Handlet aksjer i storefri og tapte arven på Børsen

Megler-veteran Jan Petter Sisseners første møte med aksjemarkedet var da han tapte arven på Børsen. – Aksjer er ikke venstrehåndsarbeid, sier han.

FIASKO OG SUKSESS: Jan Petter Sissener har vært med på både børseventyr og katastrofer.
Publisert:

– Det tar mange år å lære seg å handle med aksjer. Det er ikke venstrehåndsarbeid, det er en fulltidsjobb, sier investor Jan Petter Sissener i dag.

Selv har han jobbet med aksjer i 40 år, og har vært innom en rekke meglerhus i Oslo.

Nå kan du selv prøve deg. Påmeldingen til årets aksje-NM her på E24 er i gang.

19. januar starter konkurransen hvor du – med reell kursutvikling fra Oslo Børs – kan lage din portefølje og konkurrere om å bli norgesmester i trading, og vinne flotte premier. Meld deg på Aksje-NM her!

Handlet i friminuttene

– Jeg begynte som skoleelev, og handlet aksjer i friminuttene på gymnaset, sier Sissener til E24.

– Vi var nok ikke så sofistikerte den gangen. Den gangen var det opprop, hvor kjøper og selger matchet hverandre. På radioen var det børsmeldinger klokken halv ett, sier Sissener.

– På den tiden hadde jeg 12.000 kroner jeg hadde arvet fra min mormor, og på 1970-tallet var det enormt mye penger. Jeg husker ikke helt hvilke selskaper det var vi satset på, men i 1973 hadde jeg mye Hydro-aksjer. Så kom oljekrakket, og jeg tapte mye, forteller investoren.

«Bør ha penger i fond»

Etter noen fag på BI begynte Sissener med aksjer på heltid.

Han mener at folk flest bør ha pengene i fond.

– Hvis man har spesialkompetanse innenfor et felt eller føler at man tilfører verdivurderingen av aksjen noe nytt, kan man kjøpe enkeltaksjer, sier han.

I 2002 gikk det bedre da han og noen venner investerte i Energy Recovery, et selskap som drev med energieffektiv konvertering av saltvann til ferskvann.

– Det markedet har vel falt litt bort nå. Den gangen hadde vi en stall med noen venner, og sammen satset vi en million kroner. Frem mot børsnoteringen i 2008 førtidoblet pengene seg, og det ble en hyggelig reise for alle sammen, sier Sissener.

– Det var veldig greit å ta så stor gevinst, sier han.

Tapte 1,5 mrd.

I 2001 gikk han på sin største smell som investeringsrådgiver, da han tapte 1,5 milliarder kroner for kundene – på bare tre måneder.

– Jeg føler verst for et selskap som heter Enitel. Det føltes jævlig, og det gjør det fremdeles. Vi tapte 1,5 milliarder kroner for kundene, sier han.

– Jeg brukte alle mine muskler på å fremskaffe penger som ble innbetalt i mai 2001, og 1. august var selskapet konkurs. Det var et elendig arbeid fra oss tilretteleggerne, kombinert med et management som ikke fortalte den hele og fulle sannhet, sier Sissener, som på den tiden jobbet i SEB.

Håpet på «klinkekule»

Få dager før selskapet gikk konkurs reklamerte han for Enitel-aksjen som kunne bli «en skikkelig klinkekule» da Dagens Næringsliv spurte ham hvilken aksje som hadde størst utviklingspotensial de kommende månedene.

– Hvis du ikke tar hensyn til risikoen, er jeg ikke i tvil om at det er Enitel. Riktig administrert kan det bli en ordentlig klinkekule. Men går det feil, går det ordentlig feil også. Det er sånn to be or not to be – enten blir det null, eller mangegangeren, sa Sissener da.

Kort tid etter var fiaskoen et faktum.

– Kundene klandret ikke meg, men organisasjonen og seg selv. Flere mistet jobben, og det var rett og slett en tragedie, sier Sissener.

Meld deg på Aksje-NM her

Les også

Aksjeskolen del 2: Slik handler du din første portefølje

Les også

Aksjeskolen del 1: Derfor skal du investere i aksjer

Les på E24+

Slik velger du vinneraksjene

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om