Alibaba-aksjen stiger til himmels

Braksuksess på New York-børsen for Kinas nettgigant. Satte rekord få minutter etter første handel.

OPP OPP OPP: Det ble en god dag for Alibaba Group Holding Ltd og grunnleggeren Jack Ma under den første dagen på New York-børsen fredag.
Publisert:

- Vi ønsker å gjøre alle vår aksjonærer og kunder lykkelige, sa grunnleggeren og toppsjefen Jack Ma da Alibaba-aksjene ble tatt opp til notering på New York-børsen fredag, ifølge Marketwatch.

Torsdag solgte Ma, Alibaba og andre akjonærer aksjer for 21,8 milliarder dollar til en kurs på 68 dollar.

Fredag kan Ma se verdien av hans gjenværende aksjer stige kraftig i kurs.

Da handelen kom i gang for Alibaba-aksjen like før klokka 18, norsk tid, åpnet den på 92,70 dollar, som er opp hele 37 prosent fra utropspris på 68 dollar.

I de første minuttene steg aksjen opp til nesten 100 dollar, før den igjen gikk ned til 92,75 etter omtrent sju minutter, skriver Marketwatch.

Da klokka nærmet seg 19 var var aksjen sunket noe, til 90,61 dollar, noe som fortsatt er over 33 prosent høyere enn utropspris.

- På dette nivået er det en rettmessig pris. Hvis du ser på det med en fem års horisont, er det lett å se hvordan selskapet kan doble sin størrelse og få aksjeprisen med seg, sier Dan Niles fra AlphaOne Capital Pertners, til CNBC.

E24 BØRS:Følg Alibaba-aksjen her

Millioner kjøpere

Før handelen kom i gang fortalte representanter for New York-børsen til CNBC at det var registrert flere titalls millioner kjøper og at de regnet med at aksjen ville åpne mellom 80 og 83 dollar.

Etterhvert som den første handelen nærmet seg økte prisindikasjonen og handlerne på gulvet på New York-børsen spekulert, ifølge Marketwatch, på at aksjen ville starte på 88 dollar for tallet 8 lover suksess i Kina.

Grunnlagt i 1999

Ma etablerte Alibaba for 15 år siden og forteller at den gang spurte sin kone om hun ønsket at han skulle være rik eller bli respektert.

Hun svarte at selvfølgelig vil en forretningsmann bli respektert, men at hun ikke forventet at han skulle bli rik.

I dag håndterer Alibaba omlag 80 prosent av all netthandel i Kina.

Rik er han blitt, men Ma har fortsatt store planer for fremtiden.

- Vi håper at verden de neste 15 årene vil forandre seg på grunn av oss. Vi ønsker å bli større enn Wal-Mart. Vi ønsker å lære av Wal-Mart, sa Ma da Alibaba-aksjene ble tatt opp til notering fedag.

Ma fortalte også at alle Alibaba-aksjonærene skulle få en spesiell t-skjorte i anledning børsnoteringen.

Banker håver inn

Det er ikke bare Ma som har grunn til å glede seg over børsnoteringen. Wall Street Journal skriver at de 35 investeringsbankene som har arbeidet med den vil dele til sammen 250 millioner dollar i honorarer.

Den kinesiske netthandelgiganten Alibaba lykkes med å hente inn 21,8 milliarder dollar i aksjesalget forut for børsnoteringen i New York.

Det er det meste som noensinne er reist i forkant av en notering i USA.

Aksjesalget gir en totalpris for Alibaba på 167,6 milliarder dollar, eller rett i overkant av 1.000 milliarder i norske kroner.

Også i Norge har det vært stor interesse for Alibaba-noteringen.

Nordnet hadde klokken ett fredag notert 531 kjøpsordre for samlet 17 millioner kroner på Alibaba-aksjen fra nordiske privatinvestorer. Tallet var da stigende, ifølge investeringsøkonom Karl Oscar Strøm i nettmegleren Nordnet.

- Jeg har aldri opplevd så stor interesse som nå, sier Strøm til E24.

Les også:


Alibaba-noteringen: - Har aldri opplevd så stor interesse som nå
Alibaba verdsettes til 168 milliarder dollar- større enn Amazon
Ingen Yahoo-jubel før Alibaba-noteringen
- Alibaba mest passende for investorer som tåler høyere risiko
Dette er den eventyrlige historien om Alibaba

Publisert:

Her kan du lese mer om