Havilas redningsplan avvist

Havila Shippings redningsplan ble ikke godtatt av de usikrede kreditorene. Ledelsen vil komme med et nytt forslag, men neppe før i morgen.

FIKK AVSLAG: Havila fikk ikke med seg en stor nok andel av obligasjonseiere på redningsplanen, og må komme med nye forslag. Dette er supplyskipet Havila Jupiter.

Foto: Hinrich Bäsemann/DPA NTB scanpix
 • Kjetil Malkenes Hovland
 • Anders Park Framstad
Publisert:

Det kriserammede rederiet hadde kalt inn til møte klokken 13 onsdag for å stemme over et forslag til finansiell restrukturering, men sier at redningsplanen ble avvist.

– Restruktureringsforslaget, slik som fremlagt i innkalling til obligasjonseiermøter datert 9. november 2016, har ikke fått tilstrekkelig tilslutning i Havi 08 obligasjonseiermøte i dag, sier selskapet i en børsmelding.

– Vi jobber videre for å komme til enighet, sier Havila Shippings finansdirektør Arne Johan Dale til E24.

Men han tror ikke det blir en løsning i dag.

– Dagen er nok over, sier han.

Les også

Skjebnedag for Havila Shipping

– Viktig avklaring

Ledelsen i Havila la frem et forslag til en redningsplan tidligere denne måneden, men møtte motstand fra en minoritetsgruppe av usikrede obligasjonseiere.

– Nå har vi fått en viktig avklaring. Det er viktig i form av at det vi har sagt hele veien som kanskje ikke alle har trodd på, nemlig at (obligasjonseierne) Havi08 ikke tror på planen. Det er nå formelt bekreftet, sier talsmann for noen av de usikre obligasjonseierne Tom Henning Slethei til E24.

Bare 29 prosent av eierne av Havi08 stemte for ledelsens redningsplan, men Slethei vil ikke juble av den grunn. Han mener det viktigste nå er å bli enig med ledelsen.

– Dette er en fortvilet situasjon for alle parter. Det vi er opptatt av nå, er å løse situasjonen for selskapet, sier Slethei.

Selskapet har advart om at restruktureringen må godkjennes, eller så kan alternativet være en konkurs.

– Utsteder viderefører en tett dialog med banker og sikrede og usikrede obligasjonseiere, med den hensikt å kunne fremlegge et revidert forslag innen kort tid, skriver Havila Shipping i meldingen.

Uenige om løsning

Havilas plan var i korte trekk å utsette milliarder av kroner i avdrag, selge skip og tilføre friske penger. I tillegg skulle usikrede kreditorer ta tap.

Sævik-familien, som er hovedaksjonær, skulle skyte inn ny kapital på 164 millioner kroner, fordelt på 118 millioner i egenkapital og 46 millioner i aksjonærlån.

Etter tilførselen av ny egenkapital fra Sævik på 118 millioner kroner og de sikrede kreditorenes konvertering av påløpte renter på 135 millioner kroner til aksjer, skulle eierstrukturen etter planen se slik ut den dagen restruktureringen blir iverksatt:

 • Sævik: 51 prosent av aksjene
 • De sikrede kreditorene: 46,5 prosent av aksjene
 • De andre eksisterende aksjonærene: 2,5 prosent av aksjene

Obligasjonseierne har på sin side fremmet et alternativt forslag der de blir sittende igjen med kontrollen over selskapet. Dette har blitt avvist av styret i Havila.

Les også

Kampen om Havila: – Det er bare to muligheter: Konkurs eller vår plan

Tror fortsatt på enighet

Analysesjef Karl Johan Molnes i Norne Securities er ikke overrasket over utfallet på dagens obligasjonseiermøte.

– Nå har de fått lov til å si nei, og krever å få et bedre forslag på bordet. Det sier utsteder og bankene at de skal få, og da tror jeg fortsatt at de finner en enighet. De står nok ikke så langt fra hverandre her, det dreier seg nok om hvor mye sukring som skal til, sier han til E24.

Molnes mener at en eventuell løsning kan inneholde enten mer kontanter eller tegningsretter (warrants). Han påpeker at alternativet er at obligasjonseierne kan miste alt i en konkurs, og at dette gir begge parter incentiv til å komme frem til en løsning.

– Dette er ansvarlige pensjonskasser. De kan ikke sette seg i en posisjon der de ikke får noen ting, sier han.

Vil forhandle

Slethei sier at de usikrede obligasjonseierne er fornøyd med at Havila Shipping ikke truet med konkurs etter dagens møte, og at de er villige til å forhandle.

– Havila inviterer til dialog og forhandling, og ikke konkurs som de truet med før. Nå bretter vi opp ermene og snakker sammen og håper å løse dette innen rimelig tid, sier Slethei.

Han sier at konflikten handler om fordelingen av verdier, men vil verken si om forhandlingene har vært konstruktive, eller om han tror at situasjonen vil bli løst.

– Det har jeg ikke peiling på. Det vil tiden vise. Jeg kan bekrefte at det har vært dialog de siste dagene og det akter vi å fortsette med, sier Slethei.

Les også

Skjebnedag for Havila Shipping

Les også

Supplyrederi skriver ned 928 millioner

Les også

Fylkeskommunalt pensjonsfond vil bli eier i offshorerederi

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Havila Shipping

Flere artikler

 1. Obligasjonseier i Havila gir opp

 2. Skjebnedag for Havila Shipping

 3. Havila unngår konkurs

 4. Annonsørinnhold

 5. Havila advarer om konkurs hvis ikke redningsplanen godkjennes

 6. Betalt innhold

  Havilas redningsplan nedstemt