Statssekretær om at Telenor-sjefens CV-kluss: - Uheldig

Statssekretær Lars-Jacob Hiim (H) beskriver det som «uheldig» at Telenors nye toppsjef Sigve Brekke har gitt uriktige opplysninger om sin egen utdannelse.

IKKE FORNØYD: Næringsminister Monica Mælands statssekretær Lars-Jacob Hiim (H) er lite glad for at Telenors ferske konsernsjef ga uriktige opplysninger om sin egen utdanning. Her presenterer Brekke resultatet for 3. kvartal for Telenor i slutten av oktober.

Berit Roald
  • Ingvild Sagmoen
Publisert:

Dette skjer bare tre uker etter at Hiims sjef, statsråd Monica Mæland, sparket Telenors en gang så mektige styreleder Svein Aaser fordi hun ikke lenger hadde tillit til ham.

Ba om vurdering

Til VG opplyser Nærings- og fiskeridepartementet at de nå har bedt styret i Telenor om en vurdering av prosessen frem mot å ansette Brekke som konsernsjef i det fjerde største selskapet i Norge.

Må Telenor-sjefen gå av? DN-kommentator Eva Grinde skriver: «Det spørs om legge-seg-flat-trikset holder nå»

– Det er styret som har ansvaret for å ansette konsernsjef, og spørsmål knyttet til dette må rettes til styret i Telenor. Vi ble gjort oppmerksom på saken i Kapital for kort tid siden. Det er uheldig at Brekke har gitt uriktige opplysninger om sin utdannelse. Det er også et spørsmål om ikke hodejegerfirmaet burde ha avdekket dette da undersøkte de forskjellige kandidatene til jobben. Departementet som eier har tatt opp saken med fungerende styreleder. Vi må sette oss bedre inn i dette enn vi har hatt anledning til så langt. Vi lar ikke dette ligge, sier Hiim til VG.

STATSSEKRETÆR: Lars-Jacob Hiim.

Direktoratet for forvaltning og IKT

Vanskelig å vurdere

– Dersom hodejegerfirmaet hadde oppdaget feilen i Brekkes CV, ville han da ha kunnet bli konsernsjef i Telenor?

– Det må du nesten spørre styremedlemmene i Telenor om. Det er de som ansetter konsernsjef.

Hodejeger Fred O. Jacobsen i det internasjonale rekrutteringsselskapet Egon Zehnder var med på ansettelsen av Brekke som konsernsjef.

I en SMS til E24 skriver Jacobsen følgende kommentar til spørsmål om hva slags sjekk det ble gjort av Brekkes CV:

– Det må være opp til våre klienter å informere om en ansettelsesprosess. Det jeg kan si er at vi har vært rådgivere i en meget grundig og profesjonell prosess.

– Var den omtalte bachelorgraden fra Høyskolen i Bø i det hele tatt et tema i den prosessen?

– Jeg må referere til min tidligere kommentar, skriver Jacobsen.

Det var Trygve Hegnars næringslivsmagasin Kapital som gjennom en åtte sider lang reportasje torsdag kunne avsløre at Brekke i 10 år hadde betydelige feil i sin CV. Bladet beskylder Brekke for CV-juks.

Sigve Brekke står oppført med to bachelor-grader i årsrapporten til Dtac, Telenors datterselskap i Thailand. De asiatiske selskapene Brekke har ledet, har flere ganger kommunisert at han har en bachelorgrad i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Telemark. I tillegg har Brekke påberopt seg en grad fra den samme høyskolen da han søkte seg til en mastergrad på Harvard i 1996.

Hovedpersonen selv innrømmet i går at han ikke har noen bachelorgrad, men avviser at han har løyet om dette.

Samtidig måtte han endre forklaring etter at artikkelen i «Kapital» var publisert.

Han fikk full støtte fra Telenors fungerende styreleder Frank Dangeard, som mener ansettelsesprosessen var «ryddig og grundig».

Styret i Telenor sier i en pressemelding at all informasjon selskapet fikk om Brekkes akademiske kvalifikasjoner på ansettelsestidspunktet som konsernsjef, var korrekte.

Elendig tidspunkt

Avsløringen kommer på et mildt sagt elendig tidspunkt for Brekke.

For det første ga næringsminister Monica Mæland et tydelig signal til styreleder Svein Aaser om at hun ønsket seg en kvinne til å etterfølge konsernsjef Jon Fredrik Baksaas. Dette signalet valgte Aaser å ignorere helt.

Deretter smalt den såkalte Vimpelcom-saken igjen – da det viste seg at Telenor-toppene hadde holdt tilbake informasjon både til statsråd Mæland og Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Få oversikt: 10 spørsmål og svar om Vimpelcom-skandalen

Aaser fikk avskjed på dagen, og Brekke fulgte opp med å suspendere fire Telenor-ledere og bestille en gransking av eget selskap.

Nå skal Brekke lede Telenor gjennom et svært krevende farvann i månedene og trolig årene som kommer. Han bør helst ikke ha noe som hefter ved hans vandel og etikk – når han skal lose selskapet gjennom politietterforskninger og mulige rettssaker.

Jakter ny styreleder

Nå sitter departementet og jobber med hvem som skal bli Telenors nye styreleder. Der har Monica Mæland stor makt, som største eier.

Dersom Mæland ikke blir fornøyd med svarene hun får fra dagens midlertidige styreleder, kan den nye styrelederen bli nødt til å vurdere om Telenor er tjent med å fortsette med Sigve Brekke som konsernsjef.

http://api.int.vgnett.no/enrichments/top_object/11653
Les også

Telenor-styret: Brekke oppga korrekt CV

Les også

Her er Telenor-sjefens CV-feil

Les også

Slik forklarer Brekke CV-klusset

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Telenor

Flere artikler

  1. Styreleder i Telenor kalles inn på teppet av Mæland

  2. Likestillingsombud om Telenor-kvinnene: – Håper dette får konsekvenser

  3. Telenor-sjef beskyldt for CV-juks: Innrømmer feil

  4. Hodejeger om CV-kluss: – Dette skjer hele tiden

  5. Telenor-styret kunne bare velge mellom menn