Merkel gjentar: Ingen brexit-samtaler før Storbritannia formelt søker avskjed

– De som ønsker å forlate den europeiske familien kan ikke forvente at forpliktelsene forsvinner og privilegiene forblir, sa EUs mektigste statsleder Angela Merkel tirsdag.

Angela Merkel snakket foran den tyske Bundestag tirsdag.

Foto: John Macdougall AFP
 • Kristin Norli
Publisert:,

– Det blir ingen forhandlinger, formelle eller uformelle, før artikkel 50 blir tatt i bruk, sa Tysklands forbundskansler Angela Merkel da hun snakket foran parlamentet tirsdag.

Dermed gjentok hun budskapet som Tyskland, Italia og Frankrike sto samlet om mandag.

Videre sa Merkel at britene blir pent nødt til å forholde seg til det indre markedets fire friheter dersom de vil ha tilgang. Det inkluderer fri flyt av både folk, penger, tjenester og varer.

Det er altså ikke slik at britene kan få lov til å plukke med seg de godbitene de ønsker fra et videre samarbeid med EU, og samtidig slippe å forholde seg til de deler av samarbeidet de ikke liker, ifølge Merkel.

– De som ønsker å forlate den europeiske familien kan ikke forvente at forpliktelsene forsvinner og privilegiene forblir, slo Merkel fast.

Hun fikk en lang og taktfast applaus fra de folkevalgte tyske politikerne etter innlegget.

Ekko fra EU

President i EU-kommisjonen Jean-Claude Juncker (til høyre) og Nigel Farage, leder for det britiske uavhengighetspartiet Ukip.

Foto: Eric Vidal Reuters

Også EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker tok ordet tirsdag. Det var i et møte i EU-parlamentet som er samlet for å diskutere det britiske folkets beslutning om å forlate EU, og hva som bør skje fremover.

Under sitt innlegg snudde Juncker seg mot Nigel Farage – leder for det britiske partiet UKIP som har stått i front for brexit-kampanjen.

– Hvorfor er du fortsatt her?, sa Juncker i retning av Farage – selv om de to hilste gemyttlig på hverandre på gulvet i parlamentet tidligere under sesjonen.

Juncker sa videre at konklusjonen i kommisjonen er på linje med det som Merkel & co. nå har slått fast: at det ikke kommer på tale å holde noen uformelle samtaler mellom EU og Storbritannia om sistnevntes exit fra unionen, før britene formelt leverer sin avskjed.

Det vil skje ved at britene tar i bruk Lisboa-traktatens artikkel 50.

Her kan du lese mer om

 1. Brexit
 2. EU
 3. Storbritannia
 4. Angela Merkel
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Tyskland, Frankrike og Italia er enige: Ingen samtaler før brexit-oppsigelse

 2. EU-presidenten: – Det skal ikke bli noen som helst forhandlinger

 3. EU-grunnleggerne møtes i dag

 4. Annonsørinnhold

 5. Domstol: Det britiske parlamentet må stemme over brexit

 6. Farage: – Spørsmål om tid før Danmark er ute av EU