Nytt kraftig fall på Oslo Børs: – Det er like ille hver eneste gang

Oslo Børs legger nok en rød dag bak seg. Men ekspertene tror ikke vi er på vei mot en ny finanskrise ennå.

TYNGES: Oslo Børs har falt gjennom handelsdagen torsdag.
  • Victoria Armstrong
Publisert:

Torsdag var ingen god dag på Oslo Børs. Ved stengetid 16.30 var Hovedindeksen ned 2,90, og tungvekt-aksjene Statoil og Telenor var flere prosent i minus. Verst gikk det imidlertid for DNB, som endte handelsdagen med en nedgang på 6,97 prosent.

Les også

Dobbel usikkerhet gir børsras for greske banker

Også oljeprisen har svingt gjennom dagen, og ligger i skrivende stund på 30,61 dollar per fat. Det er et fall på 1,07 prosent.

Verst for bankaksjene

IKKE NY FINANSKRISE: Kristian Tunaal i DNB Markets.

Aksjemarkedene rundt om i Europa og USA tynges også av fallende aksjer og lav oljepris. Spesielt bankaksjene rammes hardt, og aller verst i Hellas. Den greske bankindeksen har falt nesten 50 prosent den siste uken.

Følg utviklingen i E24s aksjelive!

Finanssektoren i Aten er rammet av en dobbel negativ effekt:

Investorene er bekymret for usikkerhetsmomentene relatert til den europeiske banksektoren generelt, og i tillegg over forhold knyttet til gresk økonomi og politikk.

Torsdag skriver DN at dersom du kjøpte aksjer på Oslo Børs i juli 2007 før finanskrisen, har du i løpet av de siste ni årene hatt en avkastning på null kroner.

Så langt i 2016 har Oslo Børs falt 15 prosent, og flere aksjer har allerede rukket å ha sin verste dag på årevis, blant annet Telenor som onsdag hadde sin tredje verste børsdag siden 2009.

– Kan trekke paralleller

Aksjestrateg i Nordea, Erik Fosland, ser flere likhetstrekk mellom starten på finanskrisen og dagens situasjon i markedet.

– Vi kan trekke paralleller tilbake til finanskrisetider, hvor mange av de samme temaene dukker opp, blant annet usikkerhet i kredittmarkedet, bankene har store gjeldsforpliktelser, og det er dyrere å forsikre seg mot bankenes mislighold.

Les også

Tjente penger på finanskrisen, nå vedder han mot Kina

Han tror derimot at dagens marked er bedre rustet for en finanskrise enn det var for ni år siden, og at vi har bedre kontroll på hva som foregår nå enn det vi hadde da.

– Ingen har den totale oversikten i dagens situasjon, men det som er helt sikkert er at bankene og økonomien generelt er mye bedre stilt nå enn da. Da var det ekstremt uoversiktlig. Nå er det litt mindre uoversiktlig.

Heller ikke Tunaal i DNB tror vi kan vente oss en finanskrise i nærmeste fremtid. I likhet med Fosland mener han at både bankene og markedet generelt er bedre rustet på en eventuell krisesituasjon.

– Makrobildet er mye bedre nå enn i 2008. Det er for bra til at det kan bli finanskrise nå.

Les også

Dobbel usikkerhet gir børsras for greske banker

Les også

Brekke om svekket Telenor-tillit: – Jeg er lei meg

Les også

Telenors tredje verste børsdag siden 2009

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Aksjestrateg om børsoppgang: – Børsen fortjener et høyere nivå

  2. Oslo Børs faller kraftig

  3. Kraftig fall på Oslo Børs

  4. Oslo Børs i storform etter brexit-blåmandag

  5. Svak nedgang på Oslo Børs til tross for oljeoptimisme