Draghi om Volkswagen: – For tidlig å si om skandalen vil få konsekvenser
Den europeiske sentralbankens toppsjef Mario Draghi utelukker ikke at Volkswagen-skandalen kan få konsekvenser for veksten i eurosonen.
I starten av september ble det kjent at den bilprodusenten Volkswagen har installert en programvare i enkelte av sine dieselbil-modeller, som skjuler deler av bilenes utslipp for kontrollørene.
Dermed virker det som bilenes utslipp er lavere enn de faktisk er. Etter at dette ble kjent, har Volkswagen-aksjen stupt, og selskapet må trolig betale flere milliarder i erstatning.
Salgsbrems for Volkswagen
Men selskapet er ikke alene om å frykte at skandalen kan skape hodebry fremover. Under torsdagens pressekonferanse i Den europeiske sentralbanken (ESB) utelukket ikke sentralbanksjef Mario Draghi at skandalen kan få konsekvenser for eurosonens økonomi.
– Jeg ønsker å være litt kort når det gjelder dette, så svaret mitt er at det er for tidlig å si noe om hvilke konsekvenser Volkswagen-saken vil få, sa han til de fremmøtte journalistene.
Kun for Tyskland
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank tror ikke eurosonens vekst vil falle noe særlig som følge av Volkswagen-skandalen, men han ser ikke bort ifra at den kan påvirke veksten i Tysklands økonomi.
– Volkswagen må legge om produksjonen sin til andre typer biler, og de vil kanskje selge litt mindre. Det er klart dette kan få konsekvenser for tysk vekst, men jeg tror ikke det er noen grunn til bekymring, sier sjeføkonomen til E24.
Avgått VW-sjef skal helt ut av konsernet
Han legger til at det finnes et høyt antall ledige jobber i Tyskland, og at økt ledighet trolig ikke vil bli et problem selv om Volkswagen må kutte i antall ansatte.
– Volkswagen er ikke den eneste bilprodusenten i Tyskland. Selskapet vil selge færre biler, men andre produsenter vil fortsatt gå bra, sier Andreassen.
Ikke like positiv
Flere andre økonomer har imidlertid ikke vært like positive til konsekvensene av skandalen som Andreassen.
– Plutselig har Volkswagen blitt en større nedsiderisiko for den tyske økonomien enn den greske gjeldskrisen, sa ING-sjeføkonom Carsten Brzeski til Reuters, ifølge the Telegraph for to uker siden.
Han var ikke alene om å frykte for ringvirkningene, også Steinar Strøm, som er økonomiprofessor ved Universitetet i Torino, tror det er flere enn Volkswagen-aksjonærene som vil merke skandalen.
– Dette vil tyskerne merke. Det vil bli noen ringvirkninger. Det er ikke bare de som leverer biler som vil bli påvirket, sa Steinar Strøm til E24 kort tid etter skandalen var et faktum.
ESB-sjefen selv ønsket ikke å kommentere videre på saken under pressekonferansen, men uttrykte at Tyskland er et viktig land for eurosonens vekst. Tyskland er også den største bidragsyteren til EU.
Vil bli dyr
Volkswagen har tidligere meldt at de har satt av 61 milliarder kroner til å håndtere utslippsskandalen. Forrige uke viste imidlertid en analyse fra av Credit Suisse at skandalen kan koste 86 milliarder dollar, altså 720 milliarder norske kroner, ifølge CNN.
Flere andre eksperter uttalte samme uke at regningen trolig blir mye høyere enn hva Volkswagen til nå har forutsett, som følge av at nærmere 11 millioner biler viser seg å ha blitt utstyrt med jukseprogramvaren.
Dermed kan selskapet måtte gjennomføre store kutt for å holde seg over marginen. Torsdag meldte Volkswagen at de nå er i ferd med å sjekke den nye motortypen EA 288 for jukseprogramvaren.
Selskapet har allerede sagt at de vil tilbakekalle bilene som har fått programvaren installert for reparasjon. Hvor mye dette vil koste er foreløpig uvisst. Selskapet har heller ikke kommet med noen signaler om at stillinger skal kuttes.