Her er de største bankbøtene i nyere tid

Deutsche Bank vakler etter milliardkrav fra USA. Her er amerikanernes «merittliste» i kjølvannet av finanskrisen og andre bankskandaler.

DYSTERT: Tyske Deutsche Bank skal nå forhandle med amerikanske myndigheter om hvor mye de skal betale for å ha solgt råtne boliglånsprodukter før og under boligkrisen i USA. Her er bankens hovedkvarter i Frankfurt.
 • Kristin Norli
Publisert: Publisert:

Denne uken ble det kjent at amerikanske justismyndigheter går etter en av verdens største banker, Deutsche Bank, og krever 116 milliarder kroner.

I likhet med en rekke andre milliardbøter og -forlik de siste årene, handler kravet mot Deutsche om bankens framferd i tiden frem mot, og under, den amerikanske boliglånsboblen som i 2008 utviklet seg til å bli den globale finanskrisen.

Under er topplisten over summene som Det amerikanske justisdepartementet (og et par andre) har klart å hanke inn fra banker som har vært anklaget for alt fra å lure investorer til hvitvasking de siste årene. (Alle summene er omregnet med dagens kurs, og ikke vekslingskursen på det tidspunktet de ble avtalt.)

207 milliarder kroner fordelt på fire banker i et gruppeforlik i 2012

 • De såkalte tvangssalg-forlikene i 2012 involverte en gruppe storbanker som alle var beskyldt for å ha brukt «aggressive metoder» for å fremtvinge tvangssalg blant huseiere og lånekunder da boligboblen og finanskrisen sprakk i USA. Pengene gikk til delstatsmyndigheter som bøter, gjeldsslette til låntakere og ettergivelse av renter til låntakere. Forliket var fordelt på 98 milliarder kroner i Bank of America, 44,5 milliarder kroner i Wells Fargo, 44 milliarder kroner i JP Morgan og 18 milliarder kroner i Citigroup.

140 milliarder kroner i forlik - Bank of America

108 milliarder kroner i forlik - JP Morgan

74 milliarder kroner i bot - BNP Paribas

70 milliarder kroner i forlik - Bank of America

 • Dette forliket ble ikke inngått med myndighetene, men med en gruppe private investorer som krevde erstatning for sine tap på kjøp av boliglånsinstrumenter før finanskrisen.

42 milliarder kroner i bøter og erstatning - Goldman Sachs

21 milliarder dollar i bot - Credit Suisse


16 milliarder dollar i forlik - HSBC


12,5 milliarder dollar i forlik - UBS

Deutsche: Vil ikke betale

Det er fortsatt en lang vei frem til at USA og Deutsche Bank eventuelt møtes i retten. Den tyske banken, som er Europas desidert største, svarte fredag at de anser summen på 116 milliarder dollar som et første forslag i forlikssamtalene med USA, og at banken ikke har noen intensjon om å betale «noe i nærheten» av dét beløpet.

– Deutsche Bank har ingen intensjon om å bli enig om en sum nær dette tallet. Forhandlingene har bare akkurat begynt. Banken forventer at de vil finne frem til en løsning som ligner på den tilsvarende banker har blitt enige om, med en vesentlig lavere sum, sier banken til AP.

Les også

Åtte år siden Lehman Brothers-konkursen: – Det er fortsatt mye råttenskap

Les også

USA krever 14 milliarder dollar av Deutsche Bank

Les også

Erstatningskrav ga banksmell i Europa

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. USA
 2. Bank
 3. Goldman Sachs
 4. Citigroup
 5. Deutsche Bank
 6. JPMorgan Chase
 7. Bank of America

Flere artikler

 1. Deutsche Bank til værs etter milliardforlik

 2. Derfor blir storbanken saksøkt av USA

 3. – Deutsche Bank har ikke råd til det amerikanerne krever

 4. Deutsche Bank betaler over 7 milliarder dollar

 5. Erstatningskrav ga banksmell i Europa