Her er de største bankbøtene i nyere tid
Deutsche Bank vakler etter milliardkrav fra USA. Her er amerikanernes «merittliste» i kjølvannet av finanskrisen og andre bankskandaler.
Denne uken ble det kjent at amerikanske justismyndigheter går etter en av verdens største banker, Deutsche Bank, og krever 116 milliarder kroner.
I likhet med en rekke andre milliardbøter og -forlik de siste årene, handler kravet mot Deutsche om bankens framferd i tiden frem mot, og under, den amerikanske boliglånsboblen som i 2008 utviklet seg til å bli den globale finanskrisen.
Under er topplisten over summene som Det amerikanske justisdepartementet (og et par andre) har klart å hanke inn fra banker som har vært anklaget for alt fra å lure investorer til hvitvasking de siste årene. (Alle summene er omregnet med dagens kurs, og ikke vekslingskursen på det tidspunktet de ble avtalt.)
207 milliarder kroner fordelt på fire banker i et gruppeforlik i 2012
- De såkalte tvangssalg-forlikene i 2012 involverte en gruppe storbanker som alle var beskyldt for å ha brukt «aggressive metoder» for å fremtvinge tvangssalg blant huseiere og lånekunder da boligboblen og finanskrisen sprakk i USA. Pengene gikk til delstatsmyndigheter som bøter, gjeldsslette til låntakere og ettergivelse av renter til låntakere. Forliket var fordelt på 98 milliarder kroner i Bank of America, 44,5 milliarder kroner i Wells Fargo, 44 milliarder kroner i JP Morgan og 18 milliarder kroner i Citigroup.
140 milliarder kroner i forlik - Bank of America
- Banken inngikk i 2014 et forlik med amerikanske myndigheter over anklager om at de lurte investorer til å kjøpe råtne boliglånsobligasjoner i perioden som ledet opp til finanskrisen i 2008. Dette er det største forliket som noensinne er blitt inngått mellom Justisdepartementet og ett enkelt selskap.
108 milliarder kroner i forlik - JP Morgan
- Inngikk forlik i 2013 om å betale 13 milliarder dollar tilamerikanske myndigheter over anklager om at banken med vilje solgte pakker med pill råtne boliglån til investorer i årene forut for finanskrisen.
74 milliarder kroner i bot - BNP Paribas
- Den franske banken ble ilagt en bot på 74 milliarder kroner etter en skandale der banken kjørte pengervia amerikanske filialer på vegne av klienter på Cuba, i Sudan og Iran. Dette var et brudd på sanksjonene som USA på dette tidspunktet hadde iverksatt overfor landene, og var derfor ulovlig.
70 milliarder kroner i forlik - Bank of America
- Dette forliket ble ikke inngått med myndighetene, men med en gruppe private investorer som krevde erstatning for sine tap på kjøp av boliglånsinstrumenter før finanskrisen.
42 milliarder kroner i bøter og erstatning - Goldman Sachs
- Amerikanske Goldman Sachs gikk i 2016 med på å betale 42 milliarder kroner i bøter og erstatning til lånekunder og investorer. Også denne saken handlet om bankens salg av «godt sikrede boliglånsobligasjoner» som i realiteten var pill råtne.
21 milliarder dollar i bot - Credit Suisse
16 milliarder dollar i forlik - HSBC
12,5 milliarder dollar i forlik - UBS
- Inngikk i 2012 et forlik med amerikanske, britiske og sveitsiske myndigheter om anklager om at de manipulerte denmarkedsledende interbankrenten Libor.
Deutsche: Vil ikke betale
Det er fortsatt en lang vei frem til at USA og Deutsche Bank eventuelt møtes i retten. Den tyske banken, som er Europas desidert største, svarte fredag at de anser summen på 116 milliarder dollar som et første forslag i forlikssamtalene med USA, og at banken ikke har noen intensjon om å betale «noe i nærheten» av dét beløpet.
– Deutsche Bank har ingen intensjon om å bli enig om en sum nær dette tallet. Forhandlingene har bare akkurat begynt. Banken forventer at de vil finne frem til en løsning som ligner på den tilsvarende banker har blitt enige om, med en vesentlig lavere sum, sier banken til AP.