- Her er det størst fare for skuffelser

Oljeservice er mest utsatt, mener analytikerne. De satser på fiskelykke når resultatsesongen sparkes i gang.

PRESSET: Analytikerne er skeptiske til oljeservicesektoren.
Publisert: Publisert:

- Vi er veldig skeptiske til tallene som kommer fra oljeserviceselskapene, og tror ikke sektoren generelt vil overraske positivt, sier analysesjef Roger Berntsen i Netfonds til E24.

En ny runde med selskapsresultater står for døren, og i den forbindelse har E24 tatt temperaturen på analytikernes forventningsnivå.

Les også: - Estimatene har kommet ned

Og ekspertene er samstemte: Den største faren for skuffelser finner man i den såkalte oljekjeden.

Mange olje og offshoreselskaper har falt kraftig de siste månedene (se faktaboks). Det har gjennom året kommer fire skuffende resultatvarsler fra selskaper i oljeservicesektoren - to fra italienske Sapiem, et fra Aker Solutions og et fra Subsea 7.

- I utgangspunktet ga det første varselet fra Saipem uttrykk for at dette var en selskapsspesifikk engangshendelse. Men varsel nummer to, samt varslene fra Aker Solutions og Subsea 7, er helt klart relatert til kostnadspresset og situasjonen i oljeservice generelt, sier Berntsen.

Les også: Megaskrell for oljeservicekjempe

Han trekker i tillegg fram lønnsutviklingen, tilgang til kvalifisert personell og tilgang til ressurser fra underleverandører som utfordringer sektoren står overfor.

- Dette betyr at inngåtte prosjekter kan bli vanskelig å fullføre, sier analysesjefen, og spår flere resultatvarsler fremover.

- For høye forventninger

Berntsen får støtte fra forvalterne i Storebrand Kapitalforvaltning, som mener at forventningene til inntjeningsvekst i olje- og offshoresektoren for 2014 i forhold til 2013 er altfor høye.

- Disse må analytikerne justere ytterligere ned gjennom andre halvår, mener forvalter Hans Thrane-Nielsen.

Les også: Stjerneanalytiker spår oljeservice-sjokk

Analysesjef Andreas Simonsen i Norse Securities tror spesielt selskapene som leverer geofysiske undersøkelser til oljeselskapene kan komme til å levere svakere enn ventet.

- Vi er «soft» på oljeservice, og ser spesielt risiko i seismikk med mulige skuffelser i PGS og TGS, sier han.

Satser på fiskelykke

Estimatene for det andre kvartalet inneholder flere lyspunkter. Spesielt oppdrettssektoren spås å levere, grunnet solide fiskepriser.

- Vi er positive til oppdrettssektoren. Vi er i en oppgangssyklus og forventer gode tall ikke bare i det andre kvartalet, men også i tredje og fjerde kvartal, sier Roger Berntsen i Netfonds.

De har dekning på Lerøy Seafood og Marine Harvest. Førstnevntes resultatutvikling er tett knyttet til lakseprisene i Norge, mens Fredriksen-selskapet har virksomhet i flere land.

- Vi håper på positive drypp fra Chile. Det vil også være givende for også for Cermaq - en aksje vi er glade i og som vi anbefaler på linje med Marine Harvest, sier Berntsen.

Les også: Giske mener han er bedre enn børsen

Marine Harvest har som kjent forsøkt å kjøpe Cermaq gjennom våren, uten hell. Begge selskapene har hatt fin kursutvikling i perioden, og Cermaq-aksjonærene kunne cashe ut etter en auksjon arrangert av Trond Giske. Marine Harvest tjente 133 millioner kroner på det mislykkede oppkjøpet.

Les også: Nesten alt stiger for Fredriksen på Oslo Børs

Avkastningen i de to selskapene er henholdsvis 29,5 prosent og 25,33 prosent hittil i år.

Tror på Kjos

Også Norse har tro på oppdrettsnæringen.

- Vi tror at fisk blir bra, grunnet sterke priser, og at DNB kan overraske positivt. Vi er litt skeptiske til Yara, der estimatene ikke er tatt godt nok ned. Hydro kan også bli dårlig, men det er ventet og bakt inn i estimatene, sier Simonsen.

Les også: Hydro sliter med strømproblemer i Brasil

LEVERER: Bjørn Kjos sitt Norwegian er blant årets vinnere på Børsen.

Av enkeltstående selskaper utenfor de nevnte sektorene, trekker Roger Berntsen fram flyselskapet Norwegian.

- Vi forventer at Norwegian klarer å opprettholde veksttakten. De får hele tiden nye fly ut i markedet, og er i en fase der de vokser veldig, sier han.

Norwegian er blant årets børsraketter, med en avkastning på nesten 90 prosent siden nyttår.

- De har store vekstplaner på langdistanse og en stor ordrebok av nye, kostnadseffektive fly. Der er det veldig mye å hente på marginer. Klarer de å redusere kostnadene er løpet egentlig gitt for Norwegian. Etter vårt syn må de gjøre veldig mye galt for ikke å fortsette i den stilen, sier Berntsen.

Les også: Her lander drømmeflyet

Publisert:
Gå til e24.no