Fredriksen om Marine Harvest-salget: – Alltid greit å ha cash

John Fredriksen avviser alle spekulasjoner om akutt pengebehov og noen snarlig exit fra oppdrettsbransjen.

BYGGER KRIGSKASSE: Den profilerte investoren John Fredriksen frigjør midler gjennom salg av aksjer i Marine Harvest.

Thomas Nilsson VG
Publisert:,

John Fredriksen kommenterer for første gang Marine Harvest-nedsalget. Han avviser alle spekulasjoner, både om at han trenger pengene og at han er på vei ut av oppdrettsgiganten.

Han sier at det er kjekt å ha noen milliarder ekstra.

– Salget er en rebalansering av porteføljen. Vi har stor tro på Marine Harvest fremover, og forblir den desidert største aksjonæren i selskapet, sier Fredriksen til VG/E24.

Les også

«Storeulv»-forfatter mener Fredriksen vil selge for å ruste seg

Han fremholder at det alltid er kjekt å ha 4,4 milliarder kroner ekstra, og at vi er i tider som åpner for muligheter:

– Det foreligger ingen konkrete investeringsplaner for disse pengene. Det er alltid greit å ha cash i «opportunity-kassen». Nå har vi mye, sier han fornøyd i en kort kommentar.

Milliardsalg

Det var onsdag morgen at det ble kjent at John Fredriksens Geveran Trading har solgt 37,8 millioner aksjer i oppdrettsgiganten Marine Harvest. Aksjene ble solgt til kurs 117 kroner, hvilket innebærer en rabatt på ni kroner under siste sluttkurs.

Intensjonen om salg ble varslet i en børsmelding i går ettermiddag.

Aksjene som ble solgt, tilsvarer omtrent 8,4 prosent av det totale antallet stemmeberettigede aksjer i selskapet. Geveran Trading eier etter transaksjonen omtrent 79,6 millioner aksjer i Marine Harvest, hvilket gir en eierandel på 17,67 prosent.

Fredriksen har dermed, som han selv påpeker, fortsatt en hånd på rattet i det som er verdens største oppdrettsselskap.

Rebalansering

Salget frigjør rundt 4,4 milliarder kroner for Fredriksen, som rederen meget vel kan få bruk for andre steder i konsernet:

I forrige uke ble det kjent at det tidligere flaggskipet i den profilerte forretningsmannens imperium, Seadrill, i løpet av første halvår skal legge frem en finansieringsplan.

Bakgrunnen er at lavere oljepriser og lavere investeringsvilje hos oljeselskapene har ført til et elendig riggmarked, kombinert med at Seadrill har mye gjeld.

Les også

Bloomberg: John Fredriksen har tapt 40 prosent av formuen

Problemene i riggmarkedet har også redusert Seadrills markedsverdi betydelig. Seadrill var verdt nærmere 130 milliarder kroner for få år siden, men er i dag priset til under 10.

Samtidig har Marine Harvest skutt i været. Selskapets aksjekurs er mer enn doblet i den samme perioden, og markedsverdien har oversteget 53 milliarder kroner. Dette kan altså ligge til grunn for Fredriksens ønske om rebalansering.

Les også

Fredriksen selger for 4,4 milliarder

Les også

«Storeulv»-forfatter mener Fredriksen vil selge for å ruste seg

Les også

Bloomberg: John Fredriksen har tapt 40 prosent av formuen