Domstol med vedtak: Hydro fikk nei til å gjenåpne Brasil-anlegg

Mandag avslo en brasliansk domstol en Hydro-søknad om å gjennoppta produksjon ved Alunorte-anlegget. Selskapet sier de har nok alumina til «noen uker» med aluminiumsproduksjon, etter det må de skaffe råstoffet på annet vis.

MÅLER HØYDE: Hydro inspiserer vannstanden ved et deponi på verdens største aluminaraffineri Alunorte i delstaten Pará i Brasil.

Foto: Norsk Hydro
  • Kjetil Malkenes Hovland
  • Eirik Billingsø Elvevold
Publisert: Publisert:

Norsk Hydro sier de ikke har funnet noe bevis for ulovlige utslipp fra verdens største aluminaraffineri, Alunorte i Brasil.

Anlegget, som det norske konsernet eier 92 prosent av, kjører nå for halv produksjon - etter pålegg fra brasilianske myndigheter grunnet mistanke om forurensing.

Etter et kraftig regnfall 16. og 17. februar kom det meldinger som antydet at det kunne ha vært lekkasjer fra rødslamdeponiet DRS1, og om at lokalt drikkevann kunne være påvirket.

– Vi har ikke kunnet se at det har vært ukontrollerte utslipp, sier Hydros informasjonsdirektør Halvor Molland til E24.

Fikk nei til gjenåpning

Selskapet er pålagt å kutte produksjonen på Alunorte med 50 prosent, og har fått bøter på rundt 50 millioner kroner fordi myndighetene mener en lisens var feil, og på grunn av det som skal være en lekkasje av regnvann via et avløpsrør.

Mandag avslo den lokale domstolen i delstaten Pará en søknad fra Hydro om å gjenoppta produksjonen på anlegget DRS2.

– Den beslutningen kom i går. Vårt fokus for øyeblikket er å etablere dialog på føderalt nivå og på delstatsnivå, sier Hydros visepresident for kommunikasjon Erik Brynhildsbakken til E24.

Samtidig skal arbeidere ha protestert mot avgjørelsen i byen Belém fordi de frykter tusenvis av permitteringer, skriver den brasilianske storavisen O Globo.

Den norske aluminiumsgiganten har tatt grep, og finansdirektør Eivind Kallevig er satt inn som interimssjef for å ordne opp i problemene. Samtidig har konsernsjef Svein Richard Brandtzæg møter med brasilianske myndigheter mandag og tirsdag for å finne ut hva selskapet kan gjøre.

Mener bilde gir feil inntrykk

– Det er vanskelig for oss å se med det vi kjenner til har skjedd på anlegget, at det er noen sammenheng mellom Alunorte og det som blir hevdet er konsekvensene, nemlig at det skal ha kommet rødslam inn i landsbyer som ligger mange kilometer unna, sier Molland.

– Noe er påstander og rykter, og for rødslammet er det nok en frykt i lokalbefolkningen fordi det har vært ulykker ved deponier tidligere, som har hatt en helt annen konstruksjon, sier han.

Lokale medier har særlig pekt på den alvorlige ulykken i 2015 der BHP Billiton og Vales dam med flytende gruveavfall brast, og mange mennesker døde.

– Noe lignende vil ikke kunne skje ved dette anlegget, sier Molland.

Molland sier at det også har forekommet et bilde i sosiale medier som skal bevise at et av anleggene deres lekker, men at dette bildet bare er et lite utsnitt av hele bildet, som egentlig viser at alt renner dit det skal.

Finansdirektøren går inn

Mandag kunngjorde Hydro at finansdirektør Eivind Kallevik tar over som leder for selskapets Bauksitt & Alumina-enhet, og erstatter Silvio Porto som nå skal konsentrere seg om å fikse vannbehandlingen på Alunorte.

– Når Eivind tar over jobben skal Silvio Porto se på hvordan vi kan gjøre jobben bedre. Ekstremværene kommer tettere, og vannbehandlingsanleggene våre er oppgradert underveis. Men det vil være dumt å ikke bruke det vi har sett nå til å styrke anlegget ytterligere, sier Molland.

– Hvor lang tid det tar før vi er tilbake i full drift, det vet vi ikke, sier han.

Viktig anlegg

Alunorte-anlegget ligger i delstaten Pará langt nord i Brasil, og produserer rundt 6,4 millioner tonn alumina per år, som er råstoff til aluminium.

Mye av dette går til selskapets egne fabrikker, blant annet i Norge.

– Alunorte forsyner blant annet de norske verftene med alumina, men selger også eksternt. Vi sendte fredag ut varsel om «force majeure», altså et varsel om at leveransene kan bli påvirket. Alunorte gjør alt det kan for å begrense følgene, sier Molland.

Norsk Hydro klarer seg trolig med alumina i «noen uker», men må forsøke å skaffe seg tilgang på alumina fra andre kilder, i tilfelle Alunorte fortsatt skal gå for halv maskin.

– Vi gjør tiltak for å sikre oss, sier Molland.

For å lage ett tonn aluminium trenger man to tonn alumina.

Dette kan man raffinere frem fra mellom fire og syv tonn bauksitt, gjennom Bayer-prosessen.

Hydro produserer bauksitt i gruven Paragominas, som knuses og fraktes gjennom en 244 kilometer lang rørledning til Alunorte-raffineriet.

I prosessen med å ta alumina ut av bauksitt skapes det bauksittrester som kalles for rødslam.

Bøter

Hydro har fått bøter på til sammen 20 millioner real (48 millioner kroner) knyttet til Alunorte.

Den ene boten på 10 millioner real har selskapet fått få for å ha drevet mulig forurensende virksomhet uten gyldig lisens på anlegget DRS2, som skal erstatte DRS1.

Den andre tilsvarende boten er knyttet til et avløpsrør på Alunorte-området som ikke var forseglet. Dette røret var ikke koblet til rødslamdeponiet, men var et gammelt rør som stammet fra byggingen av anlegget, og hvor det ifølge Hydro hadde strømmet begrensede mengder vann.

Selskapet innrømmer at avstanden mellom toppen av DRS1-deponiet og vannspeilet har vært på under én meter, som er kravet. Brasilianske myndigheter ga derfor selskapet dagbøter på 2,4 millioner kroner, men kravet ble etterkommet samme dag som det ble gitt.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Norsk Hydro
  2. Brasil

Flere artikler

  1. Hydro får tillatelse til å gjenoppta driften i Brasil

  2. Miljømyndigheter gir Alunorte grønt lys

  3. Full stans på verdens største aluminaraffineri: Hydro stenger Alunorte

  4. Annonsørinnhold

  5. Hydro saksøkt for å ha bygget deponi på reservat

  6. Vil kutte Hydro-produksjon i Brasil