Erna har blitt en plan B for Fredriksen og Marine Harvest

Redaktør Aslak Berge mener Marine Harvest kan tape første runde, men likevel vinne.

FLERE ALTERNATIVER: Blå regjeringen kan bli løsningen, dersom ikke John Fredriksen klarer å overbevise Cermaq-aksjonærene under generalforsamlingen neste uke.
Publisert:

Klarer ikke Fredriksen & Co å blokkere et Copeinca-oppkjøp, kan Fredriksen krysse fingrene for et regjeringsskifte til høsten.

- Det er flere veier til Rom. Slaget er ikke tapt, sier ansvarlig redaktør Aslak Berge i iLaks.no.

Kampen mellom Fredriksen-selskapet Marine Harvest, fiskemelprodusenten Copeinca og halvstatlige Cermaq kan bli avgjort under en generalforsamling neste uke.

Klarer Marine Harvest å overtale aksjonærene om å blokkere Cermaqs planlagte Copeinca-oppkjøp, vil de i neste omgang fremme bud på Cermaq.

Men Fredriksen & Co trenger en tredjedel av Cermaq-stemmene for å lykkes, og næringsminister Trond Giske har gjort prosessen vanskeligere. I en redegjørelse til Stortinget tirsdag ga staten støtte til Copeinca-kjøp. Staten er største eier med 43,5 prosent av aksjene Cermaq.

LES OGSÅ: Fredriksen gir blaffen i Giske

- Høyre vil selge

Aslak Berge som i en årrekke har fulgt oppdrettsmarkedet tett som journalist og analytiker tror Fredriksen & Co forsatt kan lykkes med å snappe til seg Cermaq, selv om de mislykkes med blokkeringen.

- Alternativt legger de opp et lengre løp med overtakelsen, sier han og henviser til et mulig regjeringsskifte til høsten.

- Høyre har allerede varslet at de i utgangspunktet ønsker å selge Cermaq. De får garantert støtte av Fremskrittspartiet, fortsetter han.

- Men sett at Cermaq gjennomfører Copeinca-oppkjøpet. Vil Marine Harvest være interessert i Cermaq?

- Det er opp til Fredriksen. Mye er mulig med lommeboken hans. Det blir en vurdering om han vil bruke penger på tankskip eller fisk.

LES OGSÅ: Cermaq fisker stemmer

- Det blir en thriller

Frem mot generalforsamlingen avholdes gjør Marine Harvest alt de kan for å stoppe Copeinca-oppkjøpet.

Tirsdag morgen varslet selskapet at de endrer vilkårene i Cermaq-budet. For å unngå at et sammenslått Marine Harvest og Cermaq blir avhengig av statens støtte, har Marine Harvest redusert den påkrevde oppslutningen blant Cermaq-aksjonærene til 33,4 prosent (se faktaboks).

Berge tror også det sannsynlig at Fredriksen & Co vil fortsette å kjøpe seg opp i Cermaq for å sikre seg mer kontroll frem mot generalforsamlingen. Fra før eier Marine Harvest 4,7 prosent.

- Etter at Giske redegjorde for at staten går i mot Marine Harvests planer, har Cermaq-aksjen falt tilbake. Det kan de hende de benytter andeldningen til å kjøpe flere aksjer, sier han.

- Hva flere grep kan Fredriksen ta før generalforsamlingen?

- Det er generalforsamlingen i Cermaq, slaget står om i første omgang. Så får vi se om de makter å blokkere en tredjedel. Det blir en thriller, sier han.

LES OGSÅ:

Publisert: