Sjeføkonom: - Jeg har aldri sett et slikt fall

Sveitserfranc til himmels mot flere valuter. Euroen var på ett tidspunkt svekket 40 prosent mot den sveitsiske.

Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management.
  • John Thomas Aarø
Publisert:

– Jeg har aldri sett et slikt fall i et industriland, sier sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management til E24.

– Det er fryktelig kraftig bevegelse. Kollapsen vi så i kronekursen før jul, er ingenting sammenlignet med dette, legger han til.

Sentralbanken i Sveits kuttet torsdag formiddag renten kraftig til minus 0,75 prosent, i tillegg til at den tar bort gulvet på sin valuta mot euro.

«Et gulv» betyr at sentralbanken ikke tillater at valutaen faller under et gitt nivå, dette for å holde kontroll på valutaens styrke.

I dette tilfellet hadde den sveitsiske sentralbanken et gulv på 1,2 mot euroen. Det betydde i praksis at en euro aldri kunne billigere for sveitserne, enn 1,2 franc per euro.

Nå som gulvet er borte, kan francen styrke seg fritt.

Og det gjorde den umiddelbart, også mot den norske kronen.

Har du lån i sveitsiske franc? E24 er interessert i å komme i kontakt med deg

Bunnsolid

Da det virkelig sto på, var sveitserfrancen styrket rundt 40 prosent mot euro. Det er eurofallet Wilhelmsen beskriver over.

– Dette er rent drevet av den sveitsiske sentralbanken. Den kutter renten til negativt, men den viktigste faktoren er at den tar bort valutagulvet som har vært på 1,20 mot euro, sier sjefstrateg Erica Blomgren i Seb til E24.

Sjefstrateg Erica Blomgren i Seb

– Nå slipper de valutaen, og det blir dermed fritt å kjøpe sveitserfranc, sier hun.

Den sveitsiske økonomien blir ansett som bunnsolid og et sted investorer gjerne plasserer pengene sine når verden rundt er urolig.

Det var i 2012 at sentralbanken i Sveits varslet et gulv mot den europeiske valutaen.

– Da var sveitserfrancen eksepsjonelt overvurdert, det var stor usikkerhet i finansmarkedene og det var risiko for at den skulle styrke seg ytterligere, sier hun.

Sjefstrategen i Seb forteller at sveitserfrancen fortsatt er historisk sterk.

Vanskelig pengetrykking

Hun poengterer at situasjonen i eurosonen, med svak vekst og lav inflasjon, kunne medført at sentralbankens valutamål ville blitt vrient å opprettholde.

– Dersom ESB introduserer kvantitative lettelser, blir det vanskelig for sentralbanken å forsvare et gulv på 1,20 mot euro, sier Blomgren.

(Saken fortsetter under grafen)

Slik så grafen euro mot sveitserfranc ut like etter klokken 11 torsdag. Euroen har kommet seg litt på fote igjen i etterkant av nyheten om at den sveitsiske sentralbanken kutter renten og fjerner valutagulvet.

Månedens store happening på makrofronten er den europeiske sentralbankens (ESB) rentemøte torsdag neste uke. Der venter mange at den vil gå i gang med å kjøpe statsobligasjoner.

Kvantitative lettelser, som populært kalles pengetrykking, innebærer at sentralbanken utsteder nye penger for å kjøpe obligasjoner i markedet.

En av de store effektene ved pengetrykking er at det svekker valutaen, og blant annet bidrar til å bedre konkurranseevnen til eksportbedrifter. Dermed kan det bli vanskelig for sveitserne å opprettholde et mål på en valuta som kan svekkes.

Ikke tilfeldig tidspunkt

– Jeg tror ikke tidspunktet er tilfeldig, sier Wilhelmsen i Nordkinn.

Sjeføkonomen tror nemlig sentralbanksjef Mario Draghi i ESB torsdag vil annonsere at sentralbankens kjøpsprogram også vil omfatte kjøp av statsobligasjoner.

– Da skal euroen ned og ned og ned. Nå tror jeg sentralbanken i Sveits kom til et punkt der de følte at de ikke kan fortsette, sier han.

Han mener at rentekuttet torsdag kom som følge av valget om å fjerne valutagulvet.

– Sentralbanken vil gjøre det mindre interessant å kjøpe sveiserfranc, sier han.

Tror sentralbanken solgte valuta

I etterkant av den noe utrolige sveitserfranc-styrkelsen, svekket den seg noe.

Blomgren tror sentralbanken svarte på styrkelsen ved å selge sin valuta, noe som forklarer svekkelsen i etterkant. Hun tror imidlertid ikke at svekkelsen vil fortsette.

– Det er sannsynlig med ytterligere kapitalstrømmer til Sveits i fremtiden nå som den sveitsiske sentralbanken har valgt å fjerne gulvet. Man bør derfor ikke forvente at oppgangen reverseres, sier Blomgren.

Sentralbanken opplyste i meldingen at den vil være aktiv i valutamarkedet for å påvirke situasjonen i pengemarkedene.

Les også

Sterkere bunnlinje for slankere storbank

Les også

Millionbøter til storbanker

Les også

- Kinesere kjøper klokker som bare pokker

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Holdt ut i 29 dager. Derfor ga Sveits opp å forsvare sin valuta

  2. Sveits gir opp å forsvare egen valuta

  3. Han var den eneste som
    forutså franc-hoppet

  4. – Veldig store bevegelser

  5. – Banker vil tape milliarder på sveitsisk valutasjokk