Ryanair gir Norwegian luft under vingene
Norwegians trafikktall var lite å klappe i hendene for, men den irske konkurrenten bidrar til god stemning i markedet.
Norwegian la i dag frem sine trafikktall for november, og selv om selskapet kan vise til videre vekst er oppgangen vesentlig lavere enn i de seneste månedene.
– Nei, jeg synes ikke de tallene var så gode, og det er litt underlig at aksjen reagerte så positivt fra start – spesielt da den har steget mye den siste tiden, sier Norwegian-analytiker Arctic Securities, Kenneth Sivertsen, til E24.
EU-kommisjonen mener USA bryter flyavtale
Norwegian-aksjen åpnet opp i morges og har holdt seg sterkt så langt i dag, torsdag ettermiddag kan aksjen notere seg oppgang på 4,6 prosent på høyt handelsvolum.
– Rapporten i seg selv var ikke noe å hoppe i taket for og forsvarer ikke kursutviklingen vi ser i dag. Den viser imidlertid at den underliggende trenden med en positiv yieldutvikling, altså med stadig mindre nedgang for denne, er intakt, sier analytiker i Fondsfinans, Ivar Andreas Lemmechen Gjul, til E24.
Hovedårsaken til oppturen i dag ligger trolig utenfor selskapet. Ryanair hevet nemlig i dag sin resultatforventning for hele året.
– Dette gir et positivt sentiment for hele sektoren i dag, sier Gjul.
Vil fly til USA for 675 kroner hver vei
Flyr lenger
Ryanair venter seg nå at nettoresultatet for 2014 vil landet på 810–830 millioner euro, opp fra tidligere indikerte 750–770 millioner.
Selskapet la selv frem sine trafikktall for november i dag og kunne vise til en sterk trafikkvekst og det var bakgrunnen for at man nå hever helårsguidingen.
Dette er kjærkomment nytt for en flybransje som den siste tiden har vært preget av knallhard konkurranse og prispress.
Norwegians yield, inntekten per passasjerkilometer, for november estimeres til å være på 39 øre, ned to øre fra i fjor og ned fem øre fra oktober.
Årsaken til nedgangen i yielden er at man nå i større grad enn i fjor flyr langsdisatanse – noe som gjør at inntekten per fløyet passasjerkilometer faller.
Fallet i yielden har dempet seg sammenlignet med tidligere i år, men yielden i november er likevel den laveste siden februar.
– Ved utgangen av året kan man håpe på at yield-fallet har flatet helt ut, sier Sivertsen.
Får hjelp av oljeprisen
Norwegian-aksjen har hatt en god utvikling den siste tiden, og har over 30 prosent siste tre måneder. Det må lavere oljepriser ta noe av æren for.
– Det er klart at en lavere oljepris er bra for selskapet, men samtidig veies effekten noe opp av at dollaren har styrket seg mot kronen, sier Sivertsen.
Prisen på flybensin følger oljeprisen veldig tett, naturlig nok, og oljeprisen (Brent) har svekket seg 32 prosent siste tre måneder. I samme tidsrom har dollaren styrket seg 14 prosent.
Norwegian har de fleste av sine driftskostnader i dollar, da relatert til kjøp av flybensin.
I rapporten for tredje kvartal la selskapet til grunn et estimat på flybensinprisen på (950 USD per tonn), man får en positiv effekt på nettoresultatet på 56 millioner kroner per prosentpoeng med nedgang fra dette estimatet.
Ett prosentpoengs endring fra estimatet på dollarkursen (USD/NOK 6,00) slår imidlertid negativt ut med 80 millioner kroner på nettoresultatet.
Kjos vurderer USA-ruter fra Trondheim og Stavanger
– Totalt sett har utviklingen gått i Norwegians retning den siste tiden. Samtidig har de i liten grad hedget seg på flybensin (sikret prisene journ.anm.), noe som gjør at de raskt drar nytte av de lavere prisene. SAS har eksempelvis en stor andel hedging og det tar dermed lengre tid før de får en positiv effekt, sier Sivertsen.
Totalt sett har Sivertsen troen på Norwegian som et langsiktig case og har en kjøpsanbefaling på aksjen.
Les også: