Ransaket huset til Lunder torsdag

Timer etter at Jo Lunder ble arrestert onsdag i forrige uke, gjennomsøkte Økokrim huset hans.

  • Bjørn Haugan
  • Lars Joakim Skarvøy
  • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

– Jeg kan bekrefte at Økokrim torsdag ransaket huset til Lunder, sier hans advokat, Cato Schiøtz.

Ransakelsen skjedde dagen etter at den tidligere Vimpelcom-sjefen ble pågrepet på Oslo lufthavn.

– Hva de fant, vet vi ennå ikke, fordi vi ikke har fått noen beslagliste. Men det vi vet er at de ikke fant noe som helst som kunne underbygge korrupsjonssiktelsen mot ham, sier Schiøtz.

Få oversikt: Dette er Vimpelcom-skandalen

På pressekonferansen med Jo Lunder onsdag sa advokaten rett ut at Økokrim har gjort en meget slett jobb og at det har gått ut over rettssikkerheten til Jo Lunder.

Telefonavlytting

– Og når vi i tillegg vet at det har vært utført omfattende telefonavlytting av Lunder, så bare det understreker det hvor dårlig sak Økokrim har hatt. Vi har bedt om ett eneste dokument, en eneste mail, en eneste informasjon som kan underbygge at Jo Lunder kan ha hatt kjennskap til eller bidratt til å unnslå korrupsjon. Men det har ikke Økokrim greid. Derfor har deres fengslingsbegjæring av Lunder heldigvis blitt avslått to ganger, både av Oslo Tingrett og av Borgarting Lagmannsrett, sier Schiøtz.

Han sier deres inntrykk er at telefonavlyttingen skal ha skjedd i Nederland, hvor Lunder har jobbet ved Vimpelcoms hovedkontor - og ikke i Norge.

– Telefonavlytting er en av de vanligste måtene å avsløre forbrytelser på. Folk tenker ofte ikke på at det blir avlyttet og det er lett å snakke om ting man ikke burde, hvis man har noe å skjule. Men omfattende avlytting har ikke avslørt Lunder - snarere tvert om; når de ikke har funnet noe de kan legge frem for å underbygge siktelsen, så taler det så til de grader til fordel for Lunder.

– Opptrådt ryddig

– Poenget er at han har opptrådt rydding og med åpenhet overfor alle myndigheter som har undersøkt korrupsjonspåstandene. Jeg synes det sier endel at nederlandske og amerikanske myndigheter ikke har vært i nærheten å behandle Lunder som noe annet enn vitne.

Aktuelt: Her blir Lunder løslatt

– Økokrim sier siktelser har skjedd i samråd med påtalemakten i Nederland og USA?

– Det er mulig det, men av det de har lagt frem, er det intet som underbygger at han skal være noe annet enn et vitne.

Mistenker lokal korrupsjon

Schiøtz har en klar teori om at eventuell korrupsjon i saken, gjelder en ansatt i Vimpelcom i Usbekistan.

– Jeg vet ikke, men hvis det har foregått korrupsjon i Vimpelcom i Usbekistan-saken, så tror jeg det er på lokalt nivå i Usbekistan og ikke i ledelsen i Vimpelcom, i hvert fall ikke under Lunders ledelse.

På pressekonferansen innledet den erfarne advokaten med et kraftig angrep på Økokrim, før Jo Lunder fortalte sin historie, om hvordan han i 2011 ble varslet om mulig korrupsjon knyttet til lisensene de ville vinne i Usbekistan.

Jo Lunder: - Jeg ser nesten ikke hva annet jeg skulle gjort

Lunder fortalte hvordan de tok «time-out», etter at han ble varslet om den mistenkelige utbetalingen - og at de satte folk til å granske påstandene.

– Etter at advokatkontoret hadde arbeidet og levert en anbefaling, fikk jeg råd fra både økonomi- og finansdirektøren samt begge mine jurister i juristavdelingen i Vimpelcom, og da hadde jeg råd og anbefalinger fra alle som burde vite. Da sa jeg at vi kunne gå i gang med å sikre disse 4G-lisensene, sa Lunder.

MØTTE PRESSEN: Korrupsjonssiktede Jo Lunder.

Tore Meek

Venter på avklaring

I 2012 ble Usbekistan-korrupsjon avslørt i en «Uppdrag granskning»-dokumentar på SVT i Sverige. Norske medier rettet da fokus på den gamle saken til Vimpelcom.

Saken har ridd selskapet siden og det er ventet at amerikanske myndigheter om ikke altfor lenge vil offentliggjøre hva de har funnet og hvem som eventuelt blir siktet.

Økokrim sier til NTB at de mener Schiøtz' faktabeskrivelse under pressekonferansen onsdag er «noe omtrentlig».

– Et helt sentralt etterforskningstema vil være hva Lunder hadde av informasjon, og hva han gjorde for å få avklart omstendighetene rundt denne avtalen. Først når vi har fått kartlagt det faktumet vil det være mulig å ta stilling til om det er grunnlag for straffansvar eller ikke, sier førstestatsadvokat Marianne Djupesland til NTB.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Veon (tidl. Vimpelcom)
  2. Telenor

Flere artikler

  1. Forsvarer: Lunder spurt om utbetaling på 30 millioner dollar

  2. Økokrim henlegger korrupsjons-siktelsen mot Jo Lunder

  3. – Kontrollkomiteen vil kalle inn Jo Lunder til høring

  4. Nytt gruppesøksmål mot Jo Lunder og Vimpelcom

  5. USA-avtale kan bli eneste Vimpelcom-straff