Driften i Akastor går i pluss for Røkke Jr.

Kristian Røkkes Akastor har snudd driften fra minus til pluss og har solgt unna milliardverdier. Samtidig har selskapet endelig landet en avtale med den brasilianske oljegiganten Petrobras.

SELGER UNNA: Konsernsjef i oljeserviceselskapet Akastor, Kristian Røkke, har gjort nok salg fra porteføljen nylig. Sist ut var Fjords Processing som blir solgt til National Oilwell Varco. Arkivbilde.

Foto: Stian Lysberg Solum NTB scanpix
 • Marius Lorentzen
Publisert:,

Oljeserviceselskapet Akastor, som ble til da Aker Solutions ble delt i to høsten 2014, slapp kvartalstallene sine tirsdag morgen.

I perioden har selskapet annonsert en rekke transaksjoner:

 • De solgte «Managed Pressure»-virksomheten i AFGlobal for 10 millioner dollar, pluss muligheten for en ekstrabonus
 • De opprettet en shippingallianse med japanske Mitsui, som frigjorde 66 millioner dollar i kontanter
 • De solgte Frontica Business Solutions til Cognizant for 1,03 milliarder kroner
 • De solgte Fjords Processing til amerikanske National Oilwell Varco for 1,2 milliarder kroner

Med disse avtalene i boks har Akastor justert på sammenligningstallene fra tredje kvartal i fjor ved å ta disse virksomhetene ut av de justerte tallene.

Omsetningen for tredje kvartal falt fra 2,89 til 1,54 milliarder kroner. Den opprinnelige omsetningen på samme tid i fjor var 3,68 milliarder.

Brutto driftsresultat (EBITDA) endte på 127 millioner. Det er en kraftig forbedring fra driftsunderskuddet på -126 millioner i fjor, mens det opprinnelige tallet i fjor var -169 millioner kroner.

Før skatt klarte Akastor å redusere underskuddet fra 1,46 milliarder til 72 millioner kroner i minus. Det ujusterte resultatet før skatt i tredje kvartal i fjor var på -1,58 milliarder.

Akastor har samtidig redusert gjelden sin med 658 millioner kroner siden tredje kvartal i fjor til totalt 4,8 milliarder kroner. Kontantreserven er nå på 2,2 milliarder kroner.

Totalt fikk Akastor-selskapene inn ordre for 1,14 milliarder kroner i tredje kvartal, ned fra 1,72 milliarder på samme tid i fjor (2,36 milliarder ujustert). Ordrereserven for selskapene har dermed halvert seg fra 14,54 til 7,7 milliarder kroner (17,78 milliarder ujustert).

Spikret Brasil-avtale

Markedet har lenge avventet situasjonen i Akastor-selskapet AKOFS Offshore, der de avanserte offshoreskipene Skandi Santos og Aker Wayfarer er plassert. Det har nemlig vært usikkerhet knyttet til hva som ville skje med skipene som er leid ut til brasilianske Petrobras.

Akastor-sjef Kristian Røkke har ikke lagt skjul på at Petrobras har ønsket å forhandle ned prisen de må betale for å bruke de to skipene i sin oljevirksomhet:

– Selv om vi har faste kontrakter, jobber vi med kunden for å finne frem til en løsning som bistår dem i å nå kostnadsmålene sine. Det er alt vi kan si nå, sa han under fremleggelsen av resultatene for andre kvartal i mai i år.

Tirsdag skriver Akastor at man etter en dialog med Petrobras har kommet frem til en enighet. Avtalen innebærer at Aker Wayfarer, som er på en 5-årig kontrakt får en forlengelse på om lag ett år. Kontrakten løper med en redusert dagrate (leiepris) frem til Petrobras skal ta skipet i bruk i operasjon i fjerde kvartal 2017.

Ifølge Akastor øker den nye avtalen ordrereserven for AKOFS Offshore med rundt 17,5 millioner dollar, tilsvarende 140 millioner kroner.

– Partene har også blitt enige om visse kontraktsjusteringer for både Aker Wayfarer- og Skandi Santos-kontraktene, inkludert mer robuste vilkår ved nedetid, skriver Akastor, og legger til at kontraktslengden og -raten ikke er endret for Skandi Santos.

Borepakkene går endelig i pluss

I tillegg til at driften i selve Akastor går i pluss igjen, kan ledelsen også glede seg over at resultatene til datterselskapet MHWirth nå er i pluss igjen.

MHWirth selger blant annet avanserte borepakker til rigger og borefartøy, og har slitt tungt med nedgangen i oljenæringen og riggmarkedet.

I tredje kvartal falt omsetningen fra 1,41 milliarder til 831 millioner kroner, mens brutto driftsresultat (EBITDA) gikk fra -90 til et driftsoverskudd på 91 millioner. Selskapet har ikke hatt et positivt driftsresultat siden første kvartal 2015.

MHWirth hadde en ordreinngang på 604 millioner, en svak nedgang fra 671 millioner på samme tid i fjor. Ordrereserven har likevel krympet fra 6,31 til 1,49 milliarder i samme periode. Av dette utgjør fire gjenværende borepakker som skal leveres til verftet Jurong hele 917 millioner kroner.

Selskapet har nedbemannet kraftig under nedturen i oljebransjen og har gått fra 4.255 ansatte for et par år siden til 1.849 ansatte ved utgangen av tredje kvartal. Selskapet legger heller ikke skjul på at tiden fremover også blir tøff:

– MHWirth ser et fortsatt utfordrende marked i 2017, drevet av et redusert antall aktive rigger i drift, som påvirker DLS-omsetningen, og ingen betydelig nybyggingsaktivitet. MHWirth justerer løpende kapasiteten og kostnadsbasen, skriver Akastor.

Her kan du lese mer om

 1. Akastor
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Offshoreskip løfter Akastor-resultatene

 2. Satser på japansk offshoreallianse

 3. – Vi tenker ikke i retning av et ekstraordinært utbytte

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Aker-systemets oversette juvel kan være et kupp

 6. Betalt innhold

  Etablerer nytt selskap for å kjøpe DOF-skip i Brasil