kostnadene sine i dollar. Saudi-Arabia har koblet sin valuta til dollaren, noe som nå fremstår som ganske uheldig, sier han.

Han forteller at russiske oljeselskaper lånte mye og tok store sjanser før det smalt, i form av det betydelige oljeprisfallet.

– Så de sliter nå, men de sliter mye mindre enn de ville gjort dersom rubelen ikke hadde falt så mye. I Russland er det nå bekymring for hyperinflasjon, og verre enn i Norge sånn sett, men valutaluftingen de har hatt er positiv for selskapene.

Les også

Oljedrevne Russland sliter: Dette er Putins skrekkscenario

Kan «ri» valutaen

Hvor oljeprisen skal, er det ingen som har noe fasitsvar på. Men det er mange som tror at markedet vil stramme seg til mot slutten av det inneværende året.

Det er en slik utvikling, sammen med politisk stabilisering, som kan gi en trippeleffekt.

– Russland har en veldig energitung økonomi, og andre råvarer er også langt nede. Samtidig har de en valuta som har falt veldig langt, og utenlandske investorer kan kanskje være med å ri valutaen opp. Russland er også inne i en veldig vanskelig periode når det gjelder de politiske relasjonene med Vesten, sier Øverland, og fortsetter:

– Dersom ikke sanksjonene og de lave oljeprisene vedvarer, kan dette være et unikt tidspunkt å investere i Russland på.

Han minner imidlertid om at dette ikke er noen bombesikker spådom, og at det også kan gå skikkelig galt.

– Det kan falle videre, men oppsiden er stor. Dette er ikke for dem med svakt hjerte, men for en risikovillig og profitthungrig investor med en bred portefølje bør Russland nå kunne være en interessant komponent å ta inn, gitt muligheten for en trippel opptur, sier han.

Lavt priset

Russiske aksjer er blant de billigste i verden målt på ulike multipler.

Den dollardenominerte RTS-indeksen er ned 9,96 prosent så langt i år og over 50 prosent de siste to årene.

Forholdet mellom pris og estimert inntjening (P/E) på RTS-indeksen er 7,31, ifølge Factset.

Dette er lavest i Europa – til sammenligning er tilsvarende på Hovedindeksen på Oslo Børs 13,06.

Les også

Først «takket» Solberg den svake kronen – så gikk den «til værs»

Les også

IEA: Overskudd av olje ut året

Les også

20 millioner russere lever i fattigdom

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Russland
 2. Olje og gass
 3. Rosneft

Flere artikler

 1. Oljedrevne Russland sliter: Dette er Putins skrekkscenario

 2. Betalt innhold

  Russland satser oljefondet i et skyhøyt spill

 3. Solid oljeprisoppgang gir energi-boost på Wall Street

 4. Annonsørinnhold

 5. Derfor holder russisk oljeproduksjon stand

 6. Slik foregår spillet om oljeprisen