Åpner ned i «renteuke»

Det går mot nedgang på Oslo Børs, i en uke hvor rentemøter vil prege finansmarkedene.

OLJEPRISEN TYNGER: For Oslo Børs er det ikke godt nytt at oljeprisen fortsetter nedgangen mandag. Hittil i år er oljeprisen ned over 12 prosent.
Publisert: Publisert:

«Vi tror Oslo Børs åpner ned -0,27 prosent i dag», konkluderer meglerhuset Netfonds i sin morgenanalyse mandag morgen.

Hovedindeksen slår i så fall følge med flere av de store aksjemarkedene ute i verden, som også faller mandag. Videre tynges Oslo Børs av oljeprisen, som mandag fortsetter nedover. Et fat nordsjøolje omsettes på morgenkvisten for 97,40 dollar, noe som er ned nesten rundt 60 cent fra fredag.

I forrige uke falt oljeprisen med over 3 prosent, en forlengelse av fallet på 12 prosent hittil i år.

I Asia falt aksjemarkedene i natt, ikke minst som følge av skuffende industriproduksjon i Kina.

«Kinesisk industriproduksjonen viste klare tegn til oppbremsing i august. Årsveksten avtok mye mer enn ventet, fra 9,0% i juli til 6,8% i august. Nedgangen var overraskende selv om en lavere PMI pekte i samme retning», skriver DNB Markets mandag morgen, og forsetter:

«Spørsmålet er om myndighetene vil møte en eventuell videre oppbremsing med nye vekstfremmende tiltak, eller som statsministeren har indikert, prioritere reformer».

Les også

Oljeprisen fortsetter ned

Rentemøter

Oslo Børs vil, i likhet med de store børsene, denne uken preges av rentemøtet i USA onsdag kveld. Det følges opp med rentemøte i Norges Bank på torsdag.

For aksjemarkedet er nok likevel det som skjer i New York det viktigste.

«Vi venter at dette vil prege finansmarkedene i tiden fremover, da det ligger i kortene at den amerikanske sentralbanksjefen vil lette litt på sløret i forhold til når den første rentehevningen kommer», skriver Netfonds.

Forut for rentemøtet i Federal Reserve tirsdag og onsdag skal industriproduksjonen i august loggføres. Det skjer mandag ettermiddag norsk tid.

I tillegg til rentemøtene i USA og Oslo, møtes også styret i den sveitsiske sentralbanken for å diskutere renten på torsdag.

Skotsk uavhengighet

Torsdag er det en historisk dag på de britiske øyer, hvor skottene i folkeavstemning skal si om landet skal tre ut av unionen med England, Wales og Nord-Irland.

Et brudd kan få betydelige økonomiske implikasjoner på de britiske øyer, og vil derfor kunne gi utslag i finansmarkedene.

Sett fra et investorperspektiv vil den store banksektoren i Skottland, og om den flytter til England, være en viktig faktor. Det andre er hva som skjer med valutasituasjonen, påpeker Nordea i en analyse mandag morgen.

Her pekes det også på at en løsrivelse i neste omgang vil kunne få konsekvenser også i resten av Europa.

I Storbritannia har skottene generelt vært mer positive til EU enn folk i England, påpeker Nordea, som også ser mot konsekvenser innad i andre EU-land.

«Sist, men ikke minst, kan dette være starten på en oppblussing av andre tilsvarende løsrivelsessituasjoner i Spania, Belgia, Italia etc. Dette kan skape økt uro i finansmarkedene».

Les også

Pund-fall etter skotsk måling

Publisert: