Fagforeninger bryter samarbeidet med Statoil-ledelsen

Fagforeningene i Statoils sokkelorganisasjon har brutt samarbeidet med ledelsen.

VURDERER NYE KUTT: Oljegiganten Statoil kan måtte kutte ytterligere.

Foto: Lise Åserud NTB scanpix
 • Ingvild Sagmoen
Publisert:,

Bruddet skyldes at oljekjempen denne uken meldte at 600 nye årsverk kan ryke.

– Vi har forsøkt å påvirke i prosessen med Statoil, men vi føler at vi ikke blir hørt. Når de nå kommer med denne nye kunngjøringen, ønsker ikke vi å bli med i prosessen lenger, sier leder Terje Enes i Safe sokkel til E24.

Sammen med leder Per Helge Ødegård i Lederne har Enes forfattet et brev til Statoil hvor de opplyser om at de ikke ønsker å være med i det videre arbeidet i prosessen om driftsbemanning.

«Konklusjonene er basert på en helhetsvurdering av de beslutningene som er tatt, og vår klare oppfatning er at summen av disse endringene vil svekke sikkerheten og produksjonseffektiviteten på våre installasjoner.»

De har ikke mottatt svar på brevet, forteller Enes.

Bakgrunnen for uenigheten er blant annet at potensialet på bemanningsreduksjon som Statoil operer med, er urealistisk og ubegrunnet, mener Enes.

- Behov for mer folk

Han viser blant annet til at utestående korrektivt vedlikehold – oppgaver som skal gjøres – har økt med 20 prosent de to siste årene den siste tiden, ifølge kontrollen han har gjort.

– Det går av en del folk med pensjon, men samtidig skal vi bemanne opp tre nye plattformer. Vi ser at det vil bli behov for mer folk, sier han.

Lederne-Teknikerne, Safe, Industri Energi, Nito og Tekna har forlatt samarbeidsgruppene i sokkelorganisasjonen, bekrefter Statoil-talsmann Morten Eek til DN.

Vurder nye kutt

Mandag opplyste Statoil til E24 at selskapet i våres startet en prosess der behovet for driftsbemanningen på norsk sokkel de neste tre årene har blitt evaluert, og at det har blitt identifisert tiltak med et effektiviseringspotensial på «vel 600» årsverk.

Mediekontakt for Statoils drifts- og leteaktiviteter på norsk sokkel, Morten Eek, påpeker imidlertid at det er for tidlig å si hva dette konkret vil ha å si i forhold til stillinger.

– Om vi bruker muligheten godt nå, vil en kunne planlegge for mye naturlig avgang, som det kommer betydelig av fremover i forbindelse med at ansatte går ut i pensjon. Noen felt skal også fases ut, og det vil da være mulig å ta ned noe bemanning naturlig på den måten, sier han.

Nyheten vekket bekymring hos de ansatte.

En dramatisk og uventet omfattende beslutning, i og med at bemanningen i offshoresektoren allerede er skåret til beinet, mener konserntillitsvalgt Bjørn Asle Teige i fagforeningen SAFE.

– Vi frykter både at dette vil føre til at risikonivået øker, og at driftseffektiviteten går ned. Det vil føre til et inntektsfall for Statoil i milliardklassen, sa han.

Les også

Statoil vurderer å kutte nye 600 årsverk

Les også

Handelsbankens konsernsjef har fått sparken

Les også

Statoil saksøker amerikansk fylke

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Ledelse
 3. Arbeidsliv
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Oljegiganter varsler jobbkutt

 2. Statoil vurderer å kutte nye 600 årsverk

 3. Betalt innhold

  Statoil vurderer å kutte nye 600 årsverk

 4. Annonsørinnhold

 5. Statoil kan unngå oppsigelser offshore

 6. Betalt innhold

  Over 700 jobber kan forsvinne fra Statoil og Shell Norge