Tror på svak europeisk etterspørsel i lang tid

Hydro-sjefen er skeptisk til Europa, men spår global råvarekamp.

VENTER PÅ EUROPA: Konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i Norsk Hydro tror etterspørselsveksten etter aluminium vil komme i USA og Asia.

Fredrik Varfjell
Publisert:

2012 ble et tøft år for Norsk Hydro, med mindre etterspørsel som følge av generelle utfordringer i den globale økonomien. I forbindelse med presentasjonen av selskapets resultat for det fjerde kvartalet varsler konsernsjef Svein Richard Brandtzæg fortsatt usikkerhet.

Nivåene på London Metal Exchange (LME), der markedsprisen for aluminium settes, er lave. I forhold til første kvartal 2010 er indeksen ned åtte prosent.

- LME er på et veldig lavt nivå. I forhold til input-faktorer er situasjonen veldig utfordrende, sier Brandtzæg til E24.

Hydro-sjefen mener at det er i ferd med å lysne i de globale markedene, men at utviklingen i Europa fremdeles ser svak ut.

- Der forventer vi at det kommer til å gå sidelengs. Vi regner ikke med noen stor vekst i Europa i de neste årene, sier Brandtzæg.

- Hvor lenge er det til etterspørselen tar seg opp?

- Det kan ta lang tid.

- Rett vei i USA

Situasjonen på den andre siden av Atlanterhavet er imidlertid vesentlig lysere, sett med Hydro-briller.

- Vi ser at det går rette veien i USA, og det er vi veldig glade for. Det er ikke bare transportsektoren som driver dette, men også konstruksjon og bygging, sier han.

Kina står for 40 prosent av det globale aluminiumsforbruket, og også her ser Hydro større etterspørsel.

- Vi ser en veldig positiv utvikling i Kina og Asia. Når det gjelder Kina så er de balansert når det gjelder primærmetall, men de kommer til å øke importen av bauksitt og alumina. De økte aluminaimporten sin fra to til fem millioner tonn fra 2011 til 2012. Det er et veldig positivt tegn for oss som har overskudd av råvarer. Kampen om råvarer er i full gang, og der er Hydro godt posisjonert, sier Brandtzæg.

Les også: Hydro: - Europa er ikke så innmari viktig

Bauksitt brukes til framstilling av alumina - aluminiumoksid - som igjen benyttes i produksjon av aluminium.

Venter moderat prisoppgang

Analytikerne som følger selskapet mener også at oppgang i aluminiumsprisen er nøkkelen til høyere inntjening for Hydro.

- Utfordringen for investorene er å få øye på skjæringspunktet mellom etterspørselsvekst og tilbudsvekst i aluminiumsmarkedet. Igangsatte prosjekter innebærer at tilbudet av aluminium fortsetter å stige. Etterspørselen stiger raskere, men har fortsatt et stykke å gå før prisen presses opp fra dagens nivå på rundt 2.100 dollar per tonn til 2.500-2.600 dollar per tonn, som vi mener er nødvendig for at markedet skal komme i balanse, skriver DNB Markets i sin morgenrapport.

Meglerhuset venter en prisoppgang opp mot 2.375 dollar per tonn i 2014, og har kjøpsanbefaling på Hydro-aksjen med kursmål på 38 kroner.

Analytiker Arne-Egil Rønning i Fondsfinans tror aluminiumsprisen fortsatt vil være under press, og ser ikke for seg noen stor økning i nivåene.

- Vi vil kanskje opp mot 2.200 dollar per fat, men det er ikke mye oppside i estimatene ettersom det fortsatt er tilbudsoverskudd i markedet. Vi er derfor litt avventende til aksjen og tror ikke den får den store oppturen før den får mer support i stigende råvarepriser, sier han.

Fondsfinans har nøytral anbefaling med kursmål 28,50 kroner.

- Bra tall

Dagens nøkkeltall fra Hydro blir godt mottatt i markedet. Brandtzæg kunne slå i bordet med et underliggende driftsresultat på 138 millioner kroner og en bunnlinje på 113 millioner kroner i fjerde kvartal.

PRESTISJEPROSJEKT: Qatalum-anlegget i Qatar leverte bedre enn ventet.

Dette sender Hydro-aksjen opp to prosent til 27,2 kroner i dagens handel.

- De underliggende tallene var bra, og bedre enn forventet. Hydro gjør det bra innenfor de viktigste områdene, bauksitt og alumina, og kostnadene var lavere, sier Rønning.

Analytikeren mener at primærvirksomheten overrasket mest, mens tallene for nedstrømsaktiviteten var dårlige.

- De rapporterte et underliggende driftsresultat på 138 millioner, men justert ligger det nærmere 250 til 300 millioner. Det er bedre enn ventet og uansett solid, sier han.

Les også: Aluminiumsgigant snur tap til overskudd

Les også: Hydro-topp slutter

Les også: Nomura kutter Hydro