Statoil vraker Aker Solutions: Går glipp av milliarder

Aker Solutions går glipp av milliardinntekter etter at Statoil har tildelt nye kontrakter. Aksjen går i rødt på Oslo Børs.

SMELL: Per Harald Kongelf leder Aker Solutions' norske virksomhet.
Publisert:

Statoil tildelte i dag vedlikeholds- og modifikasjonsavtaler for 24 milliarder kroner til selskapets installasjoner på norsk sokkel og til landanleggene Sture, Kollsnes Kårstø og Melkøya.

I den forrige rammeavtalen til Statoil fra 2010 var Fabricom og Aker Solutions, sammen med Aibel, Apply Sørco og Reinertsen, inne i varmen som hovedleverandører.

Nå er Aker Solutions og Fabricom ute i kulden. Etter det E24 forstår vil selskapet gå glipp av inntekter mellom 3,6 og 4,4 milliarder kroner som følge av vrakingen.

Statoil sier til E24 at selskapet har hatt en grundig konkurranse for å velge de beste leverandørene.

– Vi har landet på de som totalt sett har gitt de beste tilbudene, og de vi mener i størst mulig grad kan levere en effektiv utførelse av oppgavene med høy kvalitet, sier Ola Anders Skauby, pressetalsmann for Teknologi, prosjekter og boring i Statoil, til E24.

Les også

Aker Solutions kutter hundrevis: Hadde ansatte som ikke hadde noe å gjøre

Får ikke utøvd opsjonene

For fem år siden kunne Aker Solutions sprette champagnen. Da tildelte Statoil selskapet en rammeavtale for vedlikehold og modifikasjoner på offshoreinstallasjonene Snorre A/B, Gullfaks A/B/C, Visund og Åsgard A/B på norsk sokkel.

Kontraktsperioden ble fastsatt til fire år og inkluderte videre opsjoner på opptil fire år. Etter dagens tildelinger fra Statoil forstår E24 at Aker Solutions ikke får brukt opsjonene i avtalen fra 2010.

Aker Solutions anslo i 2010 en årlig kontraktsverdi på 1,1 milliarder kroner per år.

Det betyr at selskapet vil gå glipp av over fire milliarder kroner når Statoil vraker selskapet som hovedleverandør.

Wood Group Mustang Norway, som går inn for Aker Solutions, opplyser til E24 at de er tildelt en kontrakt på, 3,6 milliarder kroner.

E24 har vært i kontakt med presseapparatet til Aker Solutions som ikke vil kommentere beslutningen til Statoil for øyeblikket, men sier at selskapet vil sende ut en pressemelding i løpet av kort tid.

Les også

Aker Solutions-sjefen: – Noe måtte gjøres

Får konkurransekontrakt

Statoil har valgt å dele den nye porteføljen av kontrakter på den norske sokkelen og enkelte landbaserte anlegg i to, nemlig hovedleverandøravtaler og konkurranseavtaler.

Konkurranseavtalene har en varighet på 10 år og starter første kvartal 2016. Avtalene danner grunnlag for enkeltstående prosjektkonkurranser der en, to eller flere leverandører inviteres til å delta. Aker Solutions er et av selskapene som har fått tildelt en slik konkurransekontrakt.

Les også: Statoil: Dette må til for å legge norske rør til Øst-Europa

Har vært i gjennom en røff periode

Oljeprisen har dundret ned med mer enn 60 prosent siden forsommeren i fjor, og til tross for bedre ordreinngang i tredje kvartal og tildelingen av en milliardkontrakt fra BP i slutten av forrige måned har selskapet vært i gjennom en røff periode.

Den siste nedbemanningen på rundt 500 ansatte ble annonsert 1. september.

Kuttplanene som har blitt annonsert så langt innebærer en nedbemanning på totalt 10 prosent av alle Aker Solutions-ansatte på verdensbasis i år, og 15 prosent siden i fjor sommer, ifølge opplysninger i kvartalsrapporten.

INVESTOR: Kjell Inge Røkke er storeier i Aker Solutions.

– Noe måtte gjøres, sa konsernsjef Luis Araujo til E24 på Pareto-konferansen, dagen etter at selskapet annonserte nyheten.

Han la til at nye kutt ikke kan utelukkes på grunn av usikkerheten rundt hvordan markedet vil se ut fremover.

Nå er spørsmålet om Aker Solutions ser seg nødt til å kutte flere ansatte som følge av at selskapet blir skjøvet ut i kulden etter Statoils siste tildeling av vedlikeholds- og modifikasjonsavtaler.

Les også

Flere hundre ansatte må gå i Aker Solutions

Les også

Avgjørende tid for Aker Solutions: Har lagt inn anbud for over 60 milliarder

Les også

Aker Solutions blir langt mindre norsk

Les også

De største fusjonene i oljebransjen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om