Storavtale ryker for Røkke-selskap

Det spøker for ordrene i Kjell Inge Røkke-kontrollerte Philly Shipyard.

AKER-SELSKAP: Kjell Inge Røkke-kontrollerte Philly Shipyard seilte opp med fulle ordrebøker og kjøpelystne investorer frem til 2016. Siden har børsverdien falt til en tredjedel.
Publisert: Publisert:

Skipsverftet Philly Shipyard og Tote Maritime forlenger ikke intensjonsavtalen for levering av to containerskip, og opsjon på ytterligere to skip, går det frem av en børsmelding fra selskapet sent fredag kveld.

Størrelsen på intensjonsavtalen er ikke kjent, men Matson signerte en avtale på to lignende skip i 2013 med en totalramme på 418 millioner dollar, tilsvarende 3,2 milliarder kroner etter dagens kurs.

Det er dermed etter alt å dømme en milliardavtale med Tote Maritime som har gått i vasken for skipsverftet.

Årsaken til at avtalen ikke blir forlenget er at Tote har støtt på utfordringer i forbindelse med etablering på Hawaii, hvilket gjør at dypvannsterminalen i beste fall blir utsatt.

Slunken ordrebok

Majoriteten av aksjene i Philly Shipyard eies av Røkke-kontrollerte selskaper. Investor Kjell Inge Røkkes sønn, Kristian Monsen Røkke, var tidligere administrerende direktør i selskapet. Han snudde selskapet fra et slitent amerikansk verft med tomme ordrebøker til suksess på bare fem år.

Men nå spøker det for ordrene i selskapet igjen.

I kvartalsrapporten for tredje kvartal trakk Philly Shipyard frem at dersom de ikke er i stand til å sikre kontrakter etter levering av det siste Matson-skipet, kan videre drift bli utfordrende.

Philly Shipyard, som er notert på Oslo Axess, la på seg 8 prosent da nyheten om avtalen med en ikke navngitt kjøper ble kjent i slutten av juli i fjor, og hadde nok en jubeldag på Børsen da det ble kjent hvem kjøperen var.

Selskapet falt 17 prosent i ukens handel til 58 dollar per aksje.

Les også

Staten har solgt seg ut av Røkke og Fredriksens supplyselskap

Stanser arbeid med skipene

Philly Shipyard startet allerede i fjor sommer arbeidet med å bygge skipene, for å sikre at de var klare til levering som avtalt i 2020. I fredagens børsmelding skriver selskapet at de nå stanser alt arbeidet med skipene.

Skipsbyggeren har allerede lagt inn ordre på alle viktige og tidlig identifiserbare deler (long-lead items) til de to første skipene, og skriver i meldingen at kanselleringskostnadene vil være betydelig lavere enn verdien på ordren.

Les også

Dof og Siem Offshore løper fra supply-konkurrentene på Børsen

Les også

Aker BP kan doble produksjonen

Les også

Aker-sjefen: – Har fulgt Norske Skog i flere år

Publisert: