Barents-tildelingene gir kroner i kassen for pressede leteselskaper
Tildelingene av nye leteområder i Barentshavet er godt nytt for tilbyderne av seismikk- og letedata.
– Tildeling av lisenser knyttet til 23. runde er selvsagt en viktig event for oss, og vi er positive til inntektspotensialet det fører til, sier IR-sjef Charlotte Knudsen i Electromagnetic Geoservices (EMGS) til E24.
Onsdagens tildeling av nye områder i Barentshavet er godt nytt for leteselskapene, hvis kunder har knepet igjen lommeboken som en følge av oljebremsen.
Dette er første gang på over 20 år at norske myndigheter har åpnet splitter nytt areal for oljenæringen.
– For oss er tildelingene viktige. Kunder får kjøpe multiklientdata til en rabattert pris, mot at det tilkommer en «uplift» – det vil si en ekstra kostnad – dersom kunden blir tildelt det aktuelle området, forteller Knudsen.
Etterbetalingen er altså en del av avtalene selskapet allerede har inngått.
Kort sagt: blir det noe håndfast av dataene man leverer, skal seismikkselskapene ha ekstra betalt.
Nøyaktig hvor mye «uplift»-inntektene utgjør i kroner og øre for EMGS er ikke klart, da de aktuelle selskapene som har fått tildelinger må akseptere disse.
Den 22. konsesjonsrunden ga EMGS inntekter på omtrent ni millioner dollar.
– Vi har en formening om hva dette vil gi av inntekter, men inntil selskapene faktisk har akseptert vet vi ikke nøyaktig hva det ender på, sier Knudsen.
Muligheter for ettersalg
EMGS har omtrent 55.000 kvadratkilometer med tredimensjonal elektromagnetisk data fra Barentshavet, og ser også muligheter for ettersalg.
Dette skyldes ikke minst at selskapene som ikke allerede har kjøpt må punge ut dersom EMGS-data legges inn i fellesdatabaser for alle partnerne i samme lisens.
Venstre: – Det er forbannet idioti
Knudsen bekrefter at de har posisjonert seg i Barentshavet i forkant av konsesjonsrunden.
– Når vi går ut og skyter multiklient i Norge dekker vi områder vi vet er aktuelle, enten i forbindelse med lisensrundene annethvert år eller TFO-rundene, sier hun.
Suksesshonorar
E24 har også vært i kontakt med flere av seismikkselskapene som er notert i Oslo. Finansdirektør Sven Børre Larsen i TGS bekrefter at tildelingene kan gi inntekter også for dem.
– I noen avtaler kan vi ha såkalte «uplifts», en form for suksesshonorar som utløses hvis kunden får tildelt areal i området som et omfattet av undersøkelsen. Dette kan variere sterkt fra kontrakt til kontrakt.
TGS har de siste årene gjennomført datainnhenting i Barentshavet, blant annet i samarbeid med EMGS, nettopp med tanke på den 23. konsesjonsrunden.
Petroleum Geo-Services har også multiklientdata fra Barentshavet, men mindre enn den overnevnte konkurrenten.
– På generelt grunnlag kan jeg si at PGS ikke har like mye seismikkdata i Barentshavet som andre seismikkselskaper, som for eksempel TGS. Vi har fokusert mer på Nordsjøen og Norskehavet med vår Geostreamer-teknologi. Fremover ser vi muligheter for at vi også kan gjøre mer seismikk i Barentshavet, opplyser IR- og kommunikasjonsdirektør Bård Stenberg.
Avventer nye undersøkelser
Driftsdirektør Tor Åkermoen i Multiclient Geophysical forteller at de har 2D-seismikk som dekker blant annet Hoop-området utenfor Hammerfest, mens tilgangen i de sørøstlige områdene har vært begrenset.
Selskapet har likevel data som forbinder brønnene i vest med blokker fra den 23. konsesjonsrunden som befinner seg lengre øst.
– Multiklient Geophysical forventer ikke at flere blokker blir utlyst i Barents Sørøst før den neste runden, så derfor ser vi ingen grunn til å planlegge nye undersøkelser der med det første, skriver Åkermoen i en epost.
Han viser til mangel på forhåndsfinansiering, og at ikke alle de utlyste områdene (Område D/ Veslekari Dome) ble tildelt.
– Dette kan tyde på liten interesse fra oljeselskapene for dette spesifikke området. Nå venter alle på at de tildelte blokken skal bores opp innen mai 2019, før det antakeligvis blir mer aktivitet i dette området.