Telenors overskudd: 5,5 milliarder

... men presenterer overskudd på 5,5 mrd. i første kvartal.

RAPPORTERER: Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas legger fram Telenors resultater for første kvartal.
Publisert:

- Basert på tallene for det første kvartalet og våre estimater for resten av året, justerer vi prognosene for organisk omsetningsvekst noe til mellom to og fire prosent, sier konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i Telenor i en uttalelse.

Ifølge nyhetsbyrået Dow Jones er dette en nedjustering fra tidligere vekstanslag på mellom tre og fem prosent.

Telenor presenterer fredag sitt resultat for det første kvartalet, og telekjempen kan slå i bordet med et resultat før skatt på 5,57 milliarder kroner, mot 947 millioner i samme periode året før.

Selskapet tok imidlertid en større nedskrivning i forbindelse med India i første kvartal 2012. Driftsresultatet for kvartalet før av- og nedskrivninger (EBITDA) endte i 2013 på 8,15 milliarder mot 7,64 milliarder året før.

Omsetningen falt noe, fra 25,1 milliarder kroner til 24,71 milliarder. Dette er svakere enn analytikerne forventet.

Ifølge DNB Markets var det, justert for noe skuffende tall fra Telenors datterselskaper i utlandet, ventet driftsinntekter på 25,1 milliarder kroner og EBITDA på 8,4 milliarder kroner.

- Den organiske omsetningsveksten for konsernet dette kvartalet er svakere enn i tidligere kvartal grunnet lavere vekstbidrag fra India, salg av telefoner samt regulatoriske faktorer, opplyser Baksaas.

Taper fortsatt i India

Driften i Norge genererte for Telenor omsetning på 6,16 milliarder kroner, mot 6,22 milliarder året før. Driftsresultatet (EBIT) innenlands økte fra 1,74 milliarder til 1,92 milliarder.

- De rapporterte driftsinntektene for mobil var stabile. Justert for en engangsutgift i forbindelse med forhåndsbetalte skrapekort og påskeeffekt, økte abonnements- og trafikk-omsetningen med seks prosent, skriver selskapet.

Telenor varsler samtidig store investeringer i både fiber, 3G-nettet og 4G-nettet. Antall fiberkunder økte med 4.000 i kvartalet, mens antall mobilabonnenter sank med 5.000.

- Økt antall abonnementskontrakter ble mer enn utjevnet av reduksjon i forhåndsbetalte abonnementer og overføring fra rene kontrakter på mobilt bredbånd til pakkeløsninger. Ved kvartalets slutt var den mobile abonnementsbasen én prosent høyere sammenlignet med første kvartal i fjor, skriver selskapet.

I den utenlandske driften faller driftsresutlatene i Danmark og Bangladesh. EBIT for den danske virksomheten er nå åtte millioner, mot 57 millioner i samme periode året før.

Telenors øvrige utenlandsvirksomhet leverer ellers på linje med fjoråret, eller sterkere. Det kan nevnes at selskapet fortsatt taper penger i India. Driftsresultatet i satsningsmarkedet endte på minus 194 millioner kroner.

Les også: Telenor får trolig tilbake lisensmilliarder

I Pakistan gikk driften med én million i overskudd etter et underskudd på 25 millioner i første kvartal i fjor.

- Regulatoriske utfordringer påvirket vår virksomhet i Pakistan dette kvartalet, men vi ser nå at salget tar seg opp, sier Baksaas.

Advarer mot politisk risiko

I resten av 2013 venter Telenor EBITDA-margin på rundt 35 prosent. Investeringene i forhold til driftsinntektene, ikke inkludert lisenser, anslås i området 12 til 14 prosent.

Det advarers ellers mot at mer omfattende valutaeksponering mot utlandet kan gi større regnskapsmessige utslag.

- Politisk risiko, inkludert regulatoriske forhold, kan også påvirke resultatene, skriver selskapet.

Les også: Telenor starter sparebank i Pakistan

Telenor opplyser også om utstedelse av bankgarantier på totalt 2,6 milliarder kroner. 1,4 milliarder av disse er relatert til gjeld, mens de resterende er knyttet til garantier overfor det indiske teledepartementet.

Les også: Telenor-datter har færre abonnenter - tjener mer

Les også: Giske på ny Asia-tur for å hjelpe Telenor

Les også: Soros kaster seg inn i kampen om Myanmar-lisenser

Publisert:
Gå til e24.no