Huawei saksøker USA

Kinesiske Huawei saksøker USA og mener forbudet mot offentlige etaters kjøp av produkter og tjenester fra selskapet er ulovlig.

SAKSØKER USA: Huawei går rettens vei etter at USA forbød offentlige etater å kjøpe selskapets produkter og tjenester.

SAKSØKER USA: Huawei går rettens vei etter at USA forbød offentlige etater å kjøpe selskapets produkter og tjenester.

Foto: Andy Wong AP
Publisert:,

Den kinesiske teknologigiganten Huawei har saksøkt USA, etter meldinger tidligere i uken om at selskapet forberedte søksmål.

Huawei vil utfordre en lov fra august som forbyr offentlige etater i USA å kjøpe selskapets produkter og tjenester. Selskapet mener denne er i strid med grunnloven.

Loven som utfordres ble signert av president Donald Trump i august, og kalles «National Defense Authorization Act».

Konflikten om Huawei kommer i en periode med handelsspenninger mellom de to gigantene Kina og USA, og etter at Huaweis finansdirektør Meng Wanzhou ble pågrepet i Canada, etter mistanke om brudd på USAs sanksjoner mot Iran.

Selskapet anklager også amerikanske myndigheter for å ha hacket serverne deres og for å ha stjålet e-poster og sikkerhetskoder.

– Den amerikanske kongressen har gjentatte ganger mislyktes med å fremlegge noen bevis som støtter opp under restriksjonene på Huawei-produkter. Vi er nødt til å ta dette juridiske skrittet som en siste utvei, sier Huawei-toppen Guo Ping i en uttalelse ifølge Reuters.

– Forbudet er ikke bare ulovlig, men det hindrer også Huawei i å engasjere seg i en rettferdig konkurranse, noe som til slutt går ut over amerikanske forbrukere.

Det er ingen bakdører eller sikkerhetshull i Huaweis utstyr, hevder det kinesiske selskapet.

Les også

Kilder: Huawei forbereder søksmål mot USA

USAs anklager

Huawei har levert søksmålet til en føderal domstol i Texas, ifølge nyhetsbyrået.

Annonsørinnhold

Fra før har USA anklaget den kinesiske telekomgiganten for å utgjøre en sikkerhetstrussel, og hevdet at Huaweis utstyr blir brukt til spionasje for den kinesiske staten.

Den amerikanske justisdepartementet har også anklaget selskapet for industrispionasje, for å ha stjålet forretningshemmeligheter, og for å ha brutt amerikanske sanksjoner mot Iran.

Søksmålet kommer etter at myndighetene i Canada tidligere denne måneden godkjente at Huaweis finansdirektør Meng Wanzhou utleveres til USA.

Les mer: Kanadiske myndigheter tillater utlevering av Huaweis finansdirektør til USA

KAN UTLEVERES: Huaweis finansdirektør Meng Wanshou er datter av selskapets grunnlegger Ren Zhengfei, og det har skapt diplomatiske utfordringer at hun er pågrepet i Canada etter mistanke om at Huawei har brutt USAs Iran-sanksjoner. Canadas myndigheter skal tillate utlevering til USA, men prosessen kan ta tid.

Foto: Ben Nelms Reuters

Her kan du lese mer om

Annonsørinnhold