Hydro-sjefen varsler kostnadskutt i milliardklassen: – Tror aldri vi kommer til det punktet at vi synes det er godt nok

LONDON (E24): Alt som gjøres i dag, kan gjøres bedre enn i går, mener Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg. Aluminiumkjempen varsler nye kostnadskutt i milliardklassen.

LEGGER FREM NYE MÅL: Norsk Hydro avholder denne uken kapitalmarkedsdag i London.
Publisert: Publisert:

– Innstillingen hos oss i Hydro er at alt som gjøres i dag, kan gjøres bedre enn i går. Jeg tror aldri vi kommer til det punktet at vi nå synes at det er godt nok. I vår prestasjonskultur vil nok våre ansatte føle at tingene kan gjøres bedre og bedre hver dag, sier konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i Norsk Hydro.

Det norske aluminiumselskapet avholder denne uken kapitalmarkedsdag på London Stock Exchange, og i den forbindelse har de annonsert sine ambisjoner for de kommende årene. «Bedre, større og grønnere» er budskapet fra selskapet.

Aksjelive:
Vi følger Norsk Hydro!

Hydros nye mål innebærer kostnadkutt på 2,9 milliarder norske kroner i perioden 2016 til 2019.

Dette følger tilsvarende tiltak på 3,7 milliarder mellom 2011 og 2014, og 800 millioner i det inneværende året.

Krevende

– Etter flere år med kostnadsforbedringer er det vanskelig å finne de gode mulighetene?

– Du kan si det, men situasjonen hos oss er at dette er et resultat av en kontinuerlig kompetanseoppbygging. Og når organisasjonen hever kompetansen ser man større potensial, sier Brandtzæg.

Ifølge konsernsjefen leter tusenvis av ansatte hver dag etter områder som kan forbedres. I tillegg arbeides det hver dag med ulike typer tekniske verktøy for å gjøre selskapets prosesser mer effektive.

Han medgir at han er krevende.

– Det skal mye til før jeg blir fornøyd, for jeg vet at det hele tiden er forbedringspotensial. Og vi ha sett at vi kan innføre nye teknologielementer som gjør at vi kommer ytterligere ned på kostnadskurven og kan bli enda bedre, sier han.

Også på den kommersielle siden ser Hydro-sjefen muligheter.

– Vi kan lage mer kompliserte produkter som gjør at vi får høyere marginer. Så det er et utall ulike elementer som bidrar til vårt forbedringsprogram.

Større investeringer

Samtidig som det skal spares over hele linjen, varsler Hydro også høyere investeringskostnader (capex) fremover. Disse estimeres til 5,8 milliarder kroner i 2015 og 8,6 milliarder neste år.

2016-estimatet er det høyeste siden 2009, da selskapet gjorde store investeringer i Qatalum.

Les også

Ekspert om testjukset i Sapa: – Kan få alvorlige konsekvenser

Anslagene innebærer at de faste investeringskostnadene kan komme til å bli noe høyere enn tidligere, men flere av elementene som driver utviklingen er også sjeldne. Det er ventet at investeringene kommer ned i 2017 og 2018, til henholdsvis 6,7 milliarder og 4,4 milliarder.

– Vi har ikke tenkt å bygge store fabrikker, sier Brandtzæg.

– Gjennom den nye teknologipiloten på Karmøy kan vi teste teknologielementer som også kan brukes på våre andre fabrikker. Vi får investeringer på bildel-linjen i Tyskland, samt en damprosjekt i Paragominas og et slamdeponi i Alunorte. Når det gjelder investeringene i Brasil gjør man slike hvert 15. eller 20. år. Nå kommer disse neste år, og derfor øker investeringsbehovet.

Les også

– Brasil vil fortsatt være et viktig marked for norske bedrifter

Les også

Hydro-sjefen: – Vi har medvind

Les også

Hydro melder om fallende kinesisk eksport

Publisert:

Her kan du lese mer om